Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων παρά το ελληνικό διάβημα στην Αγκυρα

Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με συνολικά 126 παραβιάσεις εναέριου χώρου από τουρκικά F-16 που πέταξαν πάνω από Καστελλόριζο, Ρω, Ίμια και Λειψούς. Εκτακτη σύσκεψη υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων παρά το ελληνικό διάβημα στην Αγκυρα

Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα με πάνω από 126 τουρκικές παραβιάσεις και νέες υπερπτήσεις από F-16 στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ζευγάρι των τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:27 πάνω από την Τέλενδο, στις 20:28 πάνω από την Κάλυμνο, ενώ στις 20:29 βρέθηκε πάνω από τα Ίμια, ίσως και για πρώτη φορά από το 1996.

Παράλληλα, λίγα λεπτά πριν τις 20:00 ένα ακόμα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 έκανε τρεις νέες υπερπτήσεις. Συγκεκριμένα, πέταξε πάνω από τη Ρω στις 19:37 και πάνω από τη Μεγίστη στις 19:38 στα 25.000 πόδια (σ.σ. περίπου 8.500 χιλιόμετρα) και τέλος πάνω από τη Ρω ξανά στις 19:40 στα 24.000 πόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, συνολικά, την Τετάρτη 27 Απριλίου πέταξαν πάνω από το Αιγαίο 16 τουρκικά F-16, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 126 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Από αυτές, 85 πραγματοποιήθηκαν από τα F-16, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν από τουρκικά UAV και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.

Κατά τη διάρκεια αναχαίτισης των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας σημειώθηκαν δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η Αθήνα απέστειλε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών

Ειδικότερα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, τρία ακόμη ζεύγη τουρκικών F-16 είχαν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς στις 17:17 στα 27.000 πόδια και πάνω από τους Αρκιούς στις 17:18 στα 14.000 πόδια.

Νωρίτερα, άλλο ζεύγος τουρκικών μαχητικών, είχε πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Φούρνους και της Οινούσσες ενώ άλλο ζεύγος είχε πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους και Οινούσσες.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Εκτακτη σύσκεψη για την τουρκική προκλητικότητα

Μετά το έντονο διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και την αντίδραση της Άγκυρας που απάντησε με νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η Ελλάδα ακύρωσε και την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση Tiger Meet.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v