Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα αποφάσεων στα Σκόπια για το σύνταγμα

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο Ζόραν Ζάεφ έχει βρει τις έδρες που χρειαζόταν για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων. Διαψεύδει η αντιπολίτευση. Καθυστερεί η συνεδρίαση.

Ωρα αποφάσεων στα Σκόπια για το σύνταγμα

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης της πΓΔΜ να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή των Σκοπίων, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει βρει τις έδρες που χρειαζόταν για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων, με την αντιπολίτευση να διαψεύδει την είδηση, κάνοντας λόγο για fake news.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο αναμένεται να αρχίσει αργά το απόγευμα της Παρασκευής, αρκετές ώρες αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να γίνει σήμερα, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO, βρίσκονται στο κτίριο της Βουλής.

Στα μέσα της εβδομάδας, η παράταξη είχε ανακοινώσει πως τα μέλη της δεν θα λάβουν μέρος σε περαιτέρω συζήτηση και θα καταψηφίσουν την αναθεώρηση του συντάγματος, όμως υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ορισμένα στελέχη σκέφτονται το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν.

Ο κ. Ζάεφ έχει πει πως τυχόν ήττα στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος θα τον αναγκάσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση επικρατήσει στην πρώτη ψηφοφορία, η αναθεώρηση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες και απαιτεί δύο ακόμα ψηφοφορίες στη Βουλή. Η δεύτερη απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών και η τρίτη απαιτεί εκ νέου το «Ναι» 80 βουλευτών.

Τυχόν μετάθεση της πρώτης ψηφοφορίας μπορεί να συνδέεται με την επίσκεψη, την προσεχή Δευτέρα, του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάθιου Πάλμερ στα Σκόπια.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, έχει καλέσει επανειλημμένα το VMRO να στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ έχει εκτιμήσει πως Αθήνα και Σκόπια δεν μπορούν να πετύχουν καλύτερη συμφωνία.

FAZ: Νέες εκλογές στην πΓΔΜ αντί για επίλυση του ονοματολογικού;

«Η παραίτηση του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αθήνα καθώς και οι έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στα Σκόπια κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν το σημαντικότερο εγχείρημα της Δύσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας: την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στην καλύτερη περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις περιορίζουν τις πιθανότητες μιας επίλυσης του ονοματολογικού», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέες εκλογές αντί για επίλυση;».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων για την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Με τη συμφωνία θα τερματιζόταν η απομόνωση του μικρού κράτους. (…) Οι τελευταίες ειδήσεις από τα Σκόπια προκαλούν ωστόσο εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Περίπου 15 βουλευτές της αντιπολίτευσης έλαβαν κλήση να παρουσιαστούν σε εισαγγελέα. Η χρονική στιγμή είναι μάλλον περίεργη, μιας και επίκειται η ψηφοφορία στη βουλή για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος και τη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. (..)

Λόγω των εξελίξεων, η συντηρητική αντιπολίτευση, που μάχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, συσπειρώνεται ολοένα και περισσότερο. Αν πράγματι κανένας βουλευτής του VMRO-DPMNE δεν πει το "ναι" στην αλλαγή του συντάγματος, τότε αντί για επίλυση του ονοματολογικού η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές.

Σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και οι εταίροι τους δεν βγουν ενισχυμένοι από την εκλογική διαδικασία, τότε η πιο περιττή διένεξη της ηπείρου θα παραμείνει επ' αόριστον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v