Τσιόδρας: 27+23+99 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τρία νέα θύματα

Καταγράφηκαν 27 κρούσματα στον πληθυσμό, 23 στην δομή της Ριτσώνας και 99 στο «Ελ. Βενιζέλος» πλέον των 20 χθεσινών. Τα μέτρα θα κρατήσουν μερικές εβδομάδες, τονίζει ο Σ. Τσιόδρας. Αν είχαμε γίνει «Ισπανία» θα είχαμε 2.265 νεκρούς.

Τσιόδρας: 27+23+99 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τρία νέα θύματα

Στα 1.544 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό στην Ελλάδα και στους 53 οι θάνατοι από την COVID-19.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την Πέμπτη 3 θανάτους, 27 νέα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, 23 επιπλέον κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα και συνολικά 119 στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" (είκοσι χθες και 99 σήμερα), το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Από τις ανακοινώσεις του καθηγητή, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

* 169 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό, εκ των οποίων τα στο πλοίο (81 + 20 = 101 χθες).

* Με αυτά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.584 (1.415 χθες). Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.

* 91 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (90 χθες). Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη (66 έτη χθες).

* Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 53 (50 χθες). Η θνησιμότητα από τη νόσο βρίσκεται στο 3%.

* Έχουν διενεργηθεί 18.844 εξετάσεις για κορωνοϊό (17.350 χθες).

Ο καθηγητής αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα των θανάτων νέων και παιδιών, λέγοντας πως η ασθένεια εκδηλώνεται εξαιρετικά σπάνια σε παιδιά. Πρέπει, ωστόσο, να εμπεδώσουν τα ατομικά μέτρα προστασίας και να εκτιμήσουν τα μέτρα. Η θνησιμότητα - είπε - στις νέες ηλικίες είναι μόλις 0,66%, στα άτομα 50 ετών και άνω στο 8%, ενώ στα ηλικιωμένα άτομα φτάνει στο 18%.

Τα μέτρα θα κρατήσουν σίγουρα μερικές εβδομάδες, ξεκαθάρισε ο Σ. Τσιόδρος. Τόνισε ότι αν είχαμε ακολουθήσει την πορεία της Ισπανίας θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι κινήσεις που έχουν κάνει οι επιμέρους χώρες βοηθούν στο να ανακοπεί σε ένα βαθμό ο ρυθμός επέκτασης του ιού, σημείωσε ο Σ. Τσιόδρας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη δομή της Ριτσώνας. Όπως θύμισε έχει μπει σε καραντίνα για 14 ημέρες. Η απόφαση ελήφθη αφότου έγινε γνωστό ότι 23 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Μεταξύ του προσωπικού που ελέγχθηκε δεν προέκυψε κρούσμα. Όπως είπε ο υφυπουργός θα συνεχιστούν τα τεστ στον πληθυσμό της δομής.

Σε ότι αφορά το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχουν 119 θετικά και 259 αρνητικά, ενώ δυο δείγματα θα ελεγχθούν ξανά. Το πλοίο θα ελλιμενιστεί σε ειδική προβλήτα. Οσοι είναι αρνητικοί θα επαναπατριστούν και όσοι είναι θετικοί θα παραμείνουν στο πλοίο για 14 ημέρες. Το σύνολο των ανθρώπων είναι καλά στην υγεία του.

Σε ότι αφορά το κρούσμα 69χρονης στη Μύκονο, ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε η αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στο νησί με στόχο να μην υπάρχει εξάπλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v