Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεμβολίαστοι οι μισοί υγειονομικοί σε ΕΣΥ - ιδιωτικό τομέα

Ο συνολικός αριθμός όσων έχουν εμβολιαστεί είναι 93.000, από περίπου 190.000 εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα ποσοστά των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Ανεμβολίαστοι οι μισοί υγειονομικοί σε ΕΣΥ - ιδιωτικό τομέα

Στο 50% κυμαίνεται το ποσοστό των εμβολιασθέντων κατά της Covid-19 υγειονομικών σε δομές του ΕΣΥ, ΕΚΑΒ και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ο συνολικός αριθμός όσων έχουν εμβολιαστεί είναι 93.000, από περίπου 190.000 εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (100.000 στο ΕΣΥ και 90.000 σε ιδιωτικές δομές).

Συνολικά, 261.575 Έλληνες έχουν κάνει το εμβόλιο, εκ των οποίων μόλις το 35% είναι υγειονομικοί, παρότι από εκείνους ξεκίνησε η ανοσοποίηση. Τα ποσοστά είναι καλύτερα για τους γιατρούς (60%) και πιο χαμηλά για το λοιπό προσωπικό (40%).

Σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα ποσοστά του προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ χαμηλά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, όπου 18 εργαζόμενοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Μία νοσηλεύτρια, μάλιστα, φέρεται να έχει μεταδώσει τον ιό στον σύζυγό της και στα παιδιά της, εκ των οποίων ένα νοσηλεύεται (μη διασωληνωμένο) στη ΜΕΘ.

Οκτώ κρούσματα έχουν καταγραφεί και μεταξύ του προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

Στο θέμα έχει αναφερθεί και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου: «Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση; Αμέλησαν, κυρίως οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, λιγότερο οι γιατροί, να εμβολιαστούν;

Θα πρέπει να πούμε ότι η παροιμία 'δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις', εδώ δεν έχει περιθώρια. Δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της επιδημίας, της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται. Και αυτό είναι το εμβόλιο».

ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτηρίζει απαράδεκτα αυτά που προσάπτουν στους υγειονομικούς που κόλλησαν τον μεταλλαγμένο ιό στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών:

«Για να μη χαλάσει το αφήγημα της κυβέρνησης για τα λάθη και τις παραλείψεις του συστήματος, φταίνε οι υγειονομικοί. Το νοσοκομείο 'Άγιος Ανδρέας' ήταν ξέφραγο αμπέλι. Έμπαιναν οι συνοδοί όποτε ήθελαν χωρίς έλεγχο. Συνοδοί και ασθενείς έμπαιναν χωρίς τεστ κορωνοϊού. Έτσι γέμισε κορωνοϊό η παθολογική κλινική».

Ο κ. Γιαννάκος επιστρέφει τις αιχμές, λέγοντας: «Να μη μας κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που τα έκαναν θάλασσα με τους εμβολιασμούς. Άλλα σχεδίαζαν, άλλα γίνονται με τα εμβολιαστικά κέντρα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να πουν το "δάσκαλε που δίδαξες και λόγο δεν εκράτεις"».

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v