Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διώξεις κατά 20 ατόμων για την τραγωδία στο Μάτι

Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και οι δήμαρχοι Ηλ. Ψινάκης και Γ. Μπουρνούς μεταξύ των ονομάτων. Για τα αδικήματα με τα οποία κατηγορούνται ο νόμος προβλέπει ποινές που φτάνουν ως τα δέκα χρόνια φυλάκισης. Η αντίδραση της ΝΔ.

Διώξεις κατά 20 ατόμων για την τραγωδία στο Μάτι

Στην απαγγελία κατηγοριών για πλημμελήματα (σ.σ. και όχι κακουργήματα όπως αρχικά μεταδόθηκε) σε βάρος είκοσι ατόμων μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης και Γ. Μπουρνούς κατέληξε η προκαταρκτική έρευνα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο 63χρονος ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς.

Ο πρώην προϊσταμένος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος άσκησαν διώξεις για:

-Εμπρησμό από αμέλεια.

-Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως

-Σωματικές βλάβες κατά συρροή από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη.

Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές που φτάνουν ως τα πέντε ή δέκα χρόνια φυλάκισης.

Η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Οι εισαγγελείς απάλλαξαν από τις κατηγορίες τέσσερις εμπλεκομένους στην υπόθεση, ενώ στο πόρισμά τους, 292 σελίδων, περιγράφεται μεταξύ άλλων η απουσία συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Παράλληλα, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες τόσο πριν τη φονική πυρκαγιά ως προς την πρόληψη όσο και κατά τη διάρκεια της. 

Υπενθυμίζεται ότι πέραν της κύριας δικογραφίας, για την πυρκαγιά στο Μάτι εκκρεμούν άλλες εξι δικογραφίες, οι οποίες έχουν σχηματιστεί μετά από μηνυτήριες αναφορές αλλά και αυτεπάγγελτα.

Ποιες είναι οι δικογραφίες

Οι εισαγγελείς εξακολουθούν να ερευνούν δικογραφία που έχει σχηματιστεί για πολεοδομικές παραβάσεις, αυθαίρετες κατασκευές, αιγιαλό κλπ στο Μάτι. Οι εισαγγελείς ερευνούν τι έκαναν οι υπηρεσίες και επέτρεψαν αυτή την κατάσταση.

Ετερη δικογραφία εκκρεμεί στον εισαγγελέα ναυτοδικείου για ενδεχόμενες ευθύνες λιμενικών και λιμεναρχείου.

Επίσης, δικογραφία εκκρεμεί στον εισαγγελέα του στρατοδικείου, ενώ άλλη υπόθεση αφορά αναντιστοιχίες που καταγγέλθηκαν και διαπιστώθηκαν στο σύστημα επικοινωνιών της πυροσβεστικής. Ήδη έχουν ληφθεί ανωμοτί καταθέσεις. Δεν έχει προκύψει ακόμα αν οι αναντιστοιχίες έγιναν με δόλο ή είναι αστοχίες του συστήματος.

Ακόμα, εκκρεμεί δικογραφία για τα εναέρια μέσα μετά από μήνυση γιατί τα αεροσκάφη από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας δεν απογειώθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μέρος αυτής της δικογραφίας με αφορμή μηνύσεις που αφορούν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Δούρου: Aκόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν

"Καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνομαι και θα αισθάνομαι για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική", δηλώνει η Ρένα Δούρου, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης και σε βάρος της, για την φονική φωτιά στο Μάτι, που κόστισε την ζωή σε 100 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, αφήνοντας άστεγες δεκάδες οικογένειες στην ανατολική Αττική.

Η Περιφερειάρχης Αττικής αρνείται και την ελάχιστη ολιγωρία της ίδιας ή Υπηρεσιών της Περιφέρειας την ημέρα της τραγωδίας και δηλώνει ότι η αθωότητα της θα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου.

Όπως συνεχίζει στην δήλωση της, "Ως πολιτικό πρόσωπο, απέναντι σε αυτή την τραγωδία, έχω δηλώσει ότι υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη του συστήματος και του κράτους, και μάλιστα διαχρονικά. Άναρχη δόμηση, ελλιπής αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, αργός εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση. Την ίδια στιγμή αποτελεί πεποίθησή μου ότι όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης".

"Ως επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, γνωρίζω ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις οποίες φέρω την πολιτική ευθύνη, έπραξαν το καθήκον τους. Δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω ότι ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοί μου, με τη συνδρομή κάποιων ΜΜΕ, επιχείρησαν να «σηκώσουν» τις όποιες πολιτικές ευθύνες για χρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Αυτό έπραξαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τον αντιπερισπασμό που εναγωνίως αναζητούσαν, στη θύελλα σκανδάλων και διαφθοράς που βαρύνει τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουν και εκμεταλλεύονται μια εθνική τραγωδία και τη δυστυχία που την συνοδεύει", αναφέρει η Ρένα Δούρου.

Όπως συνεχίζει η κ. Δούρου, "Ωστόσο, η ατομική μου στάση είναι τελείως διαφορετική από το να απειλώ τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμυρίζω περί «διώξεων» –όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών– και να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους. Είναι αλήθεια ότι η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν".

Καταλήγοντας, η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρει ότι "«Η αναισθησία σημαίνει ήττα», έλεγε ένας κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός, ο Charles de Gaulle. Στην Περιφέρεια Αττικής, με μεγάλη ευαισθησία και έχοντας επιλέξει να εργαζόμαστε αθόρυβα και δυνατά, κερδίσαμε τη μάχη κατά της διαφθοράς, υπέρ της νομιμότητας, ενάντια στη διαρκή καταστροφή του περιβάλλοντος και κατά της ασέβειας στην τήρηση του νόμου. Με δύο λέξεις τη μάχη ενάντια στο ένοχο και επαίσχυντο παρελθόν, με σκοπό η τραγωδία στην Ανατολική Αττική να είναι η τελευταία".

ΝΔ: Οι ποινικές διώξεις για το Μάτι εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί”.

Η Δικαιοσύνη σήμερα ασκώντας ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων επιβεβαιώνει πλήρως αυτό το πόρισμα. Κυρίως όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v