Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό μαχητικό Su-24 κατέρριψε η Τουρκία

Υποστηρίζει ότι είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και αγνόησε τις προειδοποιήσεις. Αρνείται τις παραβιάσεις η Μόσχα, τονίζοντας ότι ήταν πάνω από συριακό έδαφος. Νεκρός ο ένας πιλότος. Διαβουλεύσεις Αγκυρας με ΝΑΤΟ και ΟΗΕ. Πτώση για την τουρκική λίρα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Ρωσικό μαχητικό Su-24 κατέρριψε η Τουρκία

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Su-24 που σύμφωνα με την Άγκυρα είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους, μεταδίδει το Reuters.

Οπως αναφέρει το Reuters, τα δυο τουρκικά F-16 κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό μετά από 10 προειδοποιήσεις μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών. Δύο πολεμικά αεροπλάνα προσέγγισαν τα τουρκικά σύνορα με την Συρία και προειδοποιήθηκαν προτού καταρριφθεί το ένα από αυτά, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είχε πληροφορίες πως παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιλότοι του αεροσκάφους εκτοξεύτηκαν με το κάθισμά τους και στη συνέχεια έκαναν χρήση του αλεξίπτωτου. Το πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε πολύ κοντά στην πόλη Λαττάκεια.

To CNN Turk μετέδωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν συλλάβει έναν από τους πιλότους, ενώ ο δεύτερος πιλότος είναι νεκρός. Βίντεο που στάλθηκε στο Reuters από ομάδα Σύρων ανταρτών δείχνει έναν Ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος και βαριά τραυματισμένο. Μέλος της ομάδας ανταρτών ανέφερε πως ο πιλότος είναι νεκρός.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.

Αρνείται τις παραβιάσεις η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, σημειώνοντας ότι μπορεί να αποδείξει πως το μαχητικό βρισκόταν καθ' ολη τη διάρκεια της πτήσης του πάνω από συριακό έδαφος. Προσθέτει επίσης πως η κατάρριψη του μαχητικού φέρεται να έγινε από το έδαφος. 

Τονίζει ότι η μοίρα των πιλότων παραμένει αβέβαιη.

O εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κατάρριψη του αεροπλάνου είναι ένα "πολύ σοβαρό περιστατικό", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα. "Είναι απλά αδύνατο να πούμε κάτι χωρίς να έχουμε πλήρη πληροφόρηση" ανέφερε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputink o Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Τουρκία.

Απώλειες για μετοχές και τουρκική λίρα

Oι ρωσικές μετοχές υποχωρούν, οδεύοντας για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών, ενώ χαμηλότερα κινείται και η τουρκική λίρα.

Ο δείκτης Micex στην Μόσχα βουτάει 1,9%.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί 0,8% έναντι του δολαρίου. Στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης BIST 100 διολισθαίνει 1,6%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v