Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χώρα στο ρυθμό του καρναβαλιού

(VIDEO-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Διάλειμμα από την δύσκολη καθημερινότητα και τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης αποτέλεσαν οι φαντασμαγορικές καρναβαλικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

  • Real.gr
Η χώρα στο ρυθμό του καρναβαλιού
Μικροί και μεγάλοι έβαλαν για λίγο στην άκρη τις καθημερινές τους έγνοιες, ξέχασαν -έστω και για λίγη ώρα- τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και φόρεσαν τις αποκριάτικες στολές τους για να γιορτάσουν το τελευταίο διήμερο των αποκρεών που είναι αφιερωμένο στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.



Αλλού φαντασμαγορικό και με σαφείς αναφορές στην πολιτική και οικονομική κατάσταση, αλλού παραδοσιακό που αναβιώνει πανάρχαια έθιμα, το ελληνικό καρναβάλι έχει το δικό του χαρακτήρα.



Πάτρα

«Βασίλισσα» του ελληνικού καρναβαλιού είναι αδιαμφισβήτητα η Πάτρα. Η πόλη έχει μακρά παράδοση στις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Φετινό θέμα η οικονομική κρίση και βασιλιάς-καρνάβαλος το «Τέρας της κρίσης» που χθες το βράδυ παραδόθηκε στις φλόγες στο λιμάνι της πόλης.



Η τελετή μπορεί να ήταν λιτή σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά ήταν συνάμα και εντυπωσιακή μέσα στην απλότητά της. Στον κατάμεστο από χιλιάδες Πατρινούς κι επισκέπτες μόλο του Αγίου Νικολάου έπεσε η αυλαία του Πατρινού Καρναβαλιού. Ο βασιλιάς Καρνάβαλος, παραδόθηκε στην πυρά την ώρα που ο Πατρινός ουρανός φωτιζόταν από δεκάδες πυροτεχνήματα που άφησαν τους παρεβρισκόμενους με ανοικτό το στόμα.


Φωτογραφία από την ιστοσελίδα thebest.gr

Νωρίτερα την Κυριακή και με σύμμαχο τον καλό καιρό χιλιάδες καρναβαλιστές παρέλασαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες, μεταδίδοντας το κέφι και τη ζωντάνια τους στους θεατές της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης.



Η δημιουργία, η σάτιρα και η φαντασία κυριάρχησαν και πάλι στο καρναβάλι της Πάτρας, ενώ, οι ευρηματικές στολές και οι καρναβαλικές κατασκευές έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στην παρέλαση.

Ξάνθη

Η καρδιά των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη βόρεια Ελλάδα χτυπά στην Ξάνθη. Με σύμμαχο τον καιρό, κέφι, χορό και διάθεση για διασκέδαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών στην Ξάνθη με τη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Κυριακής.



Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thrakinews.gr χιλιάδες καρναβαλιστές φόρεσαν τις αποκριάτικες στολές τους και στελέχωσαν τα συνολικά 31 πληρώματα που πήραν μέρος στη μεγάλη παρέλαση της Ξάνθης. Οι καρναβαλιστές ξεκίνησαν το ξέφρενο ταξίδι τους στους ρυθμούς του καρναβαλιού χορεύοντας και διασκεδάζοντας μέσα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για περισσότερες από τρεις ώρες.

Λουτράκι

Καρναβαλιστές πήραν μέρος στο καρναβάλι Λουτρακίου όπου πλήθος κόσμου διασκέδασε χορεύοντας στους εορταστικούς αποκριάτικους ρυθμούς.



Ρέθυμνο

Φαντασμαγορικό και φέτος το καρναβάλι στο Ρέθυμνο όπου περίπου δεκατρείς χιλιάδες καρναβαλιστές, χιλιάδες θεατές και επισκέπτες, σαράντα τέσσερις ομάδες και τριάντα τρία άρματα βγήκαν στους δρόμους της πόλης του Ρεθύμνου, στην κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων.



Με άρωμα Βενετίας

Σκηνές από το περίφημο και ατμοσφαιρικό καρναβάλι της Βενετίας στο Ναύπλιο. Ντόμινο και αρλεκίνοι με τους ήχους της μουσικής ξεκίνησαν από το Δημαρχείο του δήμου Ναυπλιέων, περνώντας τα στενά γραφικά σοκάκια της παλαιάς πόλης καταλήγοντας στην πλατεία Συντάγματος. Παρέσυραν μαζί τους, μικρούς και μεγάλους σ’ ένα δρώμενο ρυθμού και θεατρικής κίνησης.



Έκαψαν τη φτώχεια

Σε άλλο σημείο του νομού οι κάτοικοι επέλεξαν το θέμα του τοπικού τους καρναβαλιού από την κρίση. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από την αποκριάτικη εκδήλωση που έγινε στην πλατεία της Άρειας, του Δήμου Ναυπλίου, από την Τοπική Κοινότητα Άρειας και τον πολιτιστικό σύλλογο «Δυοβουνιώτης». Μικροί και μεγάλοι ξεφάντωσαν με χορό και τραγούδι, ενώ έκαψαν τον καρνάβαλο που είχε σαν θέμα την Φτώχεια και την Μιζέρια στην Ελλάδα.



Καρδίτσα

Τα παιδιά ντυμένα με τις αποκριάτικες στολές τους μαζεύτηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου διεξάγεται διαγωνισμός καλύτερης αποκριάτικης φορεσιάς από μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Το δρώμενο εντάσσεται στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων «Θύμησες της παλαιάς Αποκριάτικης Καρδίτσας» που διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Καρδίτσας.



Αναβιώνουν τα Διονυσιακά έθιμα

Οι μεταμφιεσμένοι κουδουνάδες χορεύουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, Αγνάντερο την Κυριακή των Αποκρεώ. Πρόκειται για άντρες ντυμένους με προβιές που είναι ζωσμένοι με μεγάλα κουδούνια και χοροπηδούν για να κάνουν φασαρία. Είναι ένα καθαρά Διονυσιακό έθιμο με καταβολές οι οποίες χάνονται στα βάθη των αιώνων. Το έθιμο στο Αγναντερό Καρδίτσας αναβιώνει με τρόπο παραδοσιακό, πρωτόγονο, αναλλοίωτο και ανεπηρέαστο από το μοντέρνο ξενόφερτο καρναβάλι.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v