Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Θεοδωρίδου: Η κυτταρική ανοσία προστατεύει από μεταλλάξεις

Στη χώρα μας υπάρχουν 3.261.000 δικαιούχοι τρίτης δόσης και έχουν γίνει 1.187.000 εμβολιασμοί, γνωστοποίησε ο Μ. Θεμιστοκλέους. Η ηλικιακή κατανομή.

Μ. Θεοδωρίδου: Η κυτταρική ανοσία προστατεύει από μεταλλάξεις

Ψυχραιμία συνέστησε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον. Όπως είπε τη Δευτέρα, το νέο στέλεχος φαίνεται να επικρατεί του Δέλτα στις περιοχές από όπου έχει ξεκινήσει.

Το θέμα που απασχολεί όλους - σημείωσε - είναι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια. Έχει υπάρξει ο φόβος ότι - λόγω της παραλλαγής - μπορεί τα εμβόλια να μην είναι αναποτελεσματικά. Σημείωσε πως αναμένονται επαναλοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά το μέγεθος του προβλήματος θα είναι μικρό.

"Στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο, ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι γνωστός", τόνισε, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.

Χαρακτήρισε την κατάσταση με το νέο στέλεχος αναμενόμενη και εκτίμησε πως ο εμβολιασμός μπορεί να προστατέψει, αλλά εφόσον γίνεται σε όλες τις χώρες. Κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν πλήρως.

Αναφερόμενη σε διεθνή μελέτη για εμβολιασμό με Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών, η αποτελεσματικότητα φτάνει το 90,7% και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες. Για το θέμα, αναμένεται να γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης τρίτης δόσης ανά ηλικία, τα οποία παρατίθενται στον πιο πάνω πίνακα. Επισήμανε πως το 74,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, με την Ελλάδα να κατέχει τη 17η θέση.

Στη χώρα μας, υπάρχουν 3.261.000 δικαιούχοι τρίτης δόσης και έχουν γίνει 1.187.000 εμβολιασμοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v