Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραδόθηκε το σχέδιο Ανάν για επίλυση Κυπριακού

Στα ενδιαφερόμενα μέρη δόθηκε σήμερα το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού και όπως φαίνεται θα είναι υποκείμενο σε διαπραγμάτευση. ”Κρίσιμους” χαρακτήρισε τους επόμενους χειρισμούς ο κ. Κληρίδης, ενώ την πρώτη επίσημη πρόταση του ΟΗΕ για το κυπριακό μετά από πολλά χρόνια χαιρέτησε ο Κ. Σημίτης.

Παραδόθηκε το σχέδιο Ανάν για επίλυση Κυπριακού
Το προτεινόμενο από τον ΟΗΕ σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού δόθηκε γύρω στις πέντε το απόγευμα της Δευτέρας στον πρόεδρο Κληρίδη, αλλά και στην τουρκική πλευρά.

Το περιεχόμενο του σχεδίου (135 σελίδων), που μεταδόθηκε με τηλεομοιοτυπία και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, ενώ τόσο η ελληνοκυπριακή, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνουν λόγο για κείμενο ”καταρχάς διαπραγματεύσιμο”.

Στις 10 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένο να υπάρξει ενημέρωση του υπουργείου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Κόφι Ανάν, ενώ περίπου στις 5 του απογεύματος της Τρίτης, σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, θα ανακοινωθεί σχεδόν ταυτόχρονα στα ελληνικά και κυπριακά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η στάση που τελικά θα τηρηθεί από κυπριακής πλευράς αναμένεται να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από την επίσκεψη του κ. Κληρίδη στην Αθήνα το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα έχει διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Ο κ. Κληρίδης, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι ”η διαπραγματευτική διαδικασία εισέρχεται στην πιο λεπτή και καθοριστική της φάση”, ενώ χαρακτήρισε τους χειρισμούς που θα γίνουν τις επόμενες βδομάδες ”κρίσιμους και καθοριστικής σημασίας”. ”Πολλά θα κριθούν για το μέλλον της Κύπρου από τον τρόπο που θα χειριστούμε τις εξελίξεις”, είπε.

Ο κύπριος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων είπε ότι επιθυμία του ΟΗΕ είναι να υπάρχει τοποθέτηση επί του κειμένου ”εντός επτά ημερών”.

Ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για ”ιστορική ημέρα”, καθώς, όπως είπε, ”είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που έχουμε επίσημο σχέδιο του ΟΗΕ για την Κύπρο”, ενώ χαρακτήρισε την εξέλιξη ”αποτέλεσμα των προσπαθειών πολλών κυβερνήσεων”.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού, ενώ ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο