Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωνατέξ: Αύξηση κεφαλαίου για αποπληρωμή δανείων

Στην αποπληρωμή μέρους (43,9 εκατ. ευρώ) του τραπεζικού δανεισμού, που ανέρχεται σε 62,81 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί το 83% των εσόδων της αύξησης κεφαλαίου της Κλωνατέξ, ύψους 53,53 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

Κλωνατέξ: Αύξηση κεφαλαίου για αποπληρωμή δανείων
Στην εξόφληση των δύο δόσεων (2002, 2003) του κοινοπρακτικού δανείου, στην εξόφληση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού και στην αναχρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος και στο κεφάλαιο κίνησης της ΛΑΝ ΝΕΤ θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Κλωνατέξ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 53,539 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία θα προβεί στην έκδοση, συνολικά, 14.089.392 νέων μετοχών (κοινές και προνομιούχες), ονομαστικής αξίας 0,6 ευρώ και τιμή διάθεσης τα 3,8 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μετοχών μετά την αύξηση θα ανέρχεται σε 61.054.032.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ποσό 38,6 εκατ. ευρώ, ήτοι 72,9% των καθαρών εσόδων της έκδοσης, θα διατεθεί για την αποπληρωμή δύο δόσεων του κοινοπρακτικού δανείου (36,68 εκατ. ευρώ) που έχει συνάψει η εταιρία και λοιπών επιβαρύνσεων του 2002 (1,91 εκατ. ευρώ).

Ποσό 9 εκατ. ευρώ, ήτοι 17% των καθαρών εσόδων της έκδοσης θα κατευθυνθεί την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος και των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης της ΛΑΝ ΝΕΤ για το 2002, ενώ ποσό 1,82 εκατ. ευρώ, ήτοι 10,1% των καθαρών εσόδων της έκδοσης θα διατεθεί για την εξόφληση υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Σημειώνεται, ότι, συνολικά, ποσοστό 83% (43,94 εκατ. ευρώ) από τα έσοδα της αύξησης θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους του τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας, ο οποίος στις 31 Μαρτίου 2002 ανέρχονταν σε 62,81 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που η αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, τότε κατά προτεραιότητα, εκτός τα έξοδα της αύξησης, θα χρηματοδοτηθούν η πρώτη δόση (2002) του κοινοπρακτικού δανείου (18,341 εκατ. ευρώ), οι τόκοι και οι λοιπές επιβαρύνσεις του 2002 (1,91 εκατ. ευρώ), η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος και του κεφαλαίου κίνησης της ΛΑΝ ΝΕΤ (9 εκατ. ευρώ) η επόμενη δόση του κοινοπρακτικού δανείου και τέλος ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης, οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας, οι οποίες στις 31/3 ανέρχονταν σε 72,56 εκατ. ευρώ δεν θα υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι στη γ.σ της εταιρίας στις 5 Φεβρουαρίου, ”μεγαλομέτοχος” επί του συνόλου των κοινών μετοχών ήταν η J.P Morgan Suisse με ποσοστό 18,62%, ενώ στο 18,43% ανέρχονταν το ποσοστό της ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΕ.

Το ποσοστό που έχει στην κατοχή της η J.P Morgan Suisse της έχει μεταβιβαστεί καταπιστευτικά για εξασφάλιση τραπεζικού δανείου, ενώ έχει παρακρατήσει και τα δικαιώματα ψήφου.

Όπως διευκρινίζεται και στο ενημερωτικό, η ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΕ προτίθεται να καλύψει το ποσό της αύξησης που αναλογεί στην ίδια και στην J.P Morgan Suisse, ήτοι, συνολικά, 37,05% επί του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών. Μετά την εξόφληση του δανείου, το ποσοστό της J.P Morgan Suisse θα επιστρέψει στη ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΕ.

Για το 2002, η εταιρία προβλέπει ότι τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης θα αυξηθούν κατά 246%, καθώς θα φτάσουν τα 6,72 εκατ. ευρώ, έναντι 1,94 εκατ. ευρώ το 2001. Τα EBITDA προβλέπεται να μειωθούν κατά 20,9% (9,03 εκατ. ευρώ, από 11,42 εκατ. ευρώ το 2001), ενώ τα κέρδη προ φόρων προβλέπεται να παρουσιάσουν οριακή αύξηση, καθώς θα διαμορφωθούν σε 6,21 εκατ. ευρώ, έναντι 6,07 εκατ. ευρώ το 2001.

Αύξηση της τάξης του 29% προβλέπεται να σημειώσει ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, καθώς θα ανέλθει σε 299,97 εκατ. ευρώ, από 233,04 εκατ. ευρώ το 2001. Τα ενοποιημένα EBITDA προβλέπεται να αυξηθούν κατά 182,2% (57,63 εκατ. ευρώ, έναντι 20,42 εκατ. ευρώ το 2001). Τέλος τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη προβλέπεται να ανέλθουν σε 15,28 εκατ. ευρώ, από ζημιές ύψους 46,26 εκατ. ευρώ το 2001.

Ασημάκης Καρτσιώτης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο