Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lockdown σε... δόσεις σχεδιάζουν οι επιδημιολόγοι

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά», δηλώνει ο Νίκος Σύψας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση. Στο κέντρο της Αθήνας τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Lockdown σε... δόσεις σχεδιάζουν οι επιδημιολόγοι

Για την πιθανότητα ενός νέου lockdown στην Αττική και το πώς θα γίνει μίλησε στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Όπως τόνισε, είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση». Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Για τα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου ο λοιμωξιολόγος είπε ότι δεν ανησυχεί, γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες. «Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά», είπε και συμπλήρωσε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πώς ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για δύο βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο εβδομάδες». Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία. Τόνισε, δε, ότι μπορεί να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου ανά πάσα στιγμή. 

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας, επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών. «Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, να δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί, θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», είπε.

Επίσης, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033. «Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη».

Πιέζεται το σύστημα

Πραγματική μάχη δίνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση λόγω κορωνοϊού. Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η κα Mίνα Γκάγκα, λοιμωξιολόγος, Συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία».

«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο».

Την αύξηση αυτή την απέδωσε στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση».

«Το σύστημα υγείας πιέζεται», είπε η κα Γκάγκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v