Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EMA και ECDC προτείνουν εμβολιασμούς «mix and match» κατά του κορωνοϊού

Οι δύο Οργανισμοί επισημαίνουν ότι η αξιοποίηση διαφορετικών εμβολίων παράγει καλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού και υψηλότερη απόκριση των Τ-κυττάρων.

EMA και ECDC προτείνουν εμβολιασμούς «mix and match» κατά του κορωνοϊού

Συνδυασμό εμβολίων (mix-and-match) κατά της Covid προτείνουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή τους ανακοίνωση, επισημαίνουν πως σειρά κλινικών μελετών εξέτασαν τη δυνατότητα χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων Covid, είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη δόση. Πρόκειται για τον ετερόλογο πρωτογενή εμβολιασμό ή τη χρήση τρίτης δόσης διαφορετικού εμβολίου 3 έως 6 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό (ετερόλογη ενίσχυση).

Προκειμένου να παράσχουν επιστημονικά δεδομένα, οι ειδικοί του EMA και του ECDC, σε συνεργασία με ειδικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ομάδα Covid-ETF του EMA), εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία και παρείχαν τεχνικές συστάσεις και συμβουλές σχετικά με τον ετερόλογο εμβολιασμό, είτε σε αρχικό επίπεδο είτε ως ενισχυτικό.

Στοιχεία από μελέτες για τον ετερόλογο εμβολιασμό υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός εμβολίων ιικού φορέα (AstraZeneca και Johnson & Johnson) και εμβολίων mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) παράγει καλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού και υψηλότερη απόκριση των Τ-κυττάρων από τη χρήση του ίδιου εμβολίου (ομόλογος εμβολιασμός).

Η χρήση ενός εμβολίου ιικού φορέα ως δεύτερης δόσης σε σχήματα πρωτογενούς εμβολιασμού ή η χρήση δύο διαφορετικών εμβολίων mRNA είναι λιγότερο καλά μελετημένη.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την παροχή περισσότερων στοιχείων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, τη διάρκεια της ανοσίας και την αποτελεσματικότητα. Πάντως, η χρήση ετερόλογων χρονοδιαγραμμάτων μπορεί να προσφέρει ευελιξία όσον αφορά τις επιλογές εμβολιασμού, ιδιαίτερα για τη μείωση του αντίκτυπου στην ανάπτυξη του εμβολίου σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο εμβόλιο για οποιονδήποτε λόγο.

Οι εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων του EMA και του ECDC αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού να διασφαλίσουν ότι ο μέγιστος αριθμός πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμβολιάζεται και προστατεύεται το συντομότερο δυνατό.

Έπειτα από την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, ο EMA και ο ECDC εξέδωσαν τεχνικές συστάσεις και συμβουλές, οι οποίες ακολουθούν τη σημερινή ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v