Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΡΩΒ: Ταχεία επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα

Σχέδιο για γρήγορη επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα είναι ο στόχος της Eurobank. Παρούσα στις εξελίξεις δηλώνει η τράπεζα. Οι τρεις λόγοι που σταμάτησε η προσπάθεια για το 10%. Τι αποφασίστηκε για ΑΜΚ.

ΕΥΡΩΒ: Ταχεία επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα
Η τράπεζά μας θα είναι παρούσα στις εξελίξεις και θα συμβάλει στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να βρει τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την προκοπή, τόνισε απευθυνόμενος στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος και πρόσθεσε ότι άμεσος στόχος της είναι η εύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων (είτε από το εξωτερικό, είτε και από την Ελλάδα) μετά την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου.

Υπογράμμισε ότι η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τόσο για τη Εurobank όσο και για τις άλλες τράπεζες, αλλά και με δεδομένο ότι το ΤΧΣ στη Εurobank θα ελέγχει ποσοστό άνω του 90%, δεν αποτελεί κρατικοποίηση ή εθνικοποίηση, καθώς το ΤΧΣ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και δεν λειτουργεί με πρακτικές του παρελθόντος.

Ανέλυσε επίσης τους τρεις παράγοντες που στάθηκαν εμπόδιο στην εύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για την κάλυψη του 10% της ΑΜΚ:

Πρώτον, η αναστολή της συγχώνευσης με την ΕΤΕ, η οποία δημιούργησε σύγχυση τους επενδυτές,

Δεύτερον, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης από την ΕΤΕ, η Eurobank στερήθηκε τη μετοχική της βάση, γεγονός που την οδήγησε να στραφεί σε άλλους επενδυτές, οι οποίοι όμως την ίδια στιγμή πολιορκούνταν και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Τρίτον, η Eurobank από την ημέρα της συμφωνίας για τη συγχώνευση με την ΕΤΕ έχασε τη δυνατότητα να έχει ενεργό ρόλο στις εξαγορές και στην απόκτηση στοιχείων ενεργητικού από την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος και αυτή η απώλεια των στρατηγικών ευκαιριών της στέρησε την ελκυστικότητά της.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα χρονικά περιθώρια που της δόθηκαν για την εύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων ήταν στενά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το Δ.Σ. να πάρει την απόφαση η τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το ΤΧΣ, γεγονός που εξασφαλίζει ασφάλεια και σταθερότητα, κυρίως για τους καταθέτες, και τη θωρακίζει έτσι ώστε ανενόχλητη να υλοποιήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που σύντομα θα την επαναφέρει στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι η Εurobank θα προχωρήσει στην έκδοση νέων μετοχών με τιμή 1,541 ευρώ προσαρμοσμένη μετά το reverse split σε αναλογία 10π/1ν, σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησής της.

Νωρίτερα, ο Τίμος Χριστοδούλου, πρόεδρος του ομίλου, τόνισε ότι η Eurobank δεν κρατικοποιείται, το ΤΧΣ έχει απλώς τον ρόλο του μετόχου και σύντομα η τράπεζα θα επανακτήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, γεγονός που είναι και το κύριο μέλημά της. «Πρέπει να επανέλθουμε εκεί που ανήκουμε. Είναι ο βασικός σκοπός μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η ένταξη στο ΤΧΣ δεν είναι κρατικοποίηση παλαιάς μορφής καθώς εκεί συμμετέχουν και οι δανειστές μας, άρα γι' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα θα αναφερόμαστε σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Και οι δύο κλείνοντας εξήραν το σημαντικό έργο των ανθρώπων της Eurobank, ενώ ο Τίμος Χριστοδούλου κλείνοντας την ομιλία του τόνισε την ανάγκη το αξιόλογο προσωπικό της τράπεζας να διατηρηθεί έτσι όπως είναι στο ακέραιο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο στην απορρόφηση άλλων τραπεζών.


Οι αποφάσεις της Γ.Σ.

Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων αποφάσισε:

1. Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών της, μέσω συνένωσής τους με αναλογία δέκα (10) παλαιές κοινές μετοχές σε μία (1) νέα κοινή μετοχή (reverse split), και μείωση της ονομαστικής αξίας της νέας (προερχόμενης από το reverse split) κοινής μετοχής της σε 0,30 ευρώ.

2. Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας σύμφωνα με το ν. 3864/2010 και την υπ’ αρ. 38/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, για την άντληση συνολικά 5.839 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 3.789.317.357 νέων κοινών μετοχών, με ανάληψη του συνόλου αυτών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έναντι εισφοράς ίσης αξίας ομολόγων κυριότητας του ιδίου και εκδόσεως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση ενημερώθηκε για την εκλογή, σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ, της κ. Αγγελικής Ν. Φράγκου, και των κ.κ. Γεωργίου Α. Δαυίδ, Νικολάου Μ. Στασινόπουλου, Δημητρίου Γ. Δημόπουλου και Παύλου Κ. Μυλωνά, ως μη εκτελεστικών μελών, για το διάστημα που υπολείπεται για την συμπλήρωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Γενική Συνέλευση δεν προέβαλε αντιρρήσεις για την εκλογή των ανωτέρω μελών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v