Τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν μιλάμε για νησιώτικη κουζίνα; Ναι, εντάξει, εκτός από την Κρήτη (η οποία είναι μια ειδική κατηγορία μόνη της). Αν δεν σκέφτεστε τίποτα άλλο πέρα από ψάρια και θαλασσινά, χρειάζεστε επειγόντως ένα ταχύρρυθμο μάθημα νησιώτικης κουζίνας. Έχουμε πέντε ταβερνάκια στην Αθήνα που την διδάσκουν. Κρατάτε σημειώσεις;Μόλυβος
Χρ. Σμύρνης 8, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2582091
Μετακόμισε στην Αθήνα μετά από 16 συναπτά χρόνια στη Λέσβο (όπου το ξέραμε ως Τυχερό Πέταλο) και συνεχίζει εδώ την σούπερ επιτυχημένη συνταγή του.
Σερβίρει νοστιμιές φτιαγμένες με προϊόντα που έρχονται απευθείας από το νησί: τυρένιοι κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθανθοί γεμιστοί με αλμυρή φέτα και άνηθο, χειροποίητα παστά, λαδοτύρι σαγανάκι, γκιουζλεμέδες (μυτιληνιές τυρόπιτες με λεπτό φύλλο), ψαρονέφρι γεμιστό με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα, και αρνάκι ψημένο στη λαδόκολλα. Όλα αυτά τα συνοδεύουμε, φυσικά, με μία από τις δώδεκα διαφορετικές ετικέτες ούζου που δύσκολα βρίσκουμε αλλού.
Έχει και αυλίτσα, για έξτρα δόση νησιώτικου feeling. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, μεσημέρι και βράδυ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου.
Κρίθαμος
Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6728790-1
Τι ξέρετε για την κουζίνα της Καρπάθου; Σχεδόν τίποτα, βάζουμε στοίχημα, εκτός εάν έχετε επισκεφθεί το υπέροχο αιγαιοπελαγίτικο νησί ή την καταπράσινη αυλίτσα του Κρίθαμου. Εδώ, οι καρπαθιώτικες συνταγές μπλέκονται με μεσογειακές και ελληνικές γεύσεις, σε ένα αποτέλεσμα που, όπως και αν το δεις, μυρίζει καλοκαίρι.
Στις τοπικές σπεσιαλιτέ (που είναι και το θέμα μας) ξεχωρίζουν οι μακαρούνες με τυρί και σωταρισμένα κρεμμυδάκια, οι κορτεζίνες (παϊδάκια) με μέλι και θυμάρι, το βραστό σταμναγκάθι με χοντρό θαλασσινό αλάτι και λεμόνι και τα "παλικάρια" (γίγαντες) με παστουρμά, που έχουν βουτηχτεί σε κουρκούτι και έχουν τηγανιστεί. Στα hit του μενού συγκαταλέγονται, επίσης, το συμιακό γαριδάκι και οι κολοκυθανθοί.
Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο (και ανεβοκατεβαίνουν αναλόγως αν θα παραγγείλετε κρέας ή ψάρι) με ποτήρι κρασί.
Διαβάστε περισσότερα στο in2life.gr