Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουκέτες της Χεζμπολά έπληξαν τη Χάιφα

Ρουκέτες της Χεζμπολά έπληξαν πριν από λίγο το λιμάνι της Χάιφα. Ο λιβανέζικος στρατός θα συμμετάσχει στις μάχες αν το Ισραήλ εισβάλλει στο Λίβανο, προειδοποίησε ο Λιβανέζος υπουργός Άμυνας. Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζήτησε από την Ε.Ε. να στείλει στη Μέση Ανατολή τον Χαβιέ Σολάνα προκειμένου να ”δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός” στο Λίβανο. Αποστάσεις παίρνει η Γερμανία.

Ρουκέτες της Χεζμπολά έπληξαν τη Χάιφα
Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΝΕΤ, ρουκέτες της Χεζμπολά έπληξαν πριν από λίγο εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Χάιφα, στο Ισραήλ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Εν τω μεταξύ, ο Λιβανέζος υπουργός Άμυνας Ελίας Μιρ προειδοποίησε σήμερα οτι ο λιβανέζικος στρατός θα συμμετάσχει στις μάχες αν το Ισραήλ εισβάλλει στο Λίβανο, στο πλαίσιο των μαζικών αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί στη χώρα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε οτι πρόκειται να επιστρατεύσει επιπλέον εφέδρους, στέλνοντας χιλιάδες ακόμα στρατιώτες στα σύνορα με το Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Από την έναρξη της πρόσφατης ισραηλινής επιχείρησης κατά της Χεζμπολά, στις 12 Ιουλίου, τουλάχιστον 23 Λιβανέζοι στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων 4 αξιωματικοί, έχουν σκοτωθεί και 80 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε δύο στρατώνες και ναυτικές βάσεις σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

Στο μεταξύ, ένας Ισραηλινός πιλότος έχασε τη ζωή του και τρία μέλη πληρώματος τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο ισραηλινών στρατιωτικών ελικοπτέρων που σημειώθηκε χθες κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Προσπάθειες Ε.Ε. για εξεύρεση λύσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει στη Μέση Ανατολή τον ύπατο εκπρόσωπό της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα προκειμένου να ”δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός” στο Λίβανο, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σιράκ επιθυμεί να αναθέσει η Ε.Ε. στο Σολάνα, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και με άλλους τοπικούς παράγοντες, να κάνει διάφορα ταξίδια στην περιοχή για να συναντηθεί με σημαντικούς συνομιλητές και να βοηθήσει ώστε να διατυπωθούν το συντομότερο δυνατό προτάσεις για της επίτευξη συνολικής και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός.

Ο Σιράκ διατύπωσε την πρόταση αυτή σε χωριστές επιστολές του προς τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., πρωθυπουργό της Φινλανδίας Μάρτι Βανχάνεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε εξάλλου από την Ε.Ε. να ενεργήσει άμεσα ”για να ανακουφίσει από τα δεινά το λαό του Λιβάνου, ο οποίος απειλείται με ανθρωπιστική κρίση”.

Αποστάσεις παίρνει η Γερμανία

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο γερμανός υπουργός Άμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ τάχτηκε σήμερα κατά της γερμανικής συμμετοχής σε μια διεθνή δύναμη στο Λίβανο, μια ιδέα την οποία υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

”Πρέπει απ΄ όλα να κάνουμε τα πάντα για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός”, τόνισε ο υπουργός στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και πρόσθεσε ότι η Γερμανία ”πρέπει να επικεντρώσει τη δράση της” στην απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και τη Χεζμπολά.

Οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν χθες ”την υποστήριξή τους στην αποστολή μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης” στο Λίβανο με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανθρωπιστική βοήθεια 9 τόνων στο Λίβανο

Εν τω μεταξύ, κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ”Ψαρά” και η φρεγάτα ”Θεμιστοκλής”. Οι δύο φρεγάτες μετέφεραν ξένους υπηκόους από το Λίβανο και τους τελευταίους Έλληνες, οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωση που είχε κάνει στη Λάρνακα ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, υπολογίζονται ότι είναι περίπου 27.

Τα ξημερώματα απέπλευσε από τη Λάρνακα το ελληνικό αρματαγωγό ”Ικαρία”, το οποίο θα μεταφέρει στο Λίβανο την πρώτη δόση ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδας από 9 τόνους φάρμακα, κλινοσκεπάσματα και αντίσκηνα.

Στο μεταξύ, περίπου 3.850 Αμερικανοί πολίτες έχουν απομακρυνθεί από το Λίβανο από τις 16 Ιουλίου, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο