Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταπέλτης για Λιγνάδη το ένταλμα σύλληψης

Οκτώ λόγοι στο έγγραφο-κόλαφος σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης. Ο ηθοποιός-σκηνοθέτης οδηγήθηκε με χειροπέδες στο ανακριτικό γραφείο το πρωί της Κυριακής. Από το βράδυ του Σαββάτου τελεί υπό κράτηση. Απολογείται Τετάρτη.

Καταπέλτης για Λιγνάδη το ένταλμα σύλληψης

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του.

Όπως φαίνεται να περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε χθες σε βάρος του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Κρατικού Θεάτρου, οι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός, επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα σύμφωνα με πληροφορίες δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  1. Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  2. Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  3. Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  4. Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  5. Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  6. Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  7. Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους
  8. Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Απολογία την Τετάρτη

Ο κατηγορούμενος καλείται πλέον με την απολογία που θα δώσει την Τετάρτη το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας,να αντικρούσει τόσο την κατηγορία όσο και το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στην σύλληψη του και ενδεχομένως τον φέρει αντιμέτωπο με την έκδοση εντάλματος προσωρινής κράτησης.

Ο επιφανής καλλιτέχνης οδηγήθηκε στο ανακριτικό γραφείο λίγο πριν τις 10 το πρωί συνοδευόμενος από τρεις αστυνομικούς με πολιτικά και φορώντας χειροπέδες καθώς από χθες το βράδυ τελεί υπό κράτηση μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του.

Η διαδικασία ενώπιον των δικαστικών αρχών πλέον εκκίνησε για τον καλλιτέχνη ο οποίος αφού απολογηθεί για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή θα αναμένει την απόφαση Ανακρίτριας και Εισαγγελέα που θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πράξεων και δράσης αν θα οδηγηθεί ή όχι στην φυλακή ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.

Ο καλλιτέχνης που μέσω του συνηγόρου του έχει διαμηνύσει πως αρνείται την κατηγορία, θα λάβει , αύριο, αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έτσι ώστε να οργανώσει την άμυνα του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες το "κατηγορώ" των εισαγγελέων που άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος του, εστιάζεται σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που έχουν τελεστεί το 2010 και το 2015.

Ο κατηγορούμενος την Τετάρτη το μεσημέρι θα αναπτύξει τις θέσεις του στην ανακρίτρια της υπόθεσης και θα ακολουθήσει, μετά από διαδικασία που αναμένεται πολύωρη, η κρίση των δικαστικών αρχών για την ποινική μεταχείριση του κορυφαίου θεατρικού προσώπου για τις πράξεις που του καταλογίζονται σε βάρος ανηλίκων ή οριακά σεξουαλικά ενηλίκων, δηλαδή 15 ετών, παιδιών.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, που εκτιμάται πως κρίθηκε απαραίτητο από τις εισαγγελικές αρχές λόγω πιθανής συρροής περισσότερων από μία περιστάσεων που προβλέπει ο νόμος, φαίνεται πως θα έχει βαρύνουσα σημασία στην απόφαση που θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του καλλιτέχνη.

Παράλληλα αύριο έχει προγραμματιστεί μία σημαντική κατάθεση στους Εισαγγελείς που ερευνούν συνολικά τις καταγγελίες ηθοποιών και μη, για πράξεις εξουσιαστικής σεξουαλικής βίας πίσω από τις κουίντες.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο αύριο το πρωί. Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του ΣΕΗ. Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να έχει ζητήσει από τον μάρτυρα και καταγγελίες που αφορούν τον ήδη κατηγορούμενο κορυφαίο του θεάτρου αλλά και όσες άλλες διαθέτει σε βάρος άλλων ηθοποιών.

Η κατάθεση και το υλικό που θα παραδώσει στον Εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας όσον αφορά το αποκαλούμενο me too στον θεατρικό χώρο.

Το χρονικό των εξελίξεων

Mετά από τις μηνύσεις και τις μαρτυρικές καταθέσεις για σεξουαλικά εγκλήματα του πρώην καλλιτεχνική διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν το βράδυ του Σαββάτου ένταλμα σύλληψής του. Ο Δημήτρης Λιγνάδης προσήλθε αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου και – λίγα λεπτά αργότερα- συνελήφθη.

Οι εισαγγελείς Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος, αξιολογώντας τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους, προχώρησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης με κατηγορίες εις βάρος του ηθοποιού-σκηνοθέτη σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ΄ εξακολούθηση.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε το βράδυ στην ΓΑΔΑ και σήμερα το πρωί οδηγήθηκε στην Ευελπίδων.

Ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για την υπόθεση Λιγνάδη ήταν όσα είπε μάρτυρας για την υπόθεση του 40χρονου σήμερα Βασίλη Κ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου. Όσα περιγράφει αφορούν εγκλήματα που δεν είναι παραγεγραμμένα.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποδίδει με σκληρή γλώσσα ευθύνες στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τους εν γένει χειρισμούς ως προς την υπόθεση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, καταλογίζοντάς της μεγάλη καθυστέρηση.

«Τρεις εβδομάδες τώρα, τόσο η αρμόδια Υπουργός όσο και ο Πρωθυπουργός κώφευαν, κρύβονταν και έκαναν υπογείως τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν, ελπίζοντας πως η κορωνίδα αυτών των υποθέσεων, η υπόθεση της παιδεραστίας και του πιθανού κυκλώματος πίσω από αυτήν, απλά θα παραγραφεί», επισημαίνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Tη Δευτέρα 22/2 ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, θα παρουσιαστεί στον Εισαγγελέα. Οι φάκελοι με επώνυμες καταγγελίες που έχει συγκεντρώσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ, όχι μόνο για την υπόθεση Λιγνάδη, θα τεθούν στην διάθεση της δικαιοσύνης.

«Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται», αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση πάντως, έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει συγκάλυψη στον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού, και το Μαξίμου να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για χυδαία εκμετάλλευση της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αποκαλύπτει πως ένας στους 10 πολίτες της Κοινότητας έχει υποστεί σωματική βία την τελευταία πενταετία, και 4 στους 10 έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάποιου είδους παρενόχληση. Ωστόσο, πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά καταγγελιών, είτε γιατί τα θύματα αγνοούν τα δικαιώματά τους, είτε εξαιτίας του φόβου απέναντι στους θύτες.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v