Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήμος Διονύσου: Η κακοκαιρία «Ελπίς», οι έξοδοι στελεχών και η «Αδυναμία Ευθύνης»

Την ώρα που η κακοκαιρία «Ελπίς» αναβιώνει μνήμες της παταγώδους αποτυχίας της Δημαρχίας Καλαφατέλη στη «Μήδεια», η παράταξη του φυλλοροεί. Τα σφοδρά παράπονα δημοτών, το κλίμα στα social media, οι πράξεις και παραλήψεις του, οδηγούν προβεβλημένα στελέχη στο δρόμο της εξόδου, ενώ η αντιπολίτευση συνασπίζεται.

Δήμος Διονύσου: Η κακοκαιρία «Ελπίς», οι έξοδοι στελεχών και η «Αδυναμία Ευθύνης»

Μνήμες της περσυνής κακοκαιρίας «Μήδεια», κατά τη διάρκεια της οποίας κατέρρευσαν σχεδόν ολοκληρωτικά οι δημοτικές υπηρεσίες, ενώ χιλιάδες δημότες έμεναν αποκλεισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό για μέρες, έχει φέρει στους κατοίκους του Δήμου Διονύσου η πρόγνωση για το σφοδρό καιρικό φαινόμενο «Ελπίς» που επηρεάζει το Δήμο το Σαββατοκύριακο, ακόμη δε περισσότερο τις επόμενες μέρες της εβδομάδας.

Οι περισσότεροι δημότες… ελπίζουν να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην είναι σφοδρή η χιονόπτωση, διότι φοβούνται ότι αν χιονίσει πολύ θα έχουν σημαντικά προβλήματα, παρότι η δημοτική διοίκηση Καλαφατέλη, για μία ακόμη φορά υποσχέθηκε προστασία και έγκαιρη προετοιμασία, με σχετική ανακοίνωση της.

Η περίοδος όμως έφερε στη μνήμη τα όσα έζησαν πέρυσι οι δημότες με τη «Μήδεια» και για έναν ακόμη λόγο: Διότι προσφάτως, ο Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης (φωτ.), με μια διαδικασία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, επέβαλε ως νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον άνθρωπο της παράταξης του που είχε σπεύσει τότε να παύσει, χρεώνοντας του τις ευθύνες για την παταγώδη αποτυχία της «Μήδεια»! Τον τότε εντεταλμένο σύμβουλο πολιτικής προστασίας ( και δημοτικό σύμβουλο της διοικούσας παράταξης «Δύναμη Ευθύνης») Θανάση Κρητικό. Το τι έγινε τότε μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Θυμός για τα καθημερινά, απογοήτευση για τα «μεγάλα»

Η ατμόσφαιρα στο Δήμο, που εξακολουθεί να βρίσκεται τυπικά σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» για τις συνέπειες της «Μήδεια», έχοντας υποστεί πολλά και με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που παραλίγο θα έκαιγαν το Κρυονέρι, είναι πολύ βαριά για τον Δήμαρχο και την παράταξη του.

Στα social media οι δημότες εκφράζουν έντονα τα παράπονά τους για ζητήματα όπως η ελλιπής αποκομιδή απορριμμάτων, ο κακός φωτισμός, η κατάσταση του οδικού δικτύου, η ελλιπής συντήρηση εγκαταστάσεων και οι απανωτές διακοπές στην υδροδότηση περιοχών.

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί επίσης το ζήτημα των λογαριασμών ύδρευσης, μιας και όπως καταγγέλλουν οι δημότες, αποστέλλονται ετεροχρονισμένα (με καθυστέρηση πάνω από 6-9 μήνες!) με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να ελέγξουν ούτε στοιχειωδώς τις χρεώσεις. Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα με αναφορές στο Facebook, ότι οι χρεώσεις αυτές γίνονται «στην τύχη», χωρίς έλεγχο των υδρομέτρων , διαμαρτυρόμενοι για αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις.

Σε «μπούμεραγκ» για την δημοτική αρχή, εξελίχθηκε όμως και το πολιτικό θέμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τα test για την πανδημία, καθώς η προβολή των κινήσεων άλλων Δήμων να αγοράσουν σε καλές τιμές PCR, επανέφερε στη μνήμη των δημοτών την περσινή αγορά rapid τεστ από το Δήμο Διονύσου. Στη συγκεκριμένη διαδικασία φαίνεται να προσήλθαν ένα φαρμακείο από τον Κορυδαλλό και η εταιρία της συζύγου του δημοτικού συμβούλου και τότε αντιδημάρχου, Χρήστου Τσεβά. Το φαρμακείο δεν κατέθεσε προσφορά και τα rapid test αγοράστηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρία. Νομοτύπως, όπως σημειώνουν οι εμπλεκόμενοι της δημοτικής αρχής.

Αντίστοιχη είναι όμως η εικόνα, πέρα από την «καθημερινότητα» των δημοτών και στα αποκαλούμενα «μεγάλα».

Για τα νέα λατομεία που ετοιμάζονται στην περιοχή Ραπεντώσα, οι μέχρι τώρα κινήσεις του Δήμου, έχουν αποδειχθεί «άσφαιρες», ενώ αρνητική εξέλιξη υπήρξε στο μείζον θέμα της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ, με τον πολύπαθο Διόνυσο να μένει έξω από τη σχετική λίστα με τους δήμους όπου θα ξεκινήσουν τα έργα!

Στο γεγονός αναφέρθηκε με παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου Κώστας Μπομπής, ο οποίος είναι και τοπικός Σύμβουλος Διονύσου, εκλεγμένος με την παράταξη του Δημάρχου Καλαφατέλη!

Ο κ. Μπομπής αναρωτιέται αφ’ ενός για ποιον λόγο τα συναρμόδια Υπουργεία ξέχασαν τόσο γρήγορα τις εξαγγελίες τους από τον Φεβρουάριο του 2021, κι αφ’ ετέρου αν ο Δήμος Διονύσου πρόκειται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διεκδικήσει να συμπεριληφθεί στο εν λόγω πρόγραμμα.

Απορίας άξιο πράγματι το ότι έμεινε «απέξω» ο Δήμος Διονύσου όταν είναι εκείνος που υπέστη τις βαρύτερες συνέπειες από την πτώση δέντρων στο δίκτυο ηλεκτρισμού επί της «Μήδεια», με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα (και χωρίς… νερό, αφού ο Δήμος δεν είχε προβλέψει για γεννήτριες στα υδραγωγεία) δεκάδες χιλιάδες δημότες, επί μέρες. Τι έκανε για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη ο Δήμος; ρωτούν οι δημότες, αλλά ουσιαστική απάντηση έως στιγμής δεν έχει υπάρξει.

«Ξεχασμένη» βέβαια από τη διοίκηση του Δήμου είναι και η υπόθεση των Δασικών Χαρτών, όπου και πάλι υπάρχουν πολλές λεκτικές υποσχέσεις, χωρίς όμως ουσιαστικές ενέργειες, ενώ είναι γνωστό ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και «καίει» μεγάλες και μικρότερες δημοτικές κοινότητες, συνιστώντας ανοικτή απειλή για την περιουσία χιλιάδων δημοτών. Παρότι χάρτης δημοσιεύτηκε, προς ώρας πολύ μεγάλο μέρος του Δήμου είναι στη «νεκρή ζώνη» των εκτάσεων που εξαιρέθηκαν (με τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν δασικές) και οι κάτοικοι στον… αέρα.

Αποχωρήσεις, διαγραφές και… Αδυναμία Ευθύνης

Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει κύκλους της αντιπολίτευσης να σχολιάζουν με αρκετή ειρωνεία ότι η «Δύναμη Ευθύνης» του κ. Καλαφατέλη, θα έπρεπε να λέγεται… Αδυναμία Ευθύνης, καθώς σε όλα τα θέματα πασχίζει να προβάλει πως έχει κάνει ότι μπορεί, κι ότι «παράγει έργο», χωρίς όμως κάποια ορατά αποτελέσματα, ή έστω ανάληψη ευθυνών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο οποίο αφενός υποτίθεται ότι λογοδοτεί (όπως και απέναντι στους δημότες) κι αφετέρου, δεν έχει πλειοψηφική ισχύ, αφού εμφανίζεται πλέον να ελέγχει έως και 17-18 από τις 40 ψήφους.

Όλα αυτά δεν είναι βεβαίως άσχετα με το γεγονός ότι η παράταξη του Δημάρχου κυριολεκτικά φυλλοροεί. Οι εσωτερικές αναταράξεις είναι έντονες, όπως και η αίσθηση μελών της ότι ο Γιάννης Καλαφατέλης με τα όσα έχει κάνει (και δεν έχει κάνει) μετά την εκλογή του «είναι καμένο χαρτί» και συμπαρασύρει όσα μέλη της παράταξης, δεν ανήκουν στο στενό κύκλο που λαμβάνει αποφάσεις και «κουμαντάρει» φανερά ή υπογείως, τα τεκταινόμενα.

Η αρχή έγινε πέρσι μετά τη «Μήδεια» με αποχωρήσεις τοπικών συμβούλων, αλλά και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Στέφανου Μηχιώτη, ο οποίος αποχώρησε και από την παράταξη, κι έκτοτε ασκεί δημοσίως σφοδρή κριτική.

Τις πρώτες μέρες του 2022 ανεξαρτητοποιήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Φώτος, που μάλιστα προέρχεται και εκλέγεται από το εκλογικό «κάστρο» Καλαφατέλη, στο Κρυονέρι, κι έχει μακρά σχέση με το Δήμαρχο. Ο κ. Φώτος στοιχειοθέτησε την κίνηση του αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «με καλοπροαίρετη και έγκαιρη προπαντός κριτική, προειδοποίησα αρκετές φορές το Δήμαρχο για τον τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών θεμάτων του Δήμου μας, καθώς και των απρόβλεπτων συνεπειών και κινδύνων που δημιουργούνται από τις ενέργειες αυτές. Δυστυχώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα διαπιστώνω μια μείωση από το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του σχετικά με την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων του Δήμου μας».

Λίγες ημέρες μετά, η «Δύναμη Ευθύνης» διέγραψε τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Καρυστινό, καθώς σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «οι ενέργειες και η συμπεριφορά του δεν συνάδουν με τις αρχές, τα πιστεύω και τις πρακτικές της δημοτικής μας παράταξης».

Στην πραγματικότητα ο κ. Καρυστινός που διετέλεσε αντιδήμαρχος Παιδείας με την παρούσα διοίκηση και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον κόσμο του Δήμου Διονύσου, διαγράφηκε επειδή δεν δέχθηκε να παραιτηθεί εκ των προτέρων και γραπτώς από την διεκδίκηση της προεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία είχε βάση νόμου προτεραιότητα, υπέρ του… όψιμα «εκλεκτού» του Δημάρχου, Θανάση Κρητικού!

Σημειωτέον ότι η απόφαση διαγραφης δεν ήταν ομόφωνη, αλλά με 11 στους 14 ψήφους, καθώς τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης αρνήθηκαν να συναινέσουν, μεταξύ αυτών και η έως πρότινος στενή συνεργάτιδα και αντιδήμαρχος του κ. Καλαφατέλη την εποχή της «Μήδεια», Γιούλα Λακαφώση.

«Η επιμονή μου να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος βαφτίστηκε εκβιασμός και προσωπική φιλοδοξία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καρυστινός, καλώντας τον Δήμαρχο Καλαφατέλη να εξηγήσει γιατί παρέκαμψε τη ρητή επιταγή ότι δεν διενεργούνται χωριστές διαδικασίες, πόσο μάλλον ψηφοφορίες, εκτός συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλλά και προειδοποιώντας ότι αν η Δημοτική αρχή δεν επανέλθει στις ιδρυτικές αρχές της παράταξης τότε θα χρειαστεί «η τοπική κοινωνία να κινήσει αναγκαίες διεργασίες για την κάλυψη του ελλείμματος εκπροσώπησης».

«Koυμπάροι», «κολλητοί» και ένα… επίτευγμα

Στο όλο τεταμένο κλίμα, έρχονται να προστεθούν και οι σφοδρές καταγγελίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τόσο για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου, όσο και για την αυταρχικότητα λήψης των αποφάσεων, την άρνηση λογοδοσίας, αλλά και τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των συνεπειών της «Μήδεια». Κατά μεγάλο μέρος σε «κουμπάρους και κολλητούς», όπως επισήμως και δημοσίως καταγγέλλει, σε δημοτικά συμβούλια και σε επιτροπές, η αντιπολίτευση.

Η απάντηση του Δημάρχου και των συνεργατών του είναι στερεότυπη: Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Ακόμη και στη περίπτωση όπου, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, εταιρία που ανήκει στον υιό στενού συνεργάτη του δημάρχου και στελέχους της παράταξης του, η οποία ιδρύθηκε την περίοδο της «Μήδεια», πήρε μεγάλο μέρος των εργασιών, με νοικιασμένα μηχανήματα και προσωπικό στο οποίο περιλάμβανε… εργαζόμενους του Δήμου που πήραν άδεια! Για το τελευταίο οι απαντήσεις στελεχών του Δήμου, σε επιτροπές και δημοτικά συμβούλια ήταν από «δεν το ξέρουμε, θα το κοιτάξουμε» έως ότι είναι… ντροπή να χτυπάμε εργαζόμενους που βγάζουν ένα μεροκάματο. Σαφής απάντηση ουδεμία.

Συνέπεια όλων αυτών, είναι το μοναδικό ίσως επίτευγμα του Δημάρχου Καλαφατέλη και των συνοδοιπόρων του, με πρώτο τη τάξη τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Στέφανο Κριεμάδη, ο οποίος δυναμίτισε πλήρως το κλίμα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να αποχωρεί η αντιπολίτευση ή να μην προσέρχεται καθόλου και να δημιουργηθεί έκρυθμη κατάσταση.

Κατάφεραν τους τελευταίους μήνες όχι μόνο να αντιμετωπίζουν σφοδρή κριτική από κινήσεις πολιτών χωρίς συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως η νέα κίνηση «Συν Ένα» (βήμα μπροστά) του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, αλλά και να… ενώσουν τις διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης που μετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε κοινές δράσεις. Κάτι εξαιρετικά σπάνιο στον ελληνικό πολιτικό στίβο. Όλες τις παρατάξεις. Από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες του Διονύση Ζαμάνη, που συνιστά τη μείζονα αντιπολίτευση και την ΕΥΠΟΛΙΣ του Κωστή Κουριδάκη, μέχρι την παράταξη «Μαζί για τον Διόνυσο» του Νίκου Κλήμη. Ακόμη και την «Λαική Συσπείρωση», η οποία παραδοσιακά λόγω ιδεολογίας, απέχει από συνεργασίες, ωστόσο τα δύο κορυφαία στελέχη της Τεύκρος Παντελόγλου και Παναγής Πανάγος δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως τα προβλήματα του Δήμου και τις απαιτήσεις της συγκυρίας, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα, οι τέσσερεις παρατάξεις συντονίζουν τις ενέργειες τους και συνυπογράφουν κοινές ανακοινώσεις, κατηγορώντας, εφ όλης της ύλης τη Δημοτική Αρχή, για τις ενέργειες και τις παραλήψεις της, αλλά και σε θέματα «ύφους και ήθους», για αλαζονεία, εξουσιομανία και διαστρέβλωση, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση των δημαιρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v