Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρά μέτρα για το 2012/2013 ανακοίνωσε ο Τρεμόντι

«Πολύ σκληρά μέτρα για το 2012/2013» στο πλαίσιο του νέου προγράμματος λιτότητας το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι. «Οφείλουμε να υποδιπλασιάσουμε σχεδόν το έλλειμμα που θα έχουμε αυτό το έτος και θα φθάσει το 3,8% -3,9%», εξήγησε ο υπουργός, ενημερ

  • Ant1
Σκληρά μέτρα για το 2012/2013 ανακοίνωσε ο Τρεμόντι

«Πολύ σκληρά μέτρα για το 2012/2013» στο πλαίσιο του νέου προγράμματος λιτότητας το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι.

«Οφείλουμε να υποδιπλασιάσουμε σχεδόν το έλλειμμα που θα έχουμε αυτό το έτος και θα φθάσει το 3,8% -3,9%», εξήγησε ο υπουργός, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για τις υποθέσεις εργασίας επί των οποίων εργάζεται η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος λιτότητας το οποίο θα εγκριθεί μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση «θα επέμβει για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων» (μέσα μεταφοράς, ηλεκτροδότηση, απορρίμματα) και αναφέρθηκε στην ιδέα της συγκέντρωσης των θρησκευτικών γιορτών τις Κυριακές για να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Ανακοίνωσε περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων χωρίς λεπτομερή στοιχεία και αναφέρθηκε αορίστως στην περικοπή των δαπανών λειτουργίας του κράτους (βουλευτικοί μισθοί, αριθμός περιφερειών). Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου για να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και στον τομέα της αύξησης των εισπράξεων δεν απέκλεισε τις «εισφορές αλληλεγγύης».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας, και προς τους πλουσιότερους των Ιταλών, οι οποίοι ευνοούνται από το σημερινό φορολογικό σύστημα. Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση των φόρων επί των χρηματοπιστωτικών κερδών μέχρι και 20%, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. «Όλοι οι τίτλοι, πέραν των κρατικών, θα φορολογηθούν με 12,5 έως 20%», διευκρίνισε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο βασικός κυβερνητικός εταίρος στη συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού του Μπερλουσκόνι κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ιταλίας με την επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ζητώντας την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και την περιστολή των κρατικών δαπανών.

Ο Ουμπέρτο Μπόσι, επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε ότι η επιστολή, την οποία η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έλαβε αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει, μοιάζει να έχει πολιτικά κίνητρα. «Φοβάμαι ότι η επιστολή αυτή συντάχτηκε στη Ρώμη», είπε. «Φοβάμαι ότι υπάρχει μια απόπειρα να ανατραπεί η κυβέρνηση».

Ο Μπόσι με τη δήλωση αυτή μοιάζει να αναφέρεται στον Μάριο Ντράγκι, το διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας ο οποίος θα διαδεχθεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αργότερα εφέτος και προηγουμένως φερόταν να είναι ο επικρατέστερος επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών. «Ο Ντράγκι, αντί να βρίσκεται στην Ευρώπη, είναι πάντοτε στη Ρώμη», είπε ο Μπόσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v