Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση ιικου φορτίου λόγω… διακοπών στη Θεσσαλονίκη

Το «φαινόμενο του ασανσέρ» και η σταθεροποίηση σε χαμηλότερα επίπεδα όταν μεγάλο μέρος Θεσσαλονικέων έφυγε από την πόλη. Πώς ερμηνεύει τα νέα δεδομένα ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Μείωση ιικου φορτίου λόγω… διακοπών στη Θεσσαλονίκη

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέλη της διεπιστημονικής Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ είχαν μιλήσει για το φαινόμενο του «ασανσέρ» σε ότι αφορά τις αυξομειώσεις των τιμών του ιικού φορτίου SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Στα δείγματα που λαμβάνονταν την Κυριακή το φορτίο εμφανιζόταν μειωμένο και αυξανόταν ξανά στα δείγματα της Τρίτης. Αυτό αποδόθηκε στις εξορμήσεις που πραγματοποιούν οι Θεσσαλονικείς το Σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική, την Πιερία και άλλες κοντινές τουριστικές περιοχές.

Σε ρεπορτάζ του την περασμένη Τρίτη, με τίτλο «Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική: Όταν ο κορωνοϊός πάει διακοπές» είχαμε αναδείξει τις ανησυχίες που διατυπώνουν οι επιστήμονες για μεγαλύτερη διασπορά του ιού λόγω αυτών των αμφίδρομων μετακινήσεων.

Οι τελευταίες μετρήσεις της Ομάδας στα λύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν με διαφορετικό τρόπο το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η έλευση του Αυγούστου σήμανε την έναρξη της περιόδου κανονικών διακοπών για μεγάλο μέρος των πολιτών, οι οποίοι πλέον δεν πηγαινοέρχονται σε κοντινές παραλίες αλλά λείπουν για συνεχόμενο διάστημα από την πόλη. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από καιρό το ιικό φορτίο εμφανίστηκε μειωμένο στις πρώτες μετρήσεις της εβδομάδας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 02/08 και της Τρίτης 03/08, είναι μειωμένη κατά 25% σε σχέση με τη μέση τιμή του Σαββατοκύριακου, και κατά 21% σε σχέση με αυτή των αντίστοιχων ημερών της περασμένης εβδομάδας. (Δευτέρας 26/07 και Τρίτης 27/07).

«Υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου, στα όρια της πειραματικής αβεβαιότητας, οι οποίες όμως εφόσον επιβεβαιωθούν τις επόμενες μέρες, σαφώς και θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με το γεγονός ότι σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού φεύγει από την πόλη τον Αύγουστο, πλέον όχι απλά τα σαββατοκύριακα, αλλά για τις θερινές του διακοπές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους εκδρομείς στους προορισμούς διακοπών τους. Όπως εξήγησε, «αυτή την περίοδο η αρκετά περιορισμένη κίνηση στην πόλη -είτε μιλάμε για χώρους ψυχαγωγίας, είτε για εργασιακούς χώρους, εμπορικά καταστήματα, μέσα μεταφοράς- δεν ευνοεί την υπερμετάδοση του ιού, γι' αυτό και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις τουριστικές περιοχές όπου κινούνται, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, για να μην εκτεθούν στον ιό, μεταφέροντάς τον στη συνέχεια στα αστικά κέντρα και στους οικείους τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v