MLS: «Σηκώνει τον πήχη» για την επόμενη διετία

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης μέσα στην επόμενη διετία έχει η MLS, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Καματάκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

MLS: «Σηκώνει τον πήχη» για την επόμενη διετία
Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης την επόμενη διετία έχει η MLS, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Καματάκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Καματάκη, η πτωτική πορεία του κύκλου εργασιών λόγω της οικονομικής κρίσης, άρχισε να αναστρέφεται από το τρίτο τρίμηνο του 2012 και η αναστροφή αυτή έγινε πιο έντονη κατά το τελευταίο τέταρτο της προηγούμενης χρονιάς.

Μεταξύ των παραγόντων στους οποίους θα μπορούσε να βασιστεί η θετική εκτίμηση της διοίκησης για την επόμενη διετία, συγκαταλέγονται οι εξής:

• Μέσα στο πρώτο φετινό πεντάμηνο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του Υπουργείου Παιδείας για τους διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία. Πρόκειται ουσιαστικά για πέντε έργα κάθε ένα εκ των οποίων προσεγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Η MLS κατέχει ηγετική θέση στο συγκεκριμένο τομέα, όταν στους διαγωνισμούς, πέρα από το τεχνικό κομμάτι, θα συνεκτιμηθεί και το ύψος της οικονομικής προσφοράς.

• Προσδοκίες υπάρχουν και στον τομέα των έξυπνων τηλεφώνων που σχεδιάζει και προσφέρει στην αγορά η εισηγμένη εταιρεία. Ηδη μέσα σε έξι μήνες λειτουργίας έχει διαθέσει 10.100 τηλέφωνα (ένα μοντέλο) και απώτερος στόχος είναι η διάθεση εκατό χιλιάδων συσκευών στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου. Ηδη, η MLS λανσάρισε και δεύτερο μοντέλο κινητού τηλεφώνου, ενώ σχεδιάζεται το λανσάρισμα και άλλων δύο μοντέλων στο μέλλον.

Δυνατότητες πωλήσεων κινητών τηλεφώνων υπάρχουν και στο εξωτερικό, ωστόσο ο κ. Καματάκης τόνισε πως αυτό θα γίνει αφού πρώτα δημιουργηθεί ένα «success story» στην εγχώρια αγορά. Χώρες στόχοι θα μπορούσαν να είναι όχι μόνο αυτές στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται η MLS (Τουρκία, Χιλή, Γερμανία), αλλά και σε άλλες που θα προτείνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, τα έξυπνα τηλέφωνα της MLS υπερέχουν του ανταγωνισμού όχι μόνο λόγω του σχεδιασμού τους, αλλά και γιατί πραγματοποιούν στην πράξη όλα όσα υπόσχονται. Τελευταία εφαρμογή είναι η αποστολή φωνητικού SMS μέσω του κινητού τηλεφώνου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες «έξυπνες» εφαρμογές.

• Στο κομμάτι των συσκευών πλοήγησης, παρατηρείται κατά την τελευταία διετία διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της MLS στην εγχώρια αγορά, ωστόσο μείωση πωλήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης. Πάντως, γίνονται κινήσεις για την ενίσχυση των πωλήσεων συσκευών πλοήγησης στο εξωτερικό, τόσο στις χώρες όπου ήδη υπάρχει δραστηριότητα, όσο ενδεχομένως και σε άλλες χώρες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 2012 περίπου το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών αφορά ουσιαστικά πωλήσεις στο εξωτερικό.

• Τέλος, κινήσεις γίνονται για τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων. Για παράδειγμα, μειώθηκαν τα έξοδα κατά 20%, ενώ μέρος των ενεργειών αυτών θα επιδράσουν και μέσα στο 2013.

Σύμφωνα με το μετοχολόγιο της MLS, ο βασικός μέτοχος κατέχει το 59% των μετοχών, οι θεσμικοί επενδυτές το 19%, οι ιδιώτες επενδυτές το 18%, ενώ η εταιρεία έχει αγοράσει 260.000 ίδιες μετοχές με μέσο κόστος κτήσης τα 2,28 ευρώ ανά τεμάχιο.

«Για να διατηρώ το 59% των μετοχών, παρά τη μεγάλη άνοδο που έχει διαγράψει η τιμή της μετοχής, σημαίνει πως εξακολουθώ να πιστεύω στις δυνατότητες και τις προοπτικές της εταιρείας», ανέφερε ο κ. Γιάννης Καματάκης, συμπληρώνοντας πως «δεν θέλω να πουλήσω την εταιρεία, αλλά δεν είχα και κάποιο θέμα αν το ποσοστό μου έπεφτε έως και το 35%. Θέλουμε μετόχους που να στηρίζουν την εταιρεία και που πιστεύουν στο όραμά μας».

H εισηγμένη εταιρεία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v