Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 80% των ΟΤΑ γύρισε την πλάτη στην πρόσκληση Πυροσβεστικής

Τέσσερις στους πέντε δήμους δεν απάντησαν στην πρόσκληση της Πυροσβεστικής για σεμινάρια εργαζομένων, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Στην πρώην βάση της Ν. Μάκρης το εκπαιδευτικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το 80% των ΟΤΑ γύρισε την πλάτη στην πρόσκληση Πυροσβεστικής

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δίνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στην ενημέρωσή του για τη δωρεά των 25 εκατ. που έχει πραγματοποιήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής για το σκέλος της δωρεάς ύψους 2,5 εκατ. σχετικά με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, απεστάλησαν προσκλήσεις σε 395 οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός της πρόσκλησης είναι η εκπαίδευση εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση και καταστολή πυρκαγιών, την παροχή βασικών γνώσεων πυρασφάλειας και δασοπροστασίας, καθώς και την εφαρμογή κανόνων προληπτικής και οργανωμένης απομάκρυνσης από χώρους ή περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Ωστόσο, από τους 395 οργανισμούς ανταποκρίθηκαν οι 83, ποσοστό μόλις 21%.

«Παρά τον αργό ρυθμό απορρόφησης του συγκεκριμένου άξονα της δωρεάς, παραμένει ανοιχτή, τόσο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όσο και από το Πυροσβεστικό Σώμα, η προοπτική υποστήριξης επιπρόσθετων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δεδομένης της θετικής προδιάθεσης από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος για εξεύρεση λύσεων που θα μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της δωρεάς προς όφελος των συμπολιτών μας», αναφέρει το ΙΣΝ στην ανακοίνωσή του.

Προχωρά η αναβάθμιση υποδομών

Μετά από σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής, το ΙΣΝ θα καλύψει με 15,3 εκατ. ευρώ το κόστος ανέγερσης ενός νέου εκπαιδευτικού κέντρου στις εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικανικάς βάσης στη Νέα Μάκρη Αττικής. Ομάδα εμπειρογνωμόνων του αρχιτεκτονικού γραφείου Betaplan προχώρησε στη σύνταξη έκθεσης για τον ακριβή προσδιορισμό του εύρους και κόστους των εργασιών κατασκευής του εκπαιδευτικού κέντρου με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που συνέταξε το Π.Σ. Τα αποτελέσματα της έκθεσης έχουν παρουσιαστεί στο Π.Σ., το οποίο στην παρούσα χρονική περίοδο συντάσσει επιπρόσθετες τεχνικές προδιαγραφές χρήσης και λειτουργίας.

Για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, το Πυροσβεστικό Σώμα είχε ζητήσει από το ΙΣΝ να υποστηρίξει την προμήθεια και εγκατάσταση υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως πυροσβεστικές αντλίες, κατασβεστικούς αυλούς και φορητούς ασυρμάτους για το πυροσβεστικό προσωπικό. Αναγνωρίζοντας τη σημασία δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού κέντρου και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωσή του, το Πυροσβεστικό Σώμα αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια μόνο ορισμένων από τα είδη εξοπλισμού, και συγκεκριμένα των αυλών πυρόσβεσης, συνολικού κόστους 700.000 ευρώ. Για τα μέσα ατομικής προστασίας (αντιπυρικά χιτώνια, πυροσβεστικές μπότες και κράνη πυρόσβεσης), η Πυροσβεστική έχει δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να ξεκινήσει σύντομα η σταδιακή προμήθεια και παραλαβή του μεγαλύτερου μέρους των μέσων ατομικής προστασίας κατά την αρχική φάση της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Το κόστος για το σύνολο της προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας αναμένεται να προσεγγίσει τα 6,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v