Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: 438 νέα κρούσματα και εννέα θάνατοι στην Ελλάδα

Ανησυχητικά ψηλά παραμένουν οι μολύνσεις μετά τους δυο μεγαλύτερους αριθμούς που σημειώθηκαν την Παρασκευή (508) και το Σάββατο (482). Ακόμη εννέα θάνατοι, στους 84 οι διασωληνωμένοι. Σημαντική διασπορά. Η γεωγραφική κατανομή. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών.

Κορωνοϊός: 438 νέα κρούσματα και εννέα θάνατοι στην Ελλάδα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 438 στη χώρα, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.370, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 3508 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10153 (40.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανησυχητικά ψηλά παραμένουν οι μολύνσεις μετά τους δυο μεγαλύτερους αριθμούς που σημειώθηκαν την Παρασκευή (508) και το Σάββατο (482).

Από τα 438 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 406 είναι εγχώρια κρούσματα και από αυτά τα 32 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικά:

- 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε 'Αρτας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε Εύβοιας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας Κύθνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιονίων Νήσων

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

- 25 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Στα νοσοκομεία 84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 24 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 256 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 509 θανάτους συνολικά στη χώρα. 193 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι ανησυχίες των ειδικών μπαίνοντας στο χειμώνα

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος Ένωσης Γιατρών Αθηνών - Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ), σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, έκανε μια δυσοίωνη ανάλυση για τους μήνες που έπονται.

Μιλώντας στον Αnt1, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως: «μπαίνουμε στο χειμώνα με μεγάλες δυσκολίες που δεν ξέρω πώς θα ξεπεράσουμε. Από εδώ και πέρα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, δεν περιμέναμε πως τα κρούσματα θα αυξηθούν τις τελευταίες ημέρες, πιστεύαμε για μια ευθεία της καμπύλης, δυστυχώς δεν έγινε έτσι».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως παρόλο που πέρασαν τρεις εβομάδες από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, αυξήθηκαν οι νεκροί, τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις (25 θάνατοι σε τρεις μέρες), και αυτό δεν είναι καλός δείκτης, ενώ όλοι αυτοί οι παράμετροι φανερώνουν πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο.

«Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων τον χειμώνα, στόχος είναι να μειωθούν γιατί αν φτάσουμε τον Νοέμβριο και με τη γρίπη τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα» υπογράμμισε ακόμη η ειδικός.

Από την πλευρά του και ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Alpha τόνισε αρχικά πως τα μέτρα δεν τηρούνται πλήρως, υπάρχουν συγχρωτισμοί που δεν θα έπρεπε τέτοια εποχή.

«Είμαστε σε καλή θέση σε σχέση με την ΕΕ, έχουμε σταθερά επίπεδα τα κρούσματα, αλλά θέλουμε να τα μειώσουμε ενόψει χειμώνα. Να μπούμε στη χειμερινή περίοδο με Rt κάτω από 1» ανέφερε ο καθηγητής.

Ακόμη, σημείωσε πως η κατάσταση στα γηροκομεία της χώρας είναι σοβαρή και κάλεσε τους εργαζόμενους να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι έχουν χαλαρώσει, επειδή στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί και γενικότερα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα συνωστισμού με τη διασπορά της νόσου να συνεχίζεται κανονικά.

Τέλος, υποστήριξε πως τα δεδομένα για τα σχολεία είναι ενθαρρυντικά, υπάρχουν λίγα κρούσματα, μεμονωμένα σε τμήματα, ωστόσο «είμαστε σε εγρήγορση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v