Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόσιαλος: Πόσο απειλητική είναι η νέα γρίπη των χοίρων

Το νέο στέλεχος της γρίπης Η1Ν1 που βρήκαν οι Κινέζοι ερευνητές. Τα δύο περιστατικά μετάδοσης σε άνθρωπο και πόσο πιθανή είναι μια... διπλή πανδημία. Τι λέει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Μόσιαλος: Πόσο απειλητική είναι η νέα γρίπη των χοίρων

Το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η νέα γρίπη των χοίρων, εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) αναφέρεται στην επιστημονική δημοσίευση από την οποία ξεκίνησε το θέμα, σύμφωνα με την οποία ένα νέο στέλεχος της γρίπης H1N1, γνωστό ως G4, εμφανίστηκε κάποια στιγμή και μέχρι το 2016 έγινε το κυρίαρχο στέλεχος στους χοίρους.

Οι Κινέζοι ερευνητές εκφράζουν την ανησυχία πως θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω και να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν αξιολογείται ως άμεσο πρόβλημα, αλλά συστήνεται στενή παρακολούθηση και εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο του ιού στους χοίρους, καθώς και στενή παρακολούθηση των χοιροτρόφων και των εργαζομένων στα εργοστάσια συσκευασίας χοιρινού κρέατος.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν πρόκειται για νέο ιό, καθώς μολύνει πολύ συχνά τους χοίρους από το 2016. Επίσης να υπογραμμίσουμε πως ενώ στη δημοσίευση αναφέρεται πως είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος, το δείγμα πληθυσμού χοίρων που εξετάστηκε, περιλάμβανε 10 από τις 22 επαρχίες της Κίνας.

Μια γρίπη αυτού του τύπου μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους, εάν μετά από τέτοιο τυχαίο γενετικό ανασυνδυασμό δημιουργηθεί ένας νέος ιός, που φέρει στοιχεία γονιδίων από μια γρίπη των χοίρων και μιας ανθρώπινης γρίπης.

Το επίμαχο στέλεχος G4 της γρίπης H1N1 έχει προκύψει ως μείγμα τριών στελεχών με στοιχεία από ιούς της γρίπης των πτηνών, των ανθρώπων και των χοίρων.

Στο ερώτημα εάν αυτό προκαλεί ανησυχία, ο καθηγητής τονίζει πως το νέο στέλεχος μοιάζει με τη γρίπη των χοίρων του 2009. Η πανδημία αυτή -εξηγεί- ήταν λιγότερο θανατηφόρα από ό,τι αρχικά φοβόμασταν, κυρίως επειδή πολλοί ηλικιωμένοι είχαν κάποια ανοσία σε αυτό τον ιό, πιθανώς λόγω της ομοιότητάς του με άλλους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούσαν.

Εκείνος ο ιός (που ονομάζεται A/H1N1pdm09) καλύπτεται τώρα από το ετήσιο εμβόλιο γρίπης, για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι προστατεύονται.

Στο επιστημονικό άρθρο αναφέρονται δ;yο περιστατικά μετάδοσης του ιού από χοίρους σε ανθρώπους, τα οποία όμως δεν κατέληξαν σε περαιτέρω μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στη μελέτη αναφέρεται, επίσης, πως ανιχνεύτηκαν αντισώματα στο στέλεχος G4 στο 4,4% των 230 ατόμων που μελετήθηκαν σε τυχαία νοικοκυριά, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει περίπου στο 10% σε αυτούς που εργάζονται με χοίρους.

Πανδημία

Σε σχέση με το εάν υπάρχει κίνδυνος διπλής πανδημίας, σημειώνει πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το στέλεχος G4 μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, παρότι κυκλοφορεί στους χοίρους από το 2016. Το ίδιο το επιστημονικό άρθρο δεν περιγράφει μια άμεση απειλή για το ευρύ κοινό, παρά τα πρωτοσέλιδα.

Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι εντατικοποίηση των ελέγχων, ειδικά εάν εμφανιστούν εστίες μολύνσεων σε χοιροτρόφους και εργαζομένους στα εργοστάσια συσκευασίας χοιρινού κρέατος. Αλλά να θυμόμαστε πως αυτός ο ιός θα πρέπει να μεταλλαχθεί για να εξαπλωθεί εύκολα σε ανθρώπους, και αυτό μπορεί να μη συμβεί ποτέ.

Στην περίπτωση που εξαπλωθεί, υπάρχει η τεχνογνωσία για παρασκευή εμβολίων κατά των ιών της γρίπης. Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο εποχικό εμβόλιο.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v