Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τουλούζη «έσωσε» τον Σαρκοζί

Τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών, ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται πλέον από όλες τις δημοσκοπήσεις να προηγείται

  • Real.gr
Η Τουλούζη «έσωσε» τον Σαρκοζί
Όλοι συμφωνούν ότι ήταν επιτυχημένη η έναρξη της εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί, από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι θέσεις του για το μεταναστευτικό και το άνοιγμα προς την ακροδεξιά φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς.

Και αν οι δολοφονίες από έναν νεαρό "οπαδό του τζιχάντ" στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας συγκλόνισαν τη χώρα, χωρίς να έχουν μεγάλο πολιτικό βάρος, η επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας φυσικά και ευνόησε τον νυν πρόεδρο, ο οποίος μπόρεσε να εξωραΐσει την εικόνα του, ως "προστατευτικής" φιγούρας απέναντι στην κρίση ή τη βία.

"Πώς να ενσωματώσεις, πώς να αφομοιώσεις, όταν ένα ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης έρχεται συνεχώς να εξουδετερώσει τις προσπάθειες της Δημοκρατίας;", δήλωσε με έμφαση σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νάντη ο Σαρκοζί.

Τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο, στις 22 Απριλίου, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και τα μέσα ενημέρωσης πιστεύουν πλέον ότι η δυναμική έχει αλλάξει υπέρ του Γάλλου προέδρου. Ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται πλέον από όλες τις δημοσκοπήσεις να προηγείται στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ολοκληρώνοντας μια αντιστροφή της κατάστασής του που άρχισε στα τέλη Φεβρουαρίου και η οποία αποδυναμώνει τη θέση του σοσιαλιστή υποψηφίου Φρανσουά Ολάντ που φερόταν ως φαβορί.

Δημοσκόπηση του CSA δίνει ευρύ προβάδισμα στον Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο, με 30% των ψήφων έναντι 26% για τον Φρανσουά Ολάντ. Την ίδια ώρα , έρευνα του TNS Sofres δίνει για πρώτη φορά τον απερχόμενο πρόεδρο επικεφαλής με 29% έναντι 28% για τον Ολάντ.

Αν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών υπερισχύσει τελικά στον δεύτερο γύρο που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου, η διαφορά μειώνεται: 55-45 για το TNS-Sofres και 53-47 για το CSA. "Στις αρχές Φεβρουαρίου, ήταν 60-40 υπέρ του Ολάντ", υπενθυμίζει ο Ζερόμ Σεν Μαρί της CSA.

Για τον Εντουάρ Λεσέρφ, γενικό διευθυντή της TNS Sofres, "ακόμη κι αν μπορούμε να πούμε ότι οι υποψήφιοι είναι στήθος με στήθος η δυναμική έχει αντιστραφεί υπέρ του Νικολά Σαρκοζί". Το εβδομαδιαίο περιοδικό Nouvel Observateur επιβεβαιώνει: "Βοήθεια, ο Σαρκοζί επιστρέφει".


Το προεδρικό στρατόπεδο, το οποίο πλέον ξανακέρδισε τις ελπίδες του, χλευάζει τώρα τη στρατηγική του Φρανσουά Ολάντ που "θέλει να κάνει εκστρατεία κυρίως πάνω στον "αντι-σαρκοζισμό" σύμφωνα με την εκπρόσωπο του, Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο