Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαδάκτυλος: Θα δούμε αριθμό κρουσμάτων, που δεν έχουμε ξαναδεί

«Στην περίπτωση που 500.000 ανεμβολίαστοι αρρωστήσουν ταυτόχρονα, το σύστημα θα καταρρεύσει», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Εξαδάκτυλος: Θα δούμε αριθμό κρουσμάτων, που δεν έχουμε ξαναδεί

«Δύσκολη εξίσωση», χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο iatronet.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θεωρεί ως πολύ κρίσιμο το δίμηνο που έχουμε μπροστά μας: «Η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ γρήγορα, καθώς το στέλεχος μεταδίδεται ραγδαία. Θα είναι δύσκολος ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος, για να σημειώσει: «Ο φόβος είναι κυρίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών. Ανησυχούμε μήπως γίνει γρήγορα η διασπορά του νέου στελέχους σε αυτούς. Το πρόβλημα θα προκύψει εάν μεγάλος αριθμός ατόμων αυτής της κατηγορίας προσβληθεί ταυτόχρονα από τον ιό. Αυτό θα οδηγήσει σε ισχυρή πίεση του ΕΣΥ».

«Στην περίπτωση που 500.000 ανεμβολίαστοι αρρωστήσουν ταυτόχρονα, το σύστημα θα καταρρεύσει», λέει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, η μικρή διεθνής εμπειρία δείχνει πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο βαριές νοσηλείες. Παραμένει, ωστόσο, επιφυλακτικός, καθώς η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι απολύτως συγκρίσιμη με εκείνη άλλων χωρών: «Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τη Νότια Αφρική, που έχει πολύ νεότερο πληθυσμό και με τη Δανία, που έχει πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες», εξηγεί.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ή πρόκειται να ανακοινωθούν, ο κ. Εξαδάκτυλος ερμηνεύει τη στάση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων: «Το στοίχημα είναι να περιορίσουμε την έκθεση στον ιό των ευπαθών ομάδων, με μία σειρά εφαρμόσιμων μέτρων. Στόχος είναι να υιοθετήσουμε μία ήπια παρέμβαση: να παρακολουθούμε την επιδημιολογική εξέλιξη του φαινομένου, να εξελίσσουμε τη στάση μας και να έχουμε ένα διαχειρίσιμο μοντέλο, στην περίπτωση που στραβώσει κάτι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, το επόμενο διάστημα θα δούμε αριθμό κρουσμάτων που δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι, δε, πολύ επιφυλακτικός για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η σημερινή εικόνα μείωσης των νοσηλευόμενων σε κοινούς θαλάμους και ΜΕΘ Covid.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v