Ο Γιάννης Ραγκούσης στο Real.gr

«Να αποφευχθεί το παρά φύσιν μέτωπο Τσίπρα-Καμμένου» τονίζει σε συνέντευξη του στο Real.gr o Γιάννης Ραγκούσης.

  • Real.gr
Ο Γιάννης Ραγκούσης στο Real.gr
«Το ζητούμενο είναι να μη μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη ούτε μια ώρα» δηλώνει στο Real.gr ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών Γιάννης Ραγκούσης. Ο Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να είναι ένας ισχυρός πόλος στο νέο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας», καθώς «η αυτοδυναμία είναι όνειρο θερινής νυκτός του Αντώνη Σαμαρά».

Ο αναπληρωτής υπουργός θεωρεί «αναπόφευκτη τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ» και προτείνει να μπει στην κυβέρνηση αυτή και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, ενώ ζητά να αποφευχθούν δυο εκδοχές. Η πρώτη να βρεθούμε ξανά αιχμάλωτοι του πολιτικού κατεστημένου της «σκοτεινής πλευράς» της μεταπολίτευσης. Και η δεύτερη το «παρά φύσιν» μέτωπο που, όπως αναφέρει, πάει να συγκροτηθεί ανάμεσα στον ακροδεξιό λαϊκισμό του Π. Καμμένου και τον αριστερό λαϊκισμό του Αλ. Τσίπρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση, υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στην Β΄ Αθηνών έχει ως εξής:

Εκλογές 6ης Μαΐου. Ο δικομματισμός τελικά δεν ανακάμπτει. Φταίνε και λάθη της προεκλογικής εκστρατείας κ. υπουργέ;

Μα το ζητούμενο δεν είναι βέβαια να ανακάμψει ο δικομματισμός. Το ζητούμενο είναι να μη μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη ούτε μια ώρα. Να μην ενσκήψει πάλι ο φόβος της ακυβερνησίας, που εγκυμονεί θανάσιμο κίνδυνο για την οικονομία. Να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας των δυνάμεων εκείνων που είναι σταθερά προσηλωμένες στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και μπορούν να την οδηγήσουν με σταθερότητα και ασφάλεια σε ήρεμα νερά. Και για να γίνει αυτό πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο.

Την αλήθεια για όσα έγιναν και για όσα σκοπεύουμε να πράξουμε. Την αλήθεια για το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε σε απόσταση αναπνοής από τη χρεοκοπία. Για όσα έγιναν έχω δηλώσει ότι εμείς ως κόμμα, ως παράταξη και ως πρόσωπα, τον Οκτώβριο του 2009πήραμε μια μεγάλη απόφαση. Πήραμε την απόφαση να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον, να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να κρατηθεί ο τόπος «όρθιος», ακόμα και αν εμείς εξαφανιστούμε από τον πολιτικό χάρτη.
 
Εγώ, για αυτή την απόφαση, δεν μετανιώνω, δεν ζητάω συγγνώμη. Αυτοί που πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη απέναντι στον ελληνικό λαό είναι αυτοί που κυβέρνησαν πριν το 2009, και κυρίως από το 2004 μέχρι το 2009: η κυβέρνηση Καραμανλή και, πριν από αυτήν, όλοι όσοι κυβέρνησαν τον τόπο και έκαναν ρουσφέτια, σπατάλες, «ρεμούλες», έκαναν και προσωπικές περιουσίες και τώρα είναι πίσω από τα σίδερα της φυλακής και μας κάνουν εμάς να ντρεπόμαστε όταν προέρχονται από τη δική μας παράταξη. Αυτοί να ζητήσουν συγγνώμη, που πριν το 2009 κυβερνώντας την Ελλάδα, χάρη στον εξωτερικό δανεισμό, έκαναν εύκολες πολιτικές καριέρες και κατάφεραν εκείνα τα χρόνια, θυσιάζοντας το μέλλον και την προοπτική αυτού του τόπου, να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό πρόβλημα, που έσκασε ως φούσκα στα χέρια μας, το 2009 και παραλίγο να κοστίσει την ίδια την υπόσταση της χώρας.

Η αυτοδυναμία δείχνει να μην επιτυγχάνεται. Τι είδους κυβέρνηση συνεργασίας κ.υπουργέ;

Η αυτοδυναμία είναι όνειρο θερινής νυκτός του κ. Σαμαρά. Έχει τελειώσει, και καλώς τελείωσε, η εποχή των αυτοδυναμιών. Η συνεργασία είναι πλέον κεκτημένο του πολιτικού πολιτισμού μας. Φοβάμαι δε ότι η επιδίωξη της αυτοδυναμίας από τον κ. Σαμαρά κρύβει πίσω της και ένα ιδιαίτερα σκοτεινό σενάριο, εκείνο δηλαδή μιας συμμαχίας δεξιάς-ακροδεξιάς, που δεν θα διστάσει να συμπεριλάβει και τον κ. Καμμένο και άλλους ακόμα.

Το εθνικά χρήσιμο και επιβεβλημένο είναι να υπάρξουν συνεργασίες όσων είναι προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Θεωρώ αναπόφευκτη την συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και έχω προτείνει να μπει στην κυβέρνηση και η ΔΗΜ.ΑΡ του κ. Κουβέλη για να διαλυθεί η αυταπάτη ότι υπάρχει κάποια μαγική εναλλακτική λύση. Υπάρχουν όμως δυο ακόμα εκδοχές που πρέπει να αποκλειστούν. Η μία είναι να βρεθούμε ξανά αιχμάλωτοι του πολιτικού κατεστημένου της «σκοτεινής πλευράς» της Μεταπολίτευσης.
 
Γι’ αυτό χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένη να αλλάξει ριζικά και σε βάθος το πολιτικό σύστημα, να προχωρήσει δηλαδή τη μεταρρύθμιση που αποκαλώ «μητέρα των μεταρρυθμίσεων.» Κι η άλλη εκδοχή είναι το «παρά φύσιν» μέτωπο που πάει πρόσφατα να συγκροτηθεί ανάμεσα στον ακροδεξιό λαϊκισμό του κυρίου Καμμένου και τον αριστερό λαϊκισμό του κυρίου Τσίπρα. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα σε ήρεμα νερά, με σεβασμό στις πρωτοφανείς θυσίες πολιτών κι επιχειρήσεων.

Επιμένετε ότι εσείς δεν μπαίνετε σε κυβέρνηση Σαμαρά;


Έχω συνηθίσει κ. Σκουρή να μη λέω άλλα, να εννοώ άλλα και να πράττω άλλα - ότι δηλαδή κάνουν κατά κόρον οι εκπρόσωποι της «σκοτεινής πλευράς» της Μεταπολίτευσης. Θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς υπήρξε ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής ακριβώς της σκοτεινής πλευράς. Και πάρτε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίφημη προεκλογική του θέση να καταργηθεί ο «νόμος Ραγκούση» για την ιθαγένεια. Ο «πατέρας του μεταναστευτικού», Α. Σαμαράς, έβαλε στόχο την κατάργηση αυτού του νόμου, θέλοντας προφανώς να αποκρύψει τις δικές του τεράστιες ευθύνες, αφού με την άφρονα πολιτική του άνοιξε τα σύνορα, και έφερε ουσιαστικά τη χώρα μας από το ’91 και μετά, αντιμέτωπη για πρώτη φορά στην ιστορία της, με το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης. Καταργεί τον «νόμο Ραγκούση» για να δικαιώσει το προηγούμενο καθεστώς, που επέτρεπε να δίνεται η ιθαγένεια αδιαφανώς, πελατειακά, ανεξέλεγκτα.

Ο «νόμος Ραγκούση» δεν αφορά την παράνομη μετανάστευση, όπως ο κ. Σαμαράς θέλει ψευδώς να λέει. Αφορά αποκλειστικά την απονομή ιθαγένειας σε ομογενείς και νόμιμους μετανάστες, καθώς και στα παιδιά και τα εγγόνια τους, που μεγάλωσαν και μορφώθηκαν στην Ελλάδα, με διαδικασία που αντιστοιχεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν την πραγματικότητα: 13.000 πολιτογραφήσεις πριν τις εκλογές του 2009, που έπεσαν στις 6.500 μετά το νέο νόμο και εξακολουθούν να φθίνουν ραγδαία χάρη στις διαφανείς διαδικασίες που τώρα ακολουθούνται.

Αλλά μιλά για αυτό και η προσωπική μου στάση στην Υπατία. Έφτασα τότε μέχρι και στην υποβολή παραίτησης αρνούμενος να υποκύψω στον εκβιασμό της απεργίας πείνας η οποία τελικά έληξε χωρίς και καμία ανθρώπινη ζωή να μην κινδυνεύσει αλλά και χωρίς να δοθεί καμία άδεια παραμονής, όπως είχε δοθεί σε αντίστοιχη περίπτωση από την κυβέρνηση Καραμανλή και τον κύριο Παυλόπουλο ένα χρόνο πριν.

Και όλα αυτά, όταν η μοναδική αλήθεια είναι ότι η τελευταία μαζική νομιμοποίηση μεταναστών που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, και η οποία πράγματι λειτούργησε ως μαγνήτης, ήταν όταν το 2007 η κυβέρνηση Καραμανλή/Σαμαράνομιμοποίησε μαζικά 300.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Εφόσον λοιπόν προκύψει περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαράς είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συμμετέχω σε αυτή. Ωστόσο θα στηρίξω για λόγους εθνικής ανάγκης ως βουλευτής με την ψήφο μου μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Τις λίγες μέρες που απομένουν τι πρέπει να πει στον ελληνικό λαό το ΠΑΣΟΚ;


Το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά ο πυρήνας και ο κύριος εκφραστής των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτό πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι ένας ισχυρός πόλος στο νέο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας. Φανταστείτε, με έναν μαγικό τρόπο, για μια μόνο στιγμή την κυβέρνηση και την πολιτική σκηνή της χώρας με το ΠΑΣΟΚ να απουσιάζει. Αυτό που απομένει τρομάζει. Θα βρισκόταν η Ελλάδα έρμαιο στα χέρια του μετώπου της δραχμής. Θα βρισκόταν στα χέρια του κ.Τσίπρα, της κ. Παπαρήγα, του κ. Σαμαρά, του κ. Καμμένου και της Χρυσής Αυγής. Είναι εθνική επιταγή η ενισχυμένη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα φέρει τη χώρα σε ήρεμα νερά. Χωρίς ΠΑΣΟΚ απλά δεν βγαίνει η εξίσωση. Χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει η προοπτική ηρεμίας και ασφάλειας, που απεγνωσμένα χρειάζεται η οικονομία μας για να βγει από την ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο