Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρυμπόμπη: Στάχτη 12.500 στρέμματα, 76 σπίτια και 82 οχήματα

Τεράστια καταστροφή άφησε πίσω της η πυρκαγιά, ενώ συνεχίζεται η μάχη για να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις. Το βράδυ χρειάστηκε να γίνουν νέες εκκενώσεις.

Βαρυμπόμπη: Στάχτη 12.500 στρέμματα, 76 σπίτια και 82 οχήματα

«Εξαιρετικά δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας για 41 πυρκαγιές από χθες το βράδυ.

Στην Βαρυμπόμπη από τα τέσσερα μέτωπα τη νύχτα, σήμερα υπήρχε ένα ενεργό. Όπως είπε γίνονται διαρκώς ρίψεις νερού και υπάρχει ελπίδα να οριοθετηθεί η κατάσταση εντός της ημέρας. Επιχειρούν 520 πυροσβέστες.
Υπολογίζεται ότι κάηκαν 12.500 στρέμματα, ενώ μια πρώτη εκτίμηση μιλά για 76 σπίτια με σοβαρές ζημιές και 16 με μερικές ζημιές. Σοβαρές ζημιές υπάρχουν σε 27 επιχειρήσεις. Εχουν καεί 82 οχήματα ενώ σε 64 υπάρχουν ζημιές.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Δύσκολη η χθεσινή νύχτα

Ο υφυπουργός δήλωσε νωρίς το πρωϊ ότι «είχαμε μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα τμήματα έφερε καρπούς από τα 4 μέτωπα έχει μείνει 1 ενεργό, τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση, μένει πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε απομακρύνσεις και εκκενώσεις είχε ανέβει και σχετικά η υγρασία καταφέραμε και μειώσαμε μέτωπα. Στόχος μας είναι η οριοθέτηση κατάστασης». 

Εκκενώσεις

Η πυρκαγιά έκαψε σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε. Λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης 4 Αυγούστου, δόθηκε εντολή για εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου επι της οδού Ανοίξεως.

Μήνυμα για προληπτική εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή εστάλη μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112. Λίγες ώρες αργότερα όμως τους επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη, Φλόγα και Ανω Βαρυμπόμπη, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό.

Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Η κατάσβεση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι εστίες είναι δεκάδες και διάσπαρτες. Αργά το βράδυ της Τρίτης, στις φλόγες παραδόθηκε και εργοστάσιο catering στις Αχαρνές, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το ρέμα της Χελιδονούς. 

 

 

 

Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικης οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

Γ.Καλαφατέλης: Μακάρι να ξυπνήσαμε άδικα τον κόσμο

Μιλώντας νωρίτερα στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, από τη περιοχή του Κρυονερίου, ο Δήμαρχος κ. Γ.Καλαφατέλης, είπε τα ξημερώματα (03.40πμ) ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, όπου επιχειρούν για τη κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται κοντά στο νεκροταφείο Κρυονερίου και σε μια παλιά αγροικία πίσω από από αυτό, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές.

«Βλέποντας τη κατάσταση εκκενώσαμε τμηματικά τη περιοχή της οδού Ανοίξεως ενώ στάλθηκε και μήνυμα από το 112», είπε ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση είναι «σε καλό δρόμο» και «μακάρι να ξυπνήσαμε άδικα τον κόσμο». Έκανε λόγο για μια κατάφυτη πευκώδη έκταση και παρόλο που δεν φυσάει πολύ, η φορά του ανέμου είναι προς τα εμάς.

Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει πυροσβεστικά τείχη, τόσο για να αποφευχθεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές όσο και να μην «φύγει» προς την Πάρνηθα, η πύρινη λαίλαπα είναι αδύνατον να περιοριστεί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακούγονταν ανά διαστήματα ισχυρές εκρήξεις, είτε από μετασχηματιστές της ΔΕΗ είτε από αυτοκίνητα που εγκατέλειψαν οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τη φωτιά.

Πατούλης: Οι πρώτες ενδείξεις είναι πως η φωτιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή

Μιλώντας το πρωί στον Σκάϊ, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη μεγάλη φωτιά στη βόρεια Αττική, είπε ότι αναμένουμε τις πρώτες ρίψεις από τα εναέρια μέσα και «ευτυχώς όλο το βράδυ συντηρήθηκε με επίγειες παρεμβάσεις σε μικρές εστίες, που δεν αναζωπυρώθηκαν έντονα. Διατηρούνται μικρές εστίες χωρίς σημεία αναζωπύρωσης και είναι καλό για τα εναέρια μέσα να ολοκληρώσουν τη κατάσβεση της καταστροφικής λαίλαπας, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εθνική Οδό».

Είπε ότι για την ώρα δεν έχει γίνει καταγραφή των σπιτιών που κάηκαν. «Αυτό που κανείς δεν μπορεί να εισπράξει είναι ότι έγιναν έγκυρες αποχωρήσεις πολιτών μέσα από προληπτικές οδηγίες», τόνισε.

«Γίναμε μάρτυρες σε δεκάδες περιπτώσεις που πολίτες βοήθησαν ζώα, ώστε να μη χαθεί καμία ζωή», τόνισε. Για το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε ότι «οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι έγινε από κάποιον μετασχηματιστή».  Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Έξι άτομα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Εξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, αναμεσά τους και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια που μεταφέρθηκε στο 251.  Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας

Πιο συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε επιφυλακή:

• Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο
• Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής)
• Το Νοσοκομείο Κηφισιάς «'Αγιοι Ανάργυροι»
• Το Νοσοκομείο Χαλκίδας
• Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

EΥΔΑΠ: Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, η υδροδότηση των περιοχών Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχών του Δήμου Διονύσου που δεν διακόπηκε αλλά σημείωσε πτώση της πίεσης, έχει αποκατασταθεί πλήρως χάρη στην πλήρη και αποτελεσματική κινητοποίηση των συνεργείων της ΕΥΔΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η EΥΔΑΠ είχε ανακοινώσει ότι η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.

Τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ από την πρώτη στιγμή καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, θέτοντας σε λειτουργία εναλλακτικούς τρόπους υδροδότησης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδότηση των παραπάνω περιοχών. Ωστόσο, η πυρκαγιά βρίσκεται προς το παρόν σε πλήρη εξέλιξη με απροσδιόριστο χρόνο αποκατάστασης της βλάβης ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, η EΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.

Η Εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τις επιχειρησιακές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, επιδιώκοντας την τάχιστη αποκατάσταση λειτουργίας του αντλιοστασίου.

Στην Περιφέρεια Αττικής έχουν διατεθεί λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας προκειμένου να μεταφερθούν πολίτες εφόσον χρειαστεί από τις πυρόπληκτες περιοχές Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες.

Μ. Χρυσοχοϊδης: Δεν μας βρήκε απροετοίμαστους

Δίνεται υπεράνθρωπη μάχη δήλωσε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενημερώνοντας τον τύπο. «Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στην κλιματική αλλαγή. Οι εκκενώσεις έγιναν συντονισμένα, γιατί είναι πρώτος στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε.

Για πολύ δύσκολη ημέρα μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο. Στην Βαρυμπόμπη η κινητοποίηση ήταν άμεση γιατί είχαμε δυνάμεις σε διασπορά, είπε.

Είχαμε μέγιστη θερμοκρασία 45 βαθμούς και χαμηλή υγρασία. Υπήρχαν ριπές ανέμου έως 6 μποφόρ, δήλωσε.
Ενημέρωσε ότι επιχειρούν 520 πυροσβέστες και 150 οχήματα και ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων». Υπήρχαν 315 επεμβάσεις για απεγκλωβισμό ανθρώπων ΚΑΙ στάλθηκαν πέντε SMS από το 112.

Πηγή: ertnews.gr, skai.gr, real.gr, intimenews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v