Πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στον Στ. Παπασταύρου

Συνολικά 3,3 εκατ. ευρώ φόρο και πρόστιμα καλείται να πληρώσει ο Σταύρος Παπασταύρου σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προσωρινού ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ. Τι υποστηρίζει ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στον Στ. Παπασταύρου

Εστάλησαν σήμερα από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι πρώτες είκοσι κλήσεις σε δικαιούχους λογαριασμών που περιλαμβάνονται στην λίστα της Ρηνανίας -Βεστφαλίας, γνωστή και ως λίστα «Μπόργιανς».

Πρόκειται κυρίως για γιατρούς και δικηγόρους οι οποίοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στους εισαγγελείς για το πόθεν έσχες και τη νομιμότητα των καταθέσεών τους.

Εν τω μεταξύ, εξελίξεις υπάρχουν και ως προς το θέμα της λίστας Λαγκαρντ καθώς το ΚΕΦΟΜΕΠ επέβαλε πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στον Σταύρο Παπασταύρου με βάση προσωρινό έλεγχο και συνεχίζει το «ξεσκόνισμα».

Η έρευνα βρίσκεται προς το τέλος της και το ΚΕΦΟΜΕΠ (που ελέγχει τον μεγάλο πλούτο) έχει δώσει προθεσμία για προσκόμιση δικαιολογητικών στον Στ. Παπασταύρου, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο έλεγχος για τα οικονομικά του επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου από το 2000 και μετά.

Αρνείται την κατηγορία

O κ. Παπασταύρου, σε άτυπη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αρνήθηκε ότι ο λογαριασμός των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ και αποτελεί αντικείμενο εξονυχιστικού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, είναι δικός του.

Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί σε εξηγήσεις από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώπιον του οποίου και κατέθεσε- τότε- εκτενές υπόμνημα.

Ωστόσο κατά πως φαίνεται δεν έπεισε και γι’ αυτό δόθηκε εντολή για συμπληρωματικό φορολογικό έλεγχο, ο οποίος βρίσκεται προς το τέλος. 

Τι υποστηρίζει ο Παπασταύρου

Σύμφωνα με όσα διατείνεται στα υπομνήματά του ενώπιον των αρμοδίων αρχών, ο Στ. Παπασταύρου, τα χρήματα του επίμαχου λογαριασμού δεν ήταν δικά του, αλλά του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα υπομνήματα που έχει καταθέσει στις φορολογικές και εισαγγελικές αρχές, ο κ. Παπασταύρου υποστηρίζει ότι:

-Ο ελεγχόμενος λογαριασμός με τα 5,4 εκατ. δολάρια ανήκε στην εταιρεία «STABRI» και οι όποιες κινήσεις του λογαριασμού αυτού έγιναν μόνον από τον Σάμπυ Μιωνή, που ήταν και ο κύριος των χρημάτων.

-Καμία κίνηση ή κατάθεση στον λογαριασμό αυτό δεν έχει γίνει από τον ίδιο τον Παπασταύρου. Ο ίδιος, όπως διατείνεται ήταν πληρεξούσιος στον λογαριασμό των 5,4 εκ. δολαρίων και τα χρήματα είχαν κατατεθεί από τον Μιωνή.

-Προσκομίζει κατάθεση του ιδίου του Μιωνή που κατηγορηματικά βεβαιώνει ότι τα λεφτά ήταν δικά του και για ποιο λόγο τα κατέθεσε και γιατί επέλεξε ως εμπιστευματούχο (νομικός όρος) τον δικηγόρο Παπασταύρου και τους γονείς του.

-Επίσης προσκομίζει αναλυτικά την κίνηση του εν λόγω λογαριασμού και άλλα στοιχεία για να καταδείξει ότι τα χρήματα δεν ήταν δικά του, όπως και έγγραφα και στοιχεία από την τράπεζα HSBC.

Ωστόσο, όπως ανέφερε τόσο ο ίδιος ο κ. Παπασταύρου όσο και ο δικηγόρος του κ. Ναμίας, ενώ ο έλεγχος για τον επίμαχο λογαριασμό είχε οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο το περασμένο καλοκαίρι, η επιφύλαξη ενός ελεγκτή κράτησε το φάκελο ανοικτό και ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης έδωσε εντολή για συμπληρωματικό έλεγχο.

«Ο εισαγγελέας», τόνισε ο κ. Παπασταύρου «χειρίστηκε την υπόθεση με γνώμονα το νόμο και την ισονομία».

Όμως μετά ταύτα, όπως αναφέρθηκε παρουσιάζοντας τα επιχειρήματα σε εκπροσώπους του Τύπου, εμφανίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα νέο στοιχείο,(excel) «αγνώστου προελεύσεως, αμφιβόλου γνησιότητας, χωρίς κανένα διακριτικό γνώρισμα, καμία σφραγίδα, καμία υπογραφή στο οποίο αναφέρεται ότι ο Παπασταύρου ήταν ο ιδιοκτήτης του επίμαχου λογαριασμού και όχι ο πληρεξούσιος».

Με αυτό το στοιχείο, όπως επεσήμανε ο ελεγχόμενος δικηγόρος επιχειρείται ο καταλογισμός φόρων και προστίμων σε βάρος του για «λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v