Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επικοινωνία με τα παιδιά κλειδί στην Covid-19 εποχή

Κάθε αλλαγή, κάθε νέος κανόνας, έχει νόημα να επικοινωνείται με το κατάλληλο κάθε φορά λεξιλόγιο, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και να εξηγείται ο λόγος που ο συγκεκριμένος κανόνας/αλλαγή είναι απαραίτητος.

Η επικοινωνία με τα παιδιά κλειδί στην Covid-19 εποχή

Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί» για τη διαχείριση των νέων συνθηκών, σύμφωνα με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Η Ένωση εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα, με αφορμή τους γονείς, οι οποίοι καλούν τη Γραμμή 115 25 της Ένωσης, προκειμένου να συμβουλευτούν τους ειδικούς για το πως να ενεργήσουν σε σχέση με τα παιδιά τους αναφορικά με την πανδημία και τις νέες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 επισημαίνει πως με την επικοινωνία εξωτερικεύονται τα συναισθήματα και τα άγχη και στη συνέχεια γίνονται διαχειρίσιμα.

Τα παιδιά τείνουν να επιδεικνύουν αρκετά μεγάλη προσαρμοστικότητα σε αλλαγές, που έχουν πλαισιωθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Κάθε αλλαγή, κάθε νέος κανόνας, έχει νόημα να επικοινωνείται με το κατάλληλο κάθε φορά λεξιλόγιο, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και να εξηγείται ο λόγος που ο συγκεκριμένος κανόνας/αλλαγή είναι απαραίτητος.

Εξίσου σημαντικό είναι τα μέλη της οικογένειας να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους.

Ακόμη και τα πιο δύσκολα συναισθήματα προς διαχείριση, όπως είναι το άγχος και ο φόβος, έχει μεγάλο νόημα να εκφράζονται και από τους γονείς, αλλά και να δημιουργείται ο χώρος να εξωτερικεύονται αντίστοιχα και από τα παιδιά. Έτσι, βοηθάει να γίνει αποδεκτό το συναίσθημα και να μπει σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.

Όσον αφορά ένα παιδί, η έκφραση των συναισθημάτων έχει πολλαπλά οφέλη. Καταρχήν, αρχίζει σταδιακά το παιδί να ωριμάζει συναισθηματικά. Αισθάνεται ότι οι συναισθηματικές του ανάγκες καλύπτονται και ότι γίνεται αποδεκτό. Μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και κατ' επέκταση των γύρω του. Αντιλαμβάνεται την επίδραση των συναισθημάτων στο περιβάλλον του και μαθαίνει πώς να τα εκφράζει με ένα λειτουργικό τρόπο.

Όλα αυτά οδηγούν στο να γίνεται πιο ευέλικτο στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων και «δύσκολων» συναισθημάτων, να ελέγχει την παρόρμησή του, να αποκτά περισσότερο αυτοέλεγχο και το βοηθά να νοηματοδοτήσει όλα αυτά που μπορεί να συμβαίνουν γύρω του.

Τα παραπάνω συντελούν στην καλλιέργεια μιας πιο θετικής στάσης προς τις δυσκολίες που μπορεί να συμβαίνουν γύρω του και την ικανότητά του να ανταπεξέλθει, εν ολίγοις καλλιεργούν και ενισχύουν την ψυχική του ανθεκτικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μην νιώθουν ότι οφείλουν να έχουν πάντα απάντηση για όλα. Δεν μπορούν να τα γνωρίζουν όλα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, επισημαίνει η επιστημονική ομάδα.

Πρωτίστης σημασίας είναι οι ενήλικες να παίρνουν χρόνο να επεξεργαστούν τις πληροφορίες, να δουν οι ίδιοι πρώτα πως αισθάνονται και έπειτα να βρουν το βέλτιστο τρόπο να τις επικοινωνήσουν στα παιδιά, καταλήγει η ομάδα.

* Οι ειδικοί της Γραμμής απαντούν καθημερινά στη Συμβουλευτική Γραμμή 115 25, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-21.00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v