Ήταν μία μυσταγωγική βραδιά αυτή που έζησαν, χθες το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, οι θεατές που παρακολούθησαν μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.
Περισσότεροι από 300 μαθητές, από γυμνάσια και λύκεια της Καβάλας και της Ξάνθης, συνέπραξαν μουσικά με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, σε μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας με τη συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, με βασικό σκοπό την προώθηση της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Κάτω από τον έναστρο ανοιξιάτικο ουρανό, όπου το αεράκι φυσούσε και χάιδευε τα πρόσωπα των θεατών, μέσα στις μυρωδιές από την κατάφυτη μακεδονική γη, με το άρωμα από το λιβάνι να "πλημμυρίζει" την ατμόσφαιρα και τις φλόγες των αναμμένων κεριών να δημιουργούν θαλπωρή, οι ήχοι της βυζαντινής μουσικής συνδυάστηκαν αρμονικά με το επιβλητικό περιβάλλον του αρχαίου θεάτρου και ανάδειξαν τη λαμπρή ιστορία των Φιλίππων· της πόλης που ίδρυσε ο πατέρας του μεγάλου στρατηλάτη.
Εκεί, όπου πραγματοποιήθηκε η ξακουστή μάχη των Φιλίππων, αλλάζοντας την ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εκεί, όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος δίδαξε και ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στην Ευρώπης και βάφτισε στις όχθες του Ζυζάκτη ποταμού την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα Χριστιανή, την Αγία Λυδία.
Στη μουσική παράσταση, που συνοδεύονταν από εικαστικό και δραματουργικό περιεχόμενο, σε σκηνοθεσία της Κόνυ Ζίκου συμμετείχαν οι χορωδίες του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, του 2ου Γυμνασίου, του 3ου Γυμνασίου, του 5ου Γυμνασίου, του 7ου Γυμνασίου και του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας.
Η εκδήλωση, με τον γενικότερο τίτλο "Δρόμοι Βυζαντινοί", για τη διοργάνωση της οποίας βοήθησαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ", περιελάμβανε μια σειρά βυζαντινών ύμνων, ερμηνευμένων μοναδικά από την Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, με την ορχήστρα Mobile σε διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη. Από την κατάνυξη στον θρήνο και από το σκοτάδι στο φως, η παράσταση αποτέλεσε μια συγκλονιστική μουσική εμπειρία, μία ιερή μυσταγωγία.
Στον σύντομο χαιρετισμό της, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα υπογράμμισε ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί για αιώνες τεκμήριο σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχει μια μοναδική μαρτυρία πολιτισμικής παράδοσης. Είναι άμεσα συνδεδεμένος με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχει εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελεί τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
"Η συνεργασία τόσων φορέων", σημείωσε η δήμαρχος, "και η συμμετοχή τόσο παιδιών αλλά και εκπαιδευτικών φανερώνει για μια ακόμα φορά ότι η υποψηφιότητα των Φιλίππων για ένταξή του στην UNESCO ήταν, είναι και παραμένει πάντα μια συλλογική προσπάθεια.
Σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Καβάλας με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου στηρίζει έμπρακτα την υποψηφιότητα και ο Δήμος Καβάλας από τη δική του μεριά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο διεθνής οργανισμός θα κρίνει ικανοποιητικά τον επίσημο φάκελο της ελληνικής υποψηφιότητας και οι Φίλιπποι θα τύχουν ακόμα μεγαλύτερης προβολής και αναγνώρισης".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ