Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Media: H κρίση… καταπίνει τις ΑΜΚ

Σε αγώνα αντοχής επιδίδονται ακόμη και οι... καλύτερες οικογένειες στον χώρο του τύπου, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές μέχρις ότου ξεκινήσει η περιβόητη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Media: H κρίση… καταπίνει τις ΑΜΚ
Σε αγώνα αντοχής επιδίδονται ακόμη και οι... καλύτερες οικογένειες στον χώρο του τύπου, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές μέχρις ότου ξεκινήσει η περιβόητη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το οπλοστάσιο είναι λίγο-πολύ γνωστό: μειώσεις μεγέθους, απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές κόστους και οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα μπορούσε να βελτιώσει τις ταμειακές ροές.

Και επειδή όσο βαθαίνει η κρίση αυτό το οπλοστάσιο δεν φαίνεται να αποδίδει, οι εταιρείες προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά επιτυγχάνοντας παράλληλα και καλύτερη ρύθμιση των τραπεζικών τους δανείων.

Ωστόσο, βλέποντας τα νούμερα, κάποιος εύκολα αντιλαμβάνεται πως η άσκηση δύσκολα θα βγει αν δεν αλλάξει η πορεία της αγοράς.

Ο Τηλέτυπος (Mega Channel), για παράδειγμα, άντλησε πέρυσι 10,079 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές του το 2012 ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ (+3,7 εκατ. οι λειτουργικές, -24,6 εκατ. οι επενδυτικές), με αποτέλεσμα όχι μόνο να «καούν» τα 10,08 εκατ. της ΑΜΚ, αλλά επιπλέον και να αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός κατά επιπλέον 10 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η εισηγμένη εταιρεία θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 15-20 εκατ. ευρώ, καθώς η διοίκησή της διαβλέπει ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης το επόμενο δωδεκάμηνο.

Στους σημαντικούς μετόχους της Τηλέτυπος συγκαταλέγονται τόσο η Πήγασος Εκδοτική, όσο και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.

Οι μέτοχοι του ΔΟΛ είχαν προκαταβάλει πέρυσι στην εισηγμένη 3,5 εκατ. ευρώ έναντι της αύξησης κεφαλαίου 7 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2013. Στην πράξη, τα 3,5 αυτά εκατ. ευρώ «κάηκαν» καθώς το 2012 οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου υπερέβησαν τα 4 εκατ. ευρώ (-2,77 οι λειτουργικές και -1,59 οι επενδυτικές).

Για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση του ΔΟΛ εκτιμά ότι το κεφάλαιο κίνησης που διαθέτει δεν θα επαρκέσει για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων και πως θα απαιτηθούν γύρω στα 14 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 7 εκατ. καλύφθηκαν ήδη από την ΑΜΚ, άλλα 4 εκατ. αναμένεται να προέλθουν με τη μέθοδο του sale and lease back. Για τα υπόλοιπα έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζες. Η διοίκηση του ΔΟΛ πάντως δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Στην Πήγασος Εκδοτική, οι μέτοχοι εισέφεραν πέρυσι 6,7 εκατ. ευρώ (προκαταβολή της ΑΜΚ ύψους 9,37 εκατ. που ολοκληρώθηκε τον φετινό Ιανουάριο) τα οποία όμως δεν έφτασαν για να καλύψουν την ταμειακή τρύπα του 2012 (-12,12 εκατ. οι λειτουργικές ταμειακές ροές και -2,69 εκατ. οι επενδυτικές ταμειακές ροές). Η διοίκηση παραδέχεται πως θα υπάρξει ζήτημα ρευστότητας τους επόμενους δώδεκα μήνες, το οποίο υποστηρίζει πως θα αντιμετωπίσει μέσα από αναδιοργάνωση δανεισμού (γίνονται σχετικές διαπραγματεύσεις), με μείωση κόστους και με αλλαγή πιστοδοτικής και πιστωτικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v