Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριανταφυλλίδης: Γιατί προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη «Καμερούν»

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής επισημαίνει πως παρότι είναι νωρίς, το στέλεχος φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να το καταστήσουν πιο ανθεκτικό στα εμβόλια.

Τριανταφυλλίδης: Γιατί προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη «Καμερούν»
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Η νέα παραλλαγή (B.1.640.2 η IHU) του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία, προερχόμενη από το Καμερούν, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρόλο που δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμη ως «παραλλαγή ανησυχίας».

Με ανακοίνωσή του ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, παραθέτει κάποια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου στελέχους, που θα μπορούσαν δυνητικά να το καταστήσουν επικίνδυνο. Παράλληλα, επισημαίνει πως οι μη εμβολιασμένοι σε περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα εξακολουθήσουν να αποτελούν εργοστάσια παραγωγής νέων παραλλαγών του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Καμερούν, από όπου θεωρείται πως εισήχθη στη Γαλλία το νέο στέλεχος, το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων πολιτών δεν ξεπερνά το 2,5%.

Μέσω του ανθρώπου που ταξίδεψε στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής έχουν μολυνθεί συνολικά 12 άτομα, όλοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Μασσαλίας.

«Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εικασίες για ιολογικά, επιδημιολογικά ή κλινικά χαρακτηριστικά της παραλλαγής IHU με βάση αυτές τις 12 περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, το στέλεχος B.1.640.2 ή IHU φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να το καταστήσουν πιο ανθεκτικό στα εμβόλια και πιο μολυσματικό από τον αρχικό ιό», επισημαίνει ο κ.Τριανταφυλλίδης και προσθέτει: «ειδικότερα, η γενετική ανάλυση αποκάλυψε 46 μεταλλάξεις και 37 ελλείμματα με αποτέλεσμα 30 υποκαταστάσεις αμινοξέων και 12 ελλείμματα. Δεκατέσσερις υποκαταστάσεις αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένων των N501Y και E484K, και 9 διαγραφές εντοπίζονται στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Η παραλλαγή Ο του κορωνοϊού φέρει 32 μεταλλάξεις, ενώ η παραλλαγή Δ έχει 16 μεταλλάξεις σε αυτό το γονίδιο».

Όπως αναφέρει ο καθηγητής οι μεταλλάξεις N501Y και E484K της νέας παραλλαγής (B.1.640.2) έχουν εντοπιστεί στις παραλλαγές Β, Γ, Θ και Ο του κορωνοϊού. Η N501Y προσδίδει στον ιό αυξημένη μολυσματικότητα. Από την άλλη, η μετάλλαξη E484A μειώνει τη δυνατότητα να αναγνωριστεί ο ιός από τα αντισώματα, π.χ. που επάγονται από τα εμβόλια ή τη νόσηση. Αυτή η αδυνατότητα προκαλεί ανησυχία, γιατί και αυτή η παραλλαγή θα μπορέσει να αποφύγει ορισμένα από τα αντισώματα που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι είτε από εμβόλια είτε από λοιμώξεις με τον κορωνοϊό.

H μετάλλαξη F490S υπάρχει στην παραλλαγή Λ, ενώ η P681H υπάρχει στις παραλλαγές Λ και Ο. Ο ΠΟΥ παρακολουθεί πολλές παραλλαγές και όταν διαπιστώσει ότι μία μπορεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, το δηλώνει ως «παραλλαγή ανησυχίας». Η νέα παραλλαγή είναι, προς το παρόν, μόνο υπό διερεύνηση. Μάλιστα, ο ΠΟΥ υποβαθμίζει τη νέα παραλλαγή COVID IHU.

«Αυτά τα δεδομένα είναι ένα άλλο παράδειγμα της απρόβλεπτης δημιουργίας νέων παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2, π.χ. στην Αφρική, και την εισαγωγή τους σε μια δεδομένη γεωγραφική περιοχή, π.χ. τη Γαλλία, από το εξωτερικό», σημειώνει ο κ.Τριανταφυλλίδης και καταλήγει: «Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι λίγα είναι τα εμβόλια έχουν σταλεί στην Αφρική. Η Αφρική δηλ. βρίσκεται πολύ πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Η Αφρική, αλλά και όλη η ανθρωπότητα, δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία covid-19, αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού και της Αφρικής ως το τέλος του 2022».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v