Επιμένει για συμμετοχή ιδιωτών ο Σόιμπλε

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμμένει στη θέση του να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε οι ιδιώτες επενδυτές σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα. «Αυτή είναι μία προϋπόθεση, από την οποία κατά κανένα τρόπο δεν μπορούμε να παραιτηθούμε», είπε ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο περιοδικό ποικίλης ύλης «Super Illu» (Σούπερ Ίλου). Υπέρ μιας πιο ισχυρής συμμετοχής του ιδιωτικ

  • Ant1
Επιμένει για συμμετοχή ιδιωτών ο Σόιμπλε

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμμένει στη θέση του να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε οι ιδιώτες επενδυτές σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα.
  
«Αυτή είναι μία προϋπόθεση, από την οποία κατά κανένα τρόπο δεν μπορούμε να παραιτηθούμε», είπε ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο περιοδικό ποικίλης ύλης «Super Illu» (Σούπερ Ίλου).
 
«Εάν η Ελλάδα πράξει αυτά που πρέπει, και εάν συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές, τότε και μόνο τότε θα βοηθήσουμε τους Έλληνες», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε. Εάν οι εταίροι δώσουν στους Έλληνες περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στις αγορές, θα πρέπει και οι ιδιώτες πιστωτές να επιμηκύνουν χρονικά την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, εξηγεί ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη του κ. Σόιμπλε είχε δοθεί πριν το έκτακτο συμβούλιο των υπ. Οικονομικών του Eurogroup για την κρίση της Ελλάδας.

Υπέρ μιας πιο ισχυρής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τάχτηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη.

Όπως επισήμανε ο καγκελάριος, οι δυνατότητες είναι μέχρι στιγμής πολύ περιορισμένες και πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης οι ιδιωτικές τράπεζες στέκονταν πάντα ένα βήμα πίσω από το κράτος» και ότι «ναι μεν υπάρχουν δυνατότητες για παροχή βοήθειας, αλλά δεν επαρκούν για τη συμμετοχή των πιστωτών».

Για το λόγο αυτό ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να τεθούν κανόνες στις χρηματαγορές, που θα καθιστούν δυνατή τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστωτών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο κ. Φάιμαν είχε επισημάνει πως «με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα  προστατεύουμε τους εαυτούς μας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται για δώρο στους Έλληνες, αλλά για δική μας εξασφάλιση» και εξηγώντας πως αν το πρόβλημα αφορούσε μεμονωμένες ελληνικές τράπεζες, θα το εξέταζε πολύ πιο αυστηρά, έχει όμως να κάνει με την «αυτοπροστασία μας».

Απαντώντας στην ερώτηση, πότε εκτιμά ότι θα σταματήσει η οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει ότι για εκείνον το θέμα είναι ποιές επιπτώσεις θα είχε ένα «ντόμινο» της ελληνικής κρίσης και τί μπορεί να κάνει από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση  για να το αποτρέψει.

Στη συνέντευξή του ο κ. Φάιμαν είχε συγκρίνει την περίπτωση της Ελλάδας με αυτή της Ιρλανδίας και είχε εκτιμήσει ότι η Ιρλανδία, που οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή από τις τράπεζες, θα εξέλθει αυτής της κατάστασης. Από την άλλη ο ίδιος είχε επισημάνει πως στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν είναι θεμελιακά αντίθετη στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα Ανέφερε όμως αυστηρές προϋποθέσεις για αυτό. «Θα πρέπει να είναι απολύτως εθελούσια και δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια μερική ή ολική αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας», είπε ο κ. Σταρκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο