Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασία... αμισθί λόγω οικονομικής κρίσης

Με το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, κάποιοι Αμερικανοί εργάζονται δωρεάν ενώ παράλληλα αναζητούν εργασία, αλλά οι ειδικοί είναι διχασμένοι ως προς το αν πρόκειται για ένδειξη αφοσίωσης ή απελπισίας. Όσοι αναζητούν αμισθί εργασία μπορούν να ενισχύσουν το βιογραφικό τους με μία νέα επαγγελματική εμπειρία και να αποκτήσουν νέα επαγγελματικά ε

  • Ant1
Εργασία... αμισθί λόγω οικονομικής κρίσης

Με το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, κάποιοι Αμερικανοί εργάζονται δωρεάν ενώ παράλληλα αναζητούν εργασία, αλλά οι ειδικοί είναι διχασμένοι ως προς το αν πρόκειται για ένδειξη αφοσίωσης ή απελπισίας.

Όσοι αναζητούν αμισθί εργασία μπορούν να ενισχύσουν το βιογραφικό τους με μία νέα επαγγελματική εμπειρία και να αποκτήσουν νέα επαγγελματικά εφόδια, λένε οι ειδικοί, όμως την ίδια ώρα, άλλοι προειδοποιούν ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να εκμεταλλευτούν τους άνεργους και υπογραμμίζουν ότι είναι παράνομο για ιδιωτικές εταιρίες να μην πληρώνουν τους υπαλλήλους τους.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι άνεργοι που δέχονται να δουλεύουν αμισθί. Ορισμένοι από τους έμμισθους υπαλλήλους καλούνται από τους εργοδότες τους να εργαστούν για ένα διάστημα αμισθί. Τον περασμένο μήνα, η British Airways ζήτησε από τους υπαλλήλους της που εργάζονται στη Βρετανία να εργαστούν για ένα μήνα αμισθί.

Κάποιες εταιρίες αλλά και πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες υποχρεώνουν το προσωπικό τους να παίρνει άδεια χωρίς όμως να την πληρώνεται. Υπάρχουν βέβαια πολλοί υπάλληλοι που συνεχίζουν να εργάζονται είτε γιατί δεν θέλουν να έχουν κενά στη δουλειά τους είτε γιατί φοβούνται να μην την χάσουν.

Ο Ρος Άιζενμπρι, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον, προειδοποιεί ότι ενώ επιτρέπεται η εθελοντική εργασία για ΜΚΟ ή για κυβερνητικές υπηρεσίες, είναι παράνομο ο ιδιωτικός τομέας να μην πληρώνει τους εργαζόμενους.

«Δεν είναι απλά μία κακή ιδέα. Είναι παράνομο», λέει ο Άιζενμπρι και προσθέτει ότι: «ο νόμος επιβάλλει (οι εταιρίες) να μην επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται για λιγότερα χρήματα από τον βασικό μισθό. Όσο πιο απελπισμένοι είναι οι άνθρωποι, τόσο θα κάνουν τέτοια πράγματα για να μπορούν να είναι περισσότερο αρεστοί στον εργοδότη. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τους περισσότερους ανέργους είναι πολύ κακές. Δεν πρόκειται να βελτιωθούν σημαντικά με το να εργάζεται κάποιος χωρίς να πληρώνεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v