Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

LIVE: Τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες

Λεπτό προς λεπτό ενημέρωση από τις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα. Τι δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη. Τι γράφει ο ξένος Τύπος.

  • Real.gr
LIVE: Τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή Σύνοδο Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα ξεκίνησε... 

Ο «μαραθώνιος» των επαφών και διαπραγμάτευσεων του Ελληνα πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί αρχικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια στο τραπέζι των συνομιλιών θα προστεθούν και οι: Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κι όλα αυτά πριν από την προγραμματισμένη για τις 13:30 (ώρα Ελλάδας) έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η δουλειά γύρω από τις ελληνικές προτάσεις είναι "ποιοτική" και ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό "καλές συνθήκες", ενώ αισιόδοξος για λύση δήλωσε και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
 
Εντός των συνόρων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι στη σημερινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν θα τεθεί θέμα του ΦΠΑ στα νησιά.

Την ίδια ώρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου:
 
- Οι πιστωτές της Ελλάδας στοχεύουν στη σύναψη συμφωνίας για να σταματήσουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, παρατείνοντας κατά έξι μήνες το πρόγραμμα διάσωσης και χορηγώντας πόρους έως και 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian.

- Αυτήν την εβδομάδα θα ληφθεί η απόφαση, αναφέρει η Handelsblatt. Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ ή όχι;

- Ο Αλέξης Τσίπρας «δοκιμάζει» την υπομονή της Άνγκελα Μέρκελ, βάζοντας σε κίνδυνο την καλύτερη ελπίδα που έχει για να διατηρήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το Bloomberg.

- «Μια υγιής Ευρωζώνη θα μπορούσε ακόμα και να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να «προοδεύσει». Αλλά μια «ανάπηρη» Ευρωζώνη δε θα είναι λιγότερο ανάπηρη αν η Ελλάδα παραμείνει μέλος. Μια διπλή αποτυχία θα ήταν καταστροφή», γράφει στο σημερινό του άρθρο στους Financial Times ο Wolfgang Munchau.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v