Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Παγιώνεται το προβάδισμα Κλίντον - Σε εξέλιξη πρόωρη ψηφοφορία σε πολλές περιοχές

Τριάντα επτά από τις 50 αμερικανικές πολιτείες προτείνουν στους πολίτες την ατομική πρόωρη ψηφοφορία έως την ημέρα των εκλογών και όλες δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

ΗΠΑ: Παγιώνεται το προβάδισμα Κλίντον - Σε εξέλιξη πρόωρη ψηφοφορία σε πολλές περιοχές
H Χίλαρι Κλίντον δείχνει να «έχει το πάνω χέρι» έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, ένα προβάδισμα που αναμένεται να παγιώσει χάρη στις ψήφους από την πρόωρη ψηφοφορία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους την καθοριστικής σημασίας πολιτεία της Φλόριντας.

Οι ψηφοφόροι στο Σικάγο, στην Ουάσιγκτον, στο Σάρλοτ, στο Μαϊάμι ή στο Λας Βέγκας μπορούν να προσέρχονται στα ειδικά εκλογικά κέντρα και να εναποθέσουν την ψήφο τους στις κάλπες, μια δυνατότητα που παρέχεται ολοένα και περισσότερο κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ. Οι ψήφοι δεν θα καταμετρηθούν παρά την Τρίτη 8η Νοεμβρίου, την ημέρα των προεδρικών εκλογών.

Τριάντα επτά από τις 50 αμερικανικές πολιτείες προτείνουν στους πολίτες την ατομική πρόωρη ψηφοφορία έως την ημέρα των εκλογών και όλες δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Συνολικά το 2012, το 1/3 των ψηφοδελτίων είχε κατατεθεί εκ των προτέρων, σύμφωνα με το γραφείο καταμέτρησης. Το ρεκόρ αναμένεται να σπάσει φέτος, προβλέπει το στρατόπεδο της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος, που βάζει τα δυνατά του για να κινητοποιήσει τους διστακτικούς ψηφοφόρους.

«Πολιτείες όπως η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα και η Φλόριντα θα μπορούσαν να κριθούν πριν από την 8η Νοεμβρίου», εκτίμησε πρόσφατα ο Ρόμπι Μουκ, διευθυντής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Οι πρώτες πληροφορίες, που βασίζονται σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο στην πολιτική ταυτότητα των ψηφοφόρων που έχουν ήδη ψηφίσει, δείχνουν να δίνουν ένα προβάδισμα στους Δημοκρατικούς στη Φλόριντα και στη Νεβάδα, δύο από τις πλέον κρίσιμες πολιτείες των εκλογών, ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση.

Μέχρι σήμερα, έξι εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Μακντόναλντ στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας.

«Είναι ένα καλό πράγμα να κάνει κανείς», δήλωσε η Χάνα Ουάιντλους, 61 ετών, η οποία ψήφισε τη Χίλαρι Κλίντον σε μια δημόσια βιβλιοθήκη στο Σικάγο, όπου άλλοι 20 συμπολίτες της περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Γιατί να ψηφίσει κανείς 2 εβδομάδες νωρίτερα; Καθώς την 8η Νοεμβρίου η Χάνα θα είναι εθελόντρια παρατηρήτρια ενός εκλογικού κέντρου στην Αλαμπάμα κι «εξαιτίας των συνθηκών αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, που με έκαναν να θέλω διακαώς να ψηφίσω φέτος».

«Πρέπει οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν, είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε», επανέλαβε η ίδια σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σε μια εκπομπή ραδιοφωνικού δικτύου στο Κλίβελαντ, στην πολιτεία-κλειδί του Οχάιο.

Η έναρξη της πρόωρης ψηφοφορίας εξηγεί την έντονη παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ, υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της Χίλαρι Κλίντον στη Φλόριντα, όπου τα εκλογικά κέντρα έχουν ανοίξει εδώ και ημέρες και από χθες το πρωί στο Μαϊάμι.

Ο μεγιστάνας πέρασε τη χθεσινή ημέρα εκεί και η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος σήμερα και αύριο, ανήμερα των 69ων γενεθλίων της.

«Έχουμε μείνει πίσω» αναγνώρισε χθες Κυριακή, σε μια σπάνια παραδοχή η Κελιάν Κονγουέι, διευθύντρια της εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου.

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε χθες τα τεχνάσματα των δημοσκόπων, προς όφελος, σύμφωνα με τον ίδιο, των Δημοκρατικών.

«Η αλήθεια, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι κερδίζουμε», επισήμανε σε μια συνάντηση που είχε με αγρότες στο Μπόιντον Μπιτς και καταδίκασε «το σύστημα νοθείας για το οποίο μιλάω από την αρχή της εκστρατείας».

Εκτός του Οχάιο, της Αϊόβα και των συντηρητικότερων Πολιτειών, οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ψηφοφόροι που παραμένουν αναποφάσιστοι κλίνουν προς τη Χίλαρι Κλίντον.

Σε εθνικό επίπεδο, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συγκεντρώνει ποσοστό 45% στην πρόθεση ψήφου έναντι 39% για τον Ντόναλντ Τραμπ και 6% για τον φιλελεύθερο Γκάρι Τζόνσον. Συγκριτικά, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2012, οι δημοσκοπήσεις ήταν αμφίρροπες στην αναμέτρηση μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο