Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για παρέλαση του… ιού στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινούν σήμερα οι τετραήμεροι εορτασμοί, ενώ το ιικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλό 200 ημερών και η πίεση στα νοσοκομεία χτυπάει «κόκκινο». Οι συγκρίσεις με τον περσινό Οκτώβριο.

Φόβοι για παρέλαση του… ιού στη Θεσσαλονίκη
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Με την επιδημιολογική της εικόνα να βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών, η Θεσσαλονίκη εισέρχεται σήμερα, Δευτέρα, σε ένα τετραήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, ανοικτών στο κοινό, για τον τριπλό εορτασμό του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Πολλοί επιστήμονες και γιατροί πρώτης γραμμής, που όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν ματαίωση ή επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τις παρελάσεις και τις λατρευτικές εκδηλώσεις, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πιθανή περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης από τις αναμενόμενες εστίες συνωστισμού.

Παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των δύο περιόδων, η συγκυρία θυμίζει σε πολλά τις αντίστοιχες μέρες του 2020, λίγο πριν από την «έκρηξη» του δεύτερου κύματος, που σάρωσε με δραματικό τρόπο την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα. Ειδοποιό διαφορά φέτος αποτελεί το «όπλο» του εμβολίου, που όμως δεν έχει αξιοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη όσο σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι πλήρως εμβολιασμένοι Θεσσαλονικείς αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό 51,99% και η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται κατά 8 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες του μέσου όρου της χώρας. Αύριο, Τρίτη, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, εγκαινιάζεται η παρουσία κινητής εμβολιαστικής μονάδας στη νέα παραλία, όπου θα μπορούν να εμβολιάζονται όσοι επιθυμούν, χωρίς ραντεβού.

Πέρυσι την ίδια μέρα

Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει συνεχή και σταθερή αύξηση της διασποράς στην κοινότητα, σε αντίθεση με την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας. Όπως και πέρυσι τις ίδιες μέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων προσεγγίζει αυτόν της Αττικής, που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό.

Την ίδια μέρα του 2020, η Θεσσαλονίκη είχε 217 κρούσματα έναντι 228 της Αττικής. Χθες, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 413 και 352. Σε πανελλαδικό επίπεδο πέρυσι την ίδια μέρα είχαν διαγνωστεί 935 νέες λοιμώξεις (με λιγότερα τεστ και χωρίς το εμβόλιο) έναντι 2.098 χθες. Είχαν χάσει τη ζωή τους 5 άνθρωποι (30 χθες) ενώ οι διασωληνωμένοι έφταναν τους 91 (265 χθες).

Τα ενεργά κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 3.200, φτάνοντας στα επίπεδα του 3ου κύματος, ενώ καθημερινά οι νέες μολύνσεις κινήθηκαν πάνω από το επίπεδο των 500 σε ολόκληρη την εβδομάδα που πέρασε.

Το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης χτυπάει «καμπανάκι» για επικείμενη νέα αύξηση, όπως και πέρυσι. Οι τελευταίες μετρήσεις βρίσκονται σε υψηλό 200 ημερών, επαναφέροντας το «κόκκινο» επιδημιολογικό επίπεδο συναγερμού για πρώτη φορά μετά τις 5 Απριλίου.

«Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετριέται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων Νικόλαος Παπαϊωάννου, για να προσθέσει: «Μπαίνουμε στον χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ευνοεί όχι μόνο την υπερμετάδοση του ιού αλλά και την έξαρση εποχικών ιώσεων».

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η πίεση στα νοσοκομεία της πόλης, με την κάλυψη στις ΜΕΘ να υπερβαίνει το 95% και νέες κλινικές να ανοίγουν σε κάθε εφημερία προκειμένου να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» άνοιξε και τέταρτη κλινική Covid για τις ανάγκες της εφημερίας του Σαββάτου, στην οποία έγιναν 40 εισαγωγές, όσες και την προηγούμενη μέρα στο Ιπποκράτειο.

Ο αριθμός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις 20 έως 25 εισαγωγές των τελευταίων εβδομάδων.
Σε επίπεδο Μακεδονίας - Θράκης, σε σύνολο 28 νοσοκομείων, νοσηλεύονταν το Σάββατο συνολικά 674 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid-19, εκ των οποίων οι 523 είναι ανεμβολίαστοι και οι 151 εμβολιασμένοι. Σε κλίνες ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται 129, εκ των οποίων οι 122 ανεμβολίαστοι και μόλις 7 εμβολιασμένοι, ενώ οι νοσηλευόμενοι με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου ήταν συνολικά 65, εκ των οποίων οι 57 ανεμβολίαστοι και οι 8 εμβολιασμένοι.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα, με τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, των λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Δημητρίου. Παρά τον αρχικό προγραμματισμό για μικρή λιτάνευση πέριξ του Ναού, χωρίς την παρουσία πιστών, με παρέμβαση του μητροπολίτη Ανθίμου θα γίνει κανονική λιτάνευση, στη συνηθισμένη διαδρομή πολλών οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της πόλης, παρουσία πιστών.

Αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί το πρωί η επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και το απόγευμα ο επίσημος εορτασμός στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Οι παρελάσεις, που πέρυσι ματαιώθηκαν, επανέρχονται φέτος, με ορισμένους περιορισμούς. Την Τετάρτη θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή και την Πέμπτη η στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έπειτα από την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών, η χρονική τους διάρκεια περιορίζεται στα 60 λεπτά της ώρας. Στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου δεν θα συμμετάσχουν πολιτικά τμήματα, ενώ οι θεατές θα παρακολουθήσουν φορώντας μάσκα και κρατώντας αποστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v