Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματική προειδοποίηση γιατρών: Καταρρέουμε, τώρα υποχρεωτικός εμβολιασμός

Αίτημα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 65 ετών. Λαμβάνονται μέτρα όταν το κακό έχει γίνει, προειδοποιούν. Επρεπε να είχε γίνει από καιρό επίταξη.

Δραματική προειδοποίηση γιατρών: Καταρρέουμε, τώρα υποχρεωτικός εμβολιασμός

Κραυγή αγωνίας για κατάρρευση του ΕΣΥ λόγω της κορύφωσης της πανδημίας ύψωσαν μέσω του ΣΚΑΪ ο Αδαμάντιος Χλωρός, διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Γιώργος Μπουλμπασάκος, με τον κ. Χλωρό να ζητάει επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τους 64 ή 65 και άνω, ενώ τον δεύτερο να μιλά ακόμα και για καθολικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού αλλά και καθολικό ΕΣΥ δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. 

Από πλευράς του, και για 120 νεκρούς την ημέρα την περίοδο των Χριστουγέννων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης

«Η κατάσταση χειροτέρεψε, το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο», προειδοποίησε στον ΣΚΑΪ ο Αδαμάντιος Χλωρός. «Λαμβάνονται μέτρα, και σωστά μερικές φορές, γίνονται και πολλά λάθη, αλλά (τα σωστά μέτρα λαμβάνονται) με μεγάλη καθυστέρηση, όταν το κακό έχει γίνει… Ακούω ότι είναι στο τραπέζι (η επίταξη γιατρών) και να γίνει, δεν μου λέει κάτι αυτό». 

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ασθενείς στο προαύλιο, αλλά για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς εξήγησε πως «όταν θα επιστρατεύσεις γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, θα χρειαστεί αρκετό, μεγάλο καιρό προσαρμογής, 1 με 3 μήνες, γιατί αυτό που θα κάνουν, θα είναι πολύ διαφορετικό στο νοσοκομείο. «Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από καιρό. Ασφαλώς και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έπρεπε να τα έχουμε πάρει εδώ και καιρό». 

Έχουμε, εξήγησε ο πνευμονολόγος, γύρω στις 800.000 μολύνσεις στην Ελλάδα. Αν τα πάρουμε κατά ηλικία, 1 θάνατος συμβαίνει στις 41.000 κάτω των 18 ετών, περίπου 120 θάνατοι στους έως 40 ετών, 1 στους 100 περίπου θα πεθάνει από αυτούς που είναι 40 με 65 ετών και 1 στους 7 στους άνω των 65. «Θα έπρεπε να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα με υποχρεωτικότητα, όχι μόνο κίνητρα», υπογράμμισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Χλωρό, η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί όταν κάποιοι θα εμβολιάζονται και κάποιοι θα νοσούν και θα φθάσουμε το 90% συλλογικά, δηλαδή θα εμβολιάσεις τους πιο ευπαθείς και τους νεότερους θα τους αφήσεις να κινηθούν. «Αν εμποδίζεις τις μολύνσεις σε αυτούς που δεν κινδυνεύουν, δηλαδή στα νεότερα άτομα, τότε δεν θα πετύχεις πότε τη συλλογική ανοσία, επειδή όμως το πράγμα κυλίεται, δηλαδή εμβολιάζεται κάποιος και σε έξι μήνες είναι έτοιμος να μολυνθεί και να νοσήσει, άρα τι γίνεται; Κάποιοι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν και η πανδημία θα παρατείνεται επ’ αόριστον». 

«Ή θα τους κλείσουμε μέσα στα σπίτια τούς 64-65 να μην έχουν επαφή με τους νεότερους που μπορεί να τους μεταδώσουν -που δεν γίνεται-, ή θα τους εμβολιάσουμε» ήταν η πρότασή του. 

«Επιβεβαιώνονται όλα τα στατιστικά μοντέλα, βλέπουμε την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ, μπορεί να είναι στο παρά πέντε η πιθανή κατάρρευση του συστήματος, θα καταρρεύσει αν δεν γίνουν ενέργειες», προειδοποίησε με τη σειρά του ο Γιώργος Μπουλμπασάκος.

«Πρώτο βήμα, η επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Θα πρέπει να εξετάσουμε μέσω της επιτροπής βιοηθικής και τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό. Αυτό είναι το καθοριστικό βήμα, αλλά ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον με επέκταση της υποχρεωτικότητας. Ενίσχυση του ΕΣΥ για να μην καταρρεύσει, όχι με τις επιτάξεις αλλά με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με πλήρη και καθολικό τρόπο. «Εμείς θα καταρρεύσουμε σε λίγο, μετά από 2 χρόνια (πανδημίας)», προειδοποίησε δε. 

«Λείπουν 7.000 άτομα από το υγειονομικό σύστημα, που δεν θέλησαν (και κακώς) να εμβολιαστούν. Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές δομές υγείας και τους άξιους συναδέλφους;» διερωτήθηκε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v