Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχρεωτικά δυο τεστ την εβδομάδα για μαθητές-εκπαιδευτικούς

Τα δυο τεστ την εβδομάδα ήταν εισήγηση της Επιτροπής που αποδέχτηκε η κυβέρνηση. Θα πρέπει να γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη. Μόνο με πιστοποιητικό η προσέλευση στο σχολείο.

Υποχρεωτικά δυο τεστ την εβδομάδα για μαθητές-εκπαιδευτικούς

Την επαναλειτουργία των λυκείων από τη Δευτέρα ανακοίνωσε και επίσημα η Νίκη Κεραμέως. Τα μέτρα που υπήρχαν προ του κλεισίματος θα συνεχίσουν να ισχύουν (μάσκες παντού κ.τλ.).

Επιπρόσθετα προστίθεται το υποχρεωτικό self test δυο φορές την εβδομάδα για μέγιστη προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα δυο τεστ την εβδομάδα ήταν εισήγηση της Επιτροπής που αποδέχτηκε η κυβέρνηση.

Οπως εξήγησε η υπουργός τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Οπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας δόθηκε προτεραιότητα στο άνοιγμα των Λυκείων για δύο βασικούς λόγους:

  • γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
  • γιατί πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v