Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

10 μέτωπα-«φωτιά» με την τρόικα

Η ατζέντα της κυβέρνησης με τις προτάσεις για τις φοροελαφρύνσεις και την τόνωση της οικονομίας που θα συζητηθεί με τους δανειστές στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου.

  • Real.gr
10 μέτωπα-«φωτιά» με την τρόικα
Του Σωτήρη Καψώχα

Μεγάλη ψαριά φιλοδοξεί να πιάσει η κυβέρνηση από την τρόικα, θέτοντας -ενόψει του φθινοπωρινού ελέγχου- μια καυτή ατζέντα 10 αιτημάτων, με μέτρα φοροελαφρύνσεων και τόνωσης της οικονομίας.

Το πακέτο των αιτημάτων θα τεθεί υπόψη των επικεφαλής των πιστωτών στη συνάντηση που θα έχει μαζί τους ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο Παρίσι, στις 3-5 Σεπτεμβρίου. Αναλόγως της έκβασης που θα έχει η διαπραγμάτευση, τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τον δείκτη των προσδοκιών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προσδοκά τη στήριξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κοινοτικού αξιωματούχου στην Αθήνα. Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε τον Eλληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχουν περιθώρια για τροποποιήσεις στη φορολογική πολιτική, αρκεί να μη δοθεί σήμα γενικής χαλάρωσης.

Κάτι τέτοιο ήθελαν να αποφύγουν και οι δανειστές της χώρας, σπεύδοντας -μετά την τελευταία κάθοδό τους στην Αθήνα- να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα επιτρέψουν μειώσεις φόρων ούτε διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των φόρων. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι, παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο φορολογικών ελαφρύνσεων συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε να κρατηθεί χαμηλά και να μην αποκαλυφθεί το περιεχόμενο, ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στην περίπτωση που απαιτηθεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες.

Στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στην τρόικα έναν «οδικό χάρτη» για τη μείωση της φορολογίας τα επόμενα χρόνια με καταρχήν στόχο την άρση αδικιών που έγιναν εις βάρος των φορολογουμένων.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ







ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v