Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Ρεκόρ με 1,5 εκατ. κρούσματα σε 90 μέρες στην Ελλάδα

Δύο στις τρεις μολύνσεις Covid-19 στην Ελλάδα καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Μικρή υποχώρηση τον Φεβρουάριο, δεύτερος σε κρούσματα πίσω από τον Ιανουάριο.

Κορωνοϊός: Ρεκόρ με 1,5 εκατ. κρούσματα σε 90 μέρες στην Ελλάδα
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Στους 24 μήνες που έχουν συμπληρωθεί από την έναρξη της πανδημίας, καταγράφηκαν συνολικά 2.421.664 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα 1.479.298 από αυτά, ή ποσοστό 61,1% έχουν σημειωθεί μέσα στις 90 τελευταίες μέρες, από τις 2 Δεκεμβρίου, όταν και επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Το υπερμεταδοτικό στέλεχος, που κυριάρχησε ολοκληρωτικά στη διάρκεια του χειμώνα, σηματοδότησε τη νέα φάση της πανδημίας, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτατη διασπορά του ιού στην κοινότητα, αλλά και τη μικρότερη νοσηρότητα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του ποσοστού ανοσίας στον πληθυσμό.

Ο Φεβρουάριος αναδεικνύεται στον δεύτερο χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, παρά την αισθητή πτώση τους σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ο μήνας που πέρασε έκλεισε με 479.030 νέες μολύνσεις, μειωμένες κατά 34% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο σε απόλυτο αριθμό και κατά 26,7% σε ότι αφορά το μέσο ημερήσιο όρο (επειδή είχε 28 μέρες, έναντι 31 του Ιανουαρίου).

Στον παρακάτω πίνακα, που επεξεργάστηκε το iatronet.gr με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά ο ΕΟΔΥ, αποτυπώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων ανά μήνα και ο μέσος όρος ημέρας, κατά το τελευταίο εξάμηνο. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που η Όμικρον «εκτόξευσε» τα μεγέθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με το φθινόπωρο.

 

Μεγαλύτερη υποχώρηση στην Αττική

Η Αττική είχε το μεγαλύτερο ποσοστό υποχώρησης των κρουσμάτων σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα ο αριθμός τους έπεσε στα 143.542 τον Φεβρουάριο, έναντι 266.374 τον Ιανουάριο, μια αύξηση που σε απόλυτο αριθμό αγγίζει το 46% και σε μέσο όρο ημέρας (λόγω λιγότερων ημερών του Φεβρουαρίου) φτάνει το 38%.

Στη Θεσσαλονίκη η μείωση ήταν πιο συγκρατημένη. Καταγράφηκαν 54.178 κρούσματα τον Φεβρουάριο έναντι 75.090 τον Ιανουάριο (μείωση 27,8% σε απόλυτο αριθμό και 20,2%) σε ημερήσιο μέσο όρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v