Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιόδρας: Με τους εμβολιασμούς γλιτώσαμε 8.400 θανάτους, έρχεται 4ο κύμα

Να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους, ζήτησε ο καθηγητής. Ειδική ανάλυση καταγράφει τα υψηλά επίπεδα προστασίας από θάνατο ή νοσηλεία σε ΜΕΘ. Θα έχουμε τέταρτο κύμα πανδημίας. Δείτε την παρουσίαση και την αποτελεσματικότητα ανά εμβόλιο.

Τσιόδρας: Με τους εμβολιασμούς γλιτώσαμε 8.400 θανάτους, έρχεται 4ο κύμα

 Τα αποτελέσματα από την εμβολιαστική προσπάθεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης ενημέρωσης που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση.

Όπως είπε, η ανάλυση έγινε προκειμένου να έχει η χώρα τα δικά της στοιχεία. Οσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, εμφανίζονται κρούσματα σε εμβολιασμένους, σημείωσε ο καθηγητής. Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει -δεν πρέπει να γίνονται παρερμηνείες. Οπως είπε:

* Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό,τι αφορά την αποτροπή θανάτων είναι 91%. Σε μικρότερες ηλικίες (25-49 ετών), καταγράφεται επίσης σημαντική αποτελεσματικότητα. Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους εμβόλια, το Pfizer (90%), το Moderna (97%), το AstraZeneca (94%) και υπολείπεται ελαφρά το Johnson & Johnson.

* Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία σε ΜΕΘ, η αποτελεσματικότητα φτάνει το 95% για τους πλήρως εμβολιασμένους. Πρόκειται για 20 φορές μείωση κινδύνου έναντι των ανεμβολίαστων. Για τους άνω των 60 ετών, η προστασία είναι 91% έως 95%. Στους κάτω των 60 ετών, η προστασία φτάνει το 99%.

* Από τη σύγκριση των περιόδων προ μετάλλαξης Δέλτα και μετά Δέλτα, προκύπτει ότι στην προ Δέλτα περίοδο η προστασία από θάνατο ήταν 92-98%. Στη μετά Δέλτα από 71 έως 96%. Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ πριν τη μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία ήταν 98%. Με κυρίαρχη τη μετάλλαξη Δέλτα φτάνει από 91% έως 98%. 

Οπως είπε ο καθηγητής, τα εμβόλια εμφανίζουν μια εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία σε ΜΕΘ και σε θάνατο. Μειώνουν τον κίνδυνο τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρότερες ηλικίες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου έως 8.400 θανάτους. Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, γλιτώσαμε 5.560 νοσηλείες και 5.530 διασωληνώσεις.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αν μέχρι τα μέσα Ιουλίου είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού, θα είχαμε σήμερα 1.200 λιγότερους θανάτους. 

Ενόψει του χειμώνα, είπε ο καθηγητής, χιλιάδες νοσηλείες και θάνατοι έχουν αποφευχθεί. Τα ευρήματα τονίζουν το επιπρόσθετο όφελος για την υγεία, αν αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Ρουμανία, που με 25% εμβολιασμούς έχει πάνω από 500 νεκρούς, ενώ η Ρωσία με 34% εμβολιασμούς είχε πάνω από 1.000 θανάτους. 

«Αλλες χώρες μπαίνουν σε τέταρτο κύμα, το οποίο θα το δούμε και στην πατρίδα μας με την εποχικότητα», τόνισε. 

 * Δείτε όλη την παρουσίαση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v