Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κιούμης: Επαναμολύνεται 1 στους 5 ασθενείς κορωνοϊού

Μπορεί η δεύτερη φορά να είναι διαφορετική, η τρίτη φορά επίσης διαφορετική, δεν σχετίζεται με την πρώτη νόσηση. βρισκόμαστε σε περιβάλλον υψηλής επικινδυνότητας, με συνωστισμό, είπε ο καθηγητής.

Κιούμης: Επαναμολύνεται 1 στους 5 ασθενείς κορωνοϊού

Στην εξέλιξη της πανδημίας, τις τάσεις της, τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, τις επαναμολύνσεις και τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στην περίοδο των διακοπών, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Κιούμης καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ.

«Πριν από λίγες ημέρες που ξεκίνησε αυτή η έξαρση που παρατηρούμε πάλι το τελευταίο χρονικό διάστημα, είδαμε ότι οι επαναλοιμώξεις ήταν κάτω από το 10%», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κιούμης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται πως φτάνουμε το 20% και θα υπάρξει ανοδική πορεία, σας το βεβαιώνω αυτό, τις επόμενες εβδομάδες, για το λόγο ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότεροι από τους συμπολίτες μας που είτε νόσησαν, είτε είναι εμβολιασμένοι, σιγά-σιγά εξασθενεί η ανοσία τους, άρα θα είναι ακόμα περισσότερο εκτεθειμένοι σε έναν ιό που έτσι και αλλιώς έχει μία σημαντική διαφυγή από την προστασία των αντισωμάτων, άρα οι επαναλοιμώξεις θα αποτελούν ολοένα και ένα πιο σημαντικό κομμάτι από τις λοιμώξεις που θα καταγράφονται καθημερινά».

Συνεχίζοντας τόνισε πως: «Οι λοιμώξεις που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Να υπολογίζετε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με έναν παράγοντα που θα πρέπει να είναι ένα 3 ή 4 ή 5, καμιά φορά και περισσότερο.

Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ξέρουμε ότι οι καταγραφόμενες λοιμώξεις, ιδίως όταν είναι σχετικά ήπιες, ένα μεγάλο μέρος τους διαφεύγει από την καταγραφή, γιατί είτε δεν γίνεται αντιληπτό από αυτούς που νοσούν, είτε γιατί δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία, είτε γιατί δεν θέλουν να πάνε να τις καταγράψουν.

Πάντως οι λοιμώξεις είναι πολύ περισσότερες και αυτό σημαίνει ότι και η διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη, από ότι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή. Με βάση την εξέλιξη των στοιχείων, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε την κορύφωση και θα ακολουθήσει μία αποκλιμάκωση και πάλι.

Πόσο διαφορετικά είναι τώρα

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπήρξε η ανάλογη επιβάρυνση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, των εισαγωγών στις ΜΕΘ, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Μία εύκολη εξήγηση είναι ότι αυτές οι παραλλαγές του ιού, προκαλούν μία ηπιότερη νόσηση, υπάρχει και άλλη μία άποψη, που λέει ότι ο βαθμός επικινδυνότητας αυτών των παραλλαγών δεν είναι μικρότερος από αυτόν των προηγούμενων, απλώς τώρα ο κορονοϊός έχει να αντιμετωπίσει τώρα ένα τείχος ανοσίας είτε μερικής, είτε πλήρους, με αποτέλεσμα να δίνει ηπιότερες νοσήσεις».

Ως προς το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων, ανέφερε: «Θα ευχόμουν να μην γίνει μέσα στο καλοκαίρι η επαναφορά της μάσκας γιατί θα επηρεάσει τον τουριστικό τομέα σε μία κρίσιμη περίοδο, ελπίζω ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Θα πρέπει να σκεφτόμαστε όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλον υψηλής επικινδυνότητας, με συνωστισμό, συγχρωτισμός, άτομα που πάσχουν από σοβαρές νοσήσεις, ή είναι υπερήλικες, να παίρνουμε τα μέτρα που χρειάζονται και εδώ χρειάζονται οι μάσκες, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Η προηγούμενη νόσηση αν ήταν ήπια, δε σημαίνει ότι προδιαθέτει τον άνθρωπο που θα νοσήσει ξανά, το να περάσει τη νόσο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορεί η δεύτερη φορά να είναι διαφορετική, η τρίτη φορά επίσης διαφορετική. Υπήρξε μία άστοχη διαχείριση του θέματος του τέταρτου εμβολιασμού, γιατί όταν “θολώνει” το μήνυμα, τότε ο κόσμος το εκλαμβάνει αρνητικά και δεν ακολουθεί τις οδηγίες».

Τέλος, σχολίασε πως «είναι το μοντέλο διακοπών τέτοιο που δεν συνάδει με περιορισμούς και μάσκες, αυτή είναι η μόνη αλήθεια».

Παγώνη: Περισσότερες από 300 εισαγωγές ασθενών σε 24 ώρες

Η ανοδική τάση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανησυχεί τόσο τους ειδικούς όσο και τον απλό πολίτη, που προβηματίζεται για τους οικείους του. Η Μ. Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, αφού παρατηρήθηκε αρχικά σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και συνήθως στη χώρα μας κάνει την εμφάνισή της ένα μήνα μετά. «Το σημαντικότερο είναι οι δύο δείκτες, θάνατοι και διασωληνωμένοι να παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά», τόνισε η πρόεδος της ΕΙΝΑΠ.

Η κ. Παγώνη έκανε έκκληση προς όλους, να μην ξεχνάμε την μάσκα, ακόμα κι αν δεν είναι υποχρεωτική, διότι είναι το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στην Covid-19, σε καθημερινό επίπεδο. «Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι», δήλωσε, λέγοντας εμμέσως «ναι» στα ατομικά μέτρα προστασίας.

Ως προς τον εμβολιασμό με την 4η δόση, η κ.Παγώνη ανέφερε ότι η ενημέρωση θα έπρεπε να είναι πιο απλή, γιατί «ο κόσμος μπεδεύτηκε».

Συνέχισε, υπογραμμίζοντας τρία στοιχεία που χρειάζεται να διευκρινιστούν:

Οι άνω των 60 ετών, με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική δόση.
Για αυτούς που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 59 ετών, δεν υπάρχουν πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία από μελέτες ότι είναι αναγκαίος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, δεν θα προβούν στην τέταρτη δόση. Βέβαια, αυτοί που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα θα πράξουν αναλόγως.

Η ομάδα που έχει κάνει την τρίτη δόση και μολύνεται όμως ξανά από τον ιό, δεν χρειάζεται να κάνει 4η δόση.
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «περισσότερες από 300 εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό σημειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ενώ το ιικό φορτίο το τελευταίο 10ήμερο αυξήθηκε κατά 200% στην Αττική και κατά 88% στη Θεσσαλονίκη».

Η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα εμβόλια δεν είναι ειδικά για κάθε μία υποπαραλλαγή της Covid, αλλά είναι αναγκαία για την αποτροπή της σοβαρής νόσου. Ειδικότερα, για τον νέο εμβόλιο, που λέγεται ότι θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα την Όμικρον 4 και 5, διευκρίνισε οτι είναι πολύ πιθανό να μην έχει παρασκευαστεί έως τον Σεπτέμβρη, αφού τα εμβόλια χρειάζεται να περάσουν από πολλές φάσεις και ο περαιτέρω χρόνος είναι απαραίτητος.

Ευλογιά των πιθήκων

Ο ΠΟΥ συνέστησε μεγάλη προσοχή κι επαγρύπνηση κυρίως στο ευρωπαϊκό έδαφος, γιατί έχουμε υπερτριπλασιασμό των κρουσμάτων, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, γεγονός που επιβεβαιώνει και η κ. Παγώνη. Η ίδια εφιστά την προσοχή στην πρόληψη και επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται φόβος και πανικός, αφού τα κλινικά περιστατικά έως τώρα στην Ευρώπη, έχουν αίσιο τέλος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v