Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για κορύφωση 4ου κύματος τον Αύγουστο, αυξάνουν οι νοσηλείες

Ακόμα και 10.000 κρούσματα τη μέρα βλέπει ο Π. Παυλάκης. Αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία ακόμα και σε ηλικίες 30-40 ετών καταγράφει ο Μ. Λαζανάς.

Φόβοι για κορύφωση 4ου κύματος τον Αύγουστο, αυξάνουν οι νοσηλείες

Tην εκτίμηση πως ζούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού, χωρίς να έχουμε δει ωστόσο την κορύφωσή του, διατύπωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης (φωτ.), επιβεβαιώνοντας πως δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στις 10.000 κρούσματα ημερησίως. 

Σύμφωνα με τον κο Παυλάκη, το τέταρτο κύμα ξεκίνησε από τους νέους και τα παιδιά σε κατασκηνώσεις και τώρα έχει κάνει μια κάπως μικρή ανάπαυλα. Σε κάθε περίπτωση, αποτίμηση της κατάστασης θα μπορέσουμε να κάνουμε όταν, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πιάσει όλη την κοινωνία».

«Όταν πολλοί από αυτούς γυρίσουν από τις διακοπές, δυστυχώς το στέλεχος που κυκλοφορεί (Δέλτα) αναμένουμε ότι εάν το έχει κάποιος σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια, τότε θα κολλήσουν όλα τα μέλη της, ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα.

Όπως αναφέρει ο γιατρός, ίσως δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. «Θα εξαρτηθεί από το πόσα κρούσματα θα υπάρξουν τον Αύγουστο» είπε και πρόσθεσε πως δυστυχώς, εάν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση εναντίον της εξάπλωσης του ιού, όπου αυτή τη στιγμή το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται σχεδόν χωρίς αντίσταση στην κοινωνία, θα υπάρξουν πολλά κρούσματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο πολύ περισσότερα.

Συγκεκριμένα, ο κος Παυλάκης τόνισε πως τα κρούσματα πολύ εύκολα μπορούν να διπλασιαστούν μέσα σε μερικές εβδομάδες και δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στις 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Αυξάνονται οι νοσηλείες

«Καμπανάκι» για τη μείωση των εμβολιασμών και τις περισσότερες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα, έκρουσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος/λοιμωξιολόγος.

Ο κος Λαζανάς τόνισε πως η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν προφανώς αναμενόμενη.

«Για να είμαι ειλικρινής, το περιμέναμε, αλλά δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα», είπε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως το στέλεχος κορωνοϊού Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματικό και συγχρόνως, δυστυχώς, δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, στον βαθμό που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει.

«Οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα μα πάρα πολύ. Ο κόσμος έχει φύγει για διακοπές, υπάρχει πρόβλημα», τόνισε. «Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια-δυο σε κάθε εφημερία τους, οι εισαγωγές αυξάνονται», πρόσθεσε παραθέτοντας πως χθες μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε 10 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v