Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπραβέλος: Να συζητάμε τι θα κλείσει, όχι τι θα ανοίξουμε

«Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος», δηλώνει ο καθηγητής. Ασφυξία στο ΕΣΥ, τεράστια η διασπορά.

Καπραβέλος: Να συζητάμε τι θα κλείσει, όχι τι θα ανοίξουμε

H παραμονή των κρουσμάτων κορονοϊού σε υψηλά επίπεδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά το Πάσχα προκάλεσαν δισταγμούς και φέρνουν προβληματισμό στους ειδικούς.

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο Διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. «Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ, Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί», σημείωσε μιλώντας στο Open.

«Τι θα κλείσει και όχι τι θα ανοίξει πρέπει να συζητάμε. Κάθε εφημερία σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, φροντίζουν οι άνθρωποι στις κλινικές να βοηθήσουν τους ασθενείς με μη μηχανικό τρόπο, αλλά πολλές φορές αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Λέγαμε ότι θα φτάσει η κορύφωση και θα δούμε λίγο φως, όμως υπάρχει προοδευτική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κανείς από όσους νοσηλεύουμε δεν έχουν εμβολιαστεί» τονίζει ο κ. Καπραβέλος.

«Η διασπορά έχει πάρει τόσο τεράστιες διαστάσεις που ακόμη και στο ασανσέρ μπορεί να μολυνθείς, γιατί υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού και οι μεταλλάξεις έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει με προϋποθέσεις, αλλά η ψυχολογία είναι ότι τελειώσαμε και δεν ισχύει αυτό, θα το πληρώσουμε ακριβά, δεν τελειώσαμε με την πανδημία».

«Αυτό που προέχει είναι ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων και η ασφυξία στο σύστημα Υγείας, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες. Θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό να χαλαρώσουμε, είναι άκυρο να το συζητάμε να ανοίξει κάτι το Πάσχα. Η Γερμανία με 8.000 κλίνες ΜΕΘ κλείνει, εμείς υποβαθμίζουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v