Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Να περιμένω να κλείσει τα 12 το παιδί μου για να το εμβολιάσω;»

Διαφορετική η δόση του εμβολίου για τα παιδιά 5 έως 11 ετών και τα μεγαλύτερα. Μειονεκτήματα και οφέλη για όσους επιλέξουν να περιμένουν. Τι απαντούν οι ειδικοί.

«Να περιμένω να κλείσει τα 12 το παιδί μου για να το εμβολιάσω;»

Εάν είστε γονιός παιδιού που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα για την COVID-19, δεν είστε μόνος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις το 16% των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένα και το 25% είναι εν μέρει εμβολιασμένα, σύμφωνα με στοιχεία της 3ης Ιανουαρίου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει αυτό, λένε οι ειδικοί. Καθώς η COVID-19 συνεχίζει να επελαύνει σε όλο τον κόσμο, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν οδηγήσει σε νοσηλείες -ρεκόρ. Τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση και μειώνουν τις πιθανότητες προσβολής από τη νόσο Kawasaki (γνωστό και ως Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο στα Παιδιά ή MIS-C), ένα δυνητικά θανατηφόρο σύνδρομο.

Οι παιδίατροι που ρωτήθηκαν από το περιοδικό Time συνηγορούν ότι ο εμβολιασμός των παιδιών όσο το δυνατόν γρηγορότερα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν υγιή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το εμβόλιο επίσης πολύ σπάνια προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Δεδομένου ότι τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών λαμβάνουν μικρότερη δόση εμβολίου - 10 mg αντί της δόσης 30 mg που λαμβάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες - οι γονείς συχνά αναρωτιούνται εάν πρέπει να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό του παιδιού τους έως ότου δικαιούνται να λάβουν τη μεγαλύτερη δόση.

Είναι μια ερώτηση που μας κάνουν ολοένα και περισσότεροι γονείς, λέει η Δρ. Kristin Moffitt, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και γιατρός παιδιατρικών λοιμώξεων και ερευνήτρια στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. 

Πρέπει να περιμένουμε να κλείσει τα 12 το παιδί για να λάβει πλήρη δόση ή να πάρει τη μικρότερη δόση τώρα;

Η σύντομη απάντηση είναι: «Κάντε όποιο εμβόλιο είναι κατάλληλο για το παιδί σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε», λέει η κ. Moffitt. «Δεν φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο όφελος από την αναμονή».

Τα δεδομένα από κλινικές δοκιμές Φάσης 3 σε παιδιά 5 έως 11 ετών έδειξαν «εξαιρετικές» ανοσολογικές αποκρίσεις, λέει η κ. Moffitt. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και όταν οι συμμετέχοντες στις δοκιμές χωρίστηκαν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και συγκρίθηκαν οι ανοσολογικές τους αποκρίσεις. Ακόμη και τα παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών είχαν αντίστοιχες ανοσοαποκρίσεις με τα παιδιά 10 και 11 ετών. Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης παιδιά 10 και 11 ετών με παιδιά 12 έως 15 ετών που είχαν λάβει τη μεγαλύτερη δόση και διαπίστωσαν ότι η απάντησή τους ήταν «απίστευτα παρόμοια».

Οι δοκιμές εμβολίων περιελάμβαναν παιδιά σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, πριν και μετά την εφηβεία. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε εξαιρετικές ανοσολογικές αποκρίσεις σε όλο το εύρος των ηλικιών», τονίζει η κ. Moffitt.

Η εξάπλωση της «πυρκαγιάς» της COVID-19 στην τρέχουσα συγκυρία είναι ακόμη ένας πολύ καλός λόγος για να εμβολιάσετε το παιδί σας το συντομότερο δυνατό, λέει η κ. Moffitt. Τα εμβόλια χρειάζονται χρόνο για να προσφέρουν προστασία και όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούν τα παιδιά, τόσο πιο γρήγορα θα προστατευτούν από σοβαρές επιπλοκές. Παράλληλα, θα έχουν και μικρότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό εξαρχής.

Εάν το παιδί μου έχει πρόωρη ανάπτυξη για την ηλικία του, μήπως θα ήταν καλύτερα με τη μεγαλύτερη δόση;

Οι κίνδυνοι να αφήσετε το παιδί σας ανεμβολίαστο για να κλείσει πρώτα τα 12 είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη, λέει η κ. Moffitt — ακόμα κι αν είναι μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα ή αν το παιδί σας εμφανίζει πρόωρη ανάπτυξη. 

Επειδή τα παιδιά στις ηλικίες 10 και 11 ετών τείνουν να διαφέρουν πολύ ως προς την ανάπτυξη και το μέγεθός τους, στις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 χρησιμοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα με διαφορετικά βάρη και ύψη, υπογραμμίζει. Δεδομένης της ισχυρής ανοσολογικής απόκρισης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, «φαίνεται ότι αυτό που γνωρίζαμε για τα εμβόλια από παλιά ισχύει πραγματικά: δεν εξαρτώνται από το βάρος όσον αφορά στην αναμενόμενη ανταπόκριση με μια δεδομένη δόση», λέει. «Η αντίδραση έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο ώριμο είναι το ανοσοποιητικό τους σύστημα».

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της αναμονής για να κάνω το «μεγαλύτερο» εμβόλιο στο παιδί μου;

Το παιδί σας θα είναι πιο πιθανό να προσβληθεί από τον ιό και θα είναι πιο ευάλωτο σε σοβαρή νόσηση. Ακόμη και αφού εμβολιαστούν, δεν θα έχουν πλήρη προστασία παρά μόνο δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους. 

Η αναμονή τον εμβολιασμό του παιδιού, μπορεί επίσης να κάνει την εμπειρία πιο δυσάρεστη. Η κ. Moffitt σημειώνει ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών τείνουν να έχουν λιγότερες και πιο ήπιες παρενέργειες από τα εμβόλια σε σχέση με τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στη μικρότερη δόση που λαμβάνουν.

Αν και οι παρενέργειες του εμβολίου σπάνια είναι σοβαρές, η κ. Moffitt λέει ότι η αναμονή για να εμβολιαστεί το παιδί σας με τη μεγαλύτερη δόση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές να βιώσει τις ήπιες παρενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο - οι οποίες κυμαίνονται από πόνο στα χέρια έως πυρετό - χωρίς να προσφέρει σημαντικά περισσότερη προστασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v