ΠΑΣΟΚ: ”Αντάρτικο” 22 βουλευτών για κωδικούς

Επιστολή με την οποία διατυπώνουν τη διαφωνία τους στο αίτημα Σημίτη να ανοίξουν τους χρηματιστηριακούς κωδικούς υπέβαλαν στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, 22 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

ΠΑΣΟΚ: ”Αντάρτικο” 22 βουλευτών για κωδικούς
Επιστολή με την οποία διατυπώνουν τη διαφωνία τους στο αίτημα Σημίτη να ανοίξουν τους χρηματιστηριακούς κωδικούς υπέβαλαν στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, 22 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Οι 22 αυτοί βουλευτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Θ. Πάγκαλος, θεωρούν, όπως προκύπτει από το κείμενο της επιστολής, ότι θίγονται από το άνοιγμα των κωδικών, ενώ ο πρώην υπουργός, Θ. Πάγκαλος, φέρεται να δηλώνει ότι δεν έχει παίξει ποτέ στο χρηματιστήριο.

Αναλυτικότερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπογράφουν την επιστολή είναι οι Δ. Γκούσκος, Φρ. Παπαδέλλης, Α. Φούρας, Θ. Πάγκαλος, Ν. Στρατηλάτης, Τ. Χωρέμης, Ι. Θωμόπουλος, Δ. Αλαμπάνος, Ι. Βαϊνάς, Ευτ. Κοντομάρης, Ν. Κατσέλη, Ν. Φλώρος, Χ. Τσιόκας, Φ. Ιωαννίδης, Π. Κουρουμπλής, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Δασκαλάκης, Σ. Στολίδης, Π. Κατσιλιέρης, Δ. Λιτζέρης, Λ. Γρηγοράκος και Π. Κρητικός.

Για τους ελέγχους αυτούς υπάρχουν οι αρμόδιες επιτροπές (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ.λπ.), αναφέρουν οι βουλευτές και καλούν τα όργανα αυτά να προχωρήσουν σε οποιουσδήποτε ελέγχους.

Εξάλλου, με ψήφους 52 έναντι 44 καταψηφίσθηκε η τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας για τον αναδρομικό έλεγχο του ”πόθεν έσχες” των πολιτικών από το 1974. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 36 βουλευτές της Ν.Δ., 4 του ΚΚΕ, 2 του ΣΥΝ και 2 ανεξάρτητοι.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των 22 βουλευτών έχει ως εξής:

”Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που συντείνει στη διαφάνεια του δημόσιου βίου και πιστεύουμε πως οι ουσιαστικοί έλεγχοι των πεπραγμένων και της οικονομικής ανέλιξης, όσων κατείχαν δημόσιες θέσεις τα τελευταία χρόνια, επιβάλλονται.



Η Βουλή οφείλει να θεσπίσει το αναγκαίο νομικό πλαίσιο άμεσα.

Δεν υπερψηφίζουμε τις συζητούμενες τροπολογίες της Νέας Δημοκρατίας, γιατί πιστεύουμε ότι έχουν έντονα δημαγωγικά στοιχεία, σοβαρές νομοτεχνικές ατέλειες και στοχεύουν σε μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Αφετέρου, η πρόσκλησή μας να δηλώσουμε ότι εξουσιοδοτούμε τα αρμόδια όργανα να ερευνήσουν τις χρηματιστηριακές μας συναλλαγές, πέραν του γεγονότος πως αρκετοί από εμάς δεν έχουμε τέτοιες συναλλαγές, μας θίγει, γιατί θέτει σε αμφιβολία την αξιοπιστία των δηλώσεών μας περί ”πόθεν έσχες”.

Υπάρχει άλλωστε η νομική ευχέρεια και τ’ αρμόδια όργανα για να ελέγξουν την ακρίβεια των δηλώσεών μας. Ας ενεργοποιηθούν ν’ ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους κι εφόσον προκύψουν θέματα προς διερεύνηση να κληθούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα να τις δώσουν. Θεωρούμε πως δεν πρέπει να μετατίθεται το βάρος του δημοσίου βίου, κατά τρόπο έντονα παραπλανητικό, μόνον στον έλεγχο των βουλευτών.

Πιστεύουμε πως το συντομότερο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν ν’ αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία επέκτασης των ρυθμίσεων περί ”πόθεν έσχες”, κυρίως δε αποτελεσματικού ελέγχου της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων για όσους έχουν υπηρετήσει σε θέσεις στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο