Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλάσιες εισαγωγές Covid στα νοσοκομεία, δεσμεύονται κλινικές

Ακόμα το σύστημα αντέχει, αλλά έρχεται στα όριά του, δηλώνει ο συντονιστής Covid στο «Γ. Παπανικολάου». Προφίλ και συμπτωματολογία των ασθενών. Το αίτημα για τη μάσκα.

Διπλάσιες εισαγωγές Covid στα νοσοκομεία, δεσμεύονται κλινικές
  • του ανταποκριτή μας από τη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Διπλάσια ως και τριπλάσια πίεση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα επιφέρει στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η θερινή έξαρση της πανδημίας. Οι αριθμοί είναι ακόμα μικροί και το σύστημα αντέχει, αλλά είναι πιθανό να έρθει σύντομα στα όριά του, τόσο σε διαθεσιμότητα κλινών όσο και σε επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού λόγω χορήγησης αδειών, επισημαίνει μιλώντας στο iatronet.gr ο διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ και συντονιστής διαχείρισης πανδημίας στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Αδαμάντιος Χλωρός. Ήδη έχουν δεσμευτεί κλίνες από άλλη κλινική και είναι διαθέσιμες για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Ο ίδιος περιγράφει το προφίλ, τη συμπτωματολογία και την κλινική εικόνα των ασθενών που εισάγονται στην περίοδο κυριαρχίας των υποπαραλλαγών Ο4 και Ο5. Χαρακτηρίζει ως φυσική και αναμενόμενη τη θερινή έξαρση, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πλήρη κατάργηση κάθε μέτρου, ενώ προτείνει την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, συνιστά άμεση χορήγηση τέταρτης δόσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς, για τους οποίους δεν αποκλείει και την αναγκαιότητα μιας ακόμη ενισχυτικής, πέμπτης δόσης, το φθινόπωρο, λόγω της βραχυχρόνιας ανοσίας.

Διπλασιασμός εισαγωγών, δεσμεύτηκε κλινική

Στις τελευταίες εφημερίες του το νοσοκομείο «Γ. Παπανικοάου» δέχτηκε από διπλάσιες ως και τριπλάσιες εισαγωγές σε σχέση με την περίοδο ύφεσης που προηγήθηκε. Η πίεση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, καθώς οι αριθμοί ξεκίνησαν από χαμηλά. «Εκεί που είχαμε 10 προσελεύσεις στα Επείγοντα και 2 εισαγωγές, πήγαμε στις 20 προσελεύσεις με 4 εισαγωγές. Ξαφνικά πεταχτήκαμε σε 40 προσελεύσεις με αύξηση των εισαγωγών στις 10 και μετά πάλι πέσαμε στις 8 εισαγωγές. Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, η πίεση είναι μικρότερη, της τάξης της μίας εισαγωγής την εβδομάδα», σημειώνει ο κ. Χλωρός.

Η συνεχιζόμενη αυξητική τάση δημιουργεί ήδη ανησυχία για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. «Ακόμα το σύστημα αντέχει, αλλά έρχεται στα όριά του γιατί είναι καλοκαίρι, οι γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να πάρουν τις άδειές τους μετά από έναν πολύμηνο αγώνα που έδωσαν», επισημαίνει, ενώ προσθέτει πως τα πράγματα δυσκολεύουν και σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών.

«Το νοσοκομείο διαθέτει εδώ και καιρό 20 κρεβάτια για τον κορωνοϊό στο τμήμα πανδημίας. Όταν οι ανάγκες αυξάνονται, αναγκάζεται να δεσμεύσει μια άλλη κλινική και να ακυρώσει τη λειτουργία εκείνης. Έχει ήδη δεσμευτεί το 40% των κλινών της Β' Χειρουργικής ΕΣΥ -από 27 περιορίστηκε σε 15 και οι 12 δόθηκαν στον κορωνοϊό-, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί αλλά είναι σε ετοιμότητα. Εκεί μπαίνει σε ετοιμότητα και το προσωπικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες. Όταν δεν γεμίζουν οι κλίνες, η ετοιμότητά τους ακυρώνεται, αλλά αυτό ήδη από μόνο του δημιουργεί μια αναστάτωση», υπογραμμίζει.

Προφίλ ασθενών, συμπτωματολογία

Οι ασθενείς που εισάγονται αυτή την περίοδο είναι κατά κανόνα μεγάλης ηλικίας -κυρίως 80 ως 90 ετών- ενώ αν υπάρξει κάποιος με ηλικία κάτω των 65 έχει σοβαρά υποκείμενα προβλήματα. Όπως λέει ο κ. Χλωρός, πολλοί ασθενείς μεγάλης ηλικίας με υποκείμενες νόσους αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία προόδου προς την αρνητικοποίηση και νοσηλεύονται ως και 40 ημέρες.

Η κλινική τους εικόνα έχει αρκετές διαφορές με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές, ενώ δεν συγκρίνεται σε βαρύτητα με τη φονική παραλλαγή Δέλτα, πέρυσι το φθινόπωρο. «Με τη Δέλτα, το 1/3 των ασθενών πέθαινε την πρώτη ή δεύτερη μέρα από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Ήταν πολύ πιο βαριά η κατάστασή τους. Τώρα, είναι μια βαριά νόσος για ορισμένους ασθενείς, αλλά παρατείνεται και σιγά σιγά οι περισσότεροι καταφέρνουν να φύγουν ή για το σπίτι ή για κάποια άλλη δομή, όπου θα συνεχίσουν τη νοσηλεία τους. Επίσης, τότε ήταν γενικό το φαινόμενο και προσβαλλόταν όλος ο πληθυσμός, χωρίς διάκριση ηλικιών. Τώρα προσβάλλονται πιο πολύ ηλικιωμένοι και ευπαθείς», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τη συμπτωματολογία, τα τρία προέχοντα συμπτώματα είναι ο πυρετός, οι μυαλγίες και η κεφαλαλγία. «Οι μυαλγίες είναι πιο έντονες τώρα σε σχέση με παλιότερα, ενώ η πνευμονία είναι περιορισμένη και η αναπνευστική ανεπάρκεια είναι πολύ ελαφρότερη», παρατηρεί.

Επαναφορά μάσκας

Ο πνευμονολόγος χαρακτηρίζει ως φυσική και αναμενόμενη την έξαρση στην τρέχουσα περίοδο, λόγω της άρσης των περιορισμών, του τουρισμού και της μεγάλης μεταδοτικότητας των τελευταίων υποπαραλλαγών της Όμικρον. 

Για τον περιορισμό του κύματος υποστηρίζει την ανάγκη επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους «όχι ατομικά αλλά κοινωνικά», όπως λέει, καθώς όταν κάποιος φοράει τη μάσκα, προστατεύει τους γύρω του.

Και πέμπτη δόση το φθινόπωρο;

Ο κ. Χλωρός συνιστά την 4η δόση για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους, ενώ για τους νεότερους προτείνει τη χορήγησή της στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να είναι προστατευμένοι στην περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, καθώς η προστασία της 4ης δόσης διαρκεί από 3 ως 4 μήνες.

Για τον ίδιο λόγο δεν αποκλείει τη χορήγηση και νέας, 5ης δόσης ως το τέλος του χρόνου σε άτομα που θα κάνουν το καλοκαίρι την 4η. «Όσοι κάνουν τώρα, ίσως χρειαστεί να ξανακάνουν», εξηγεί, διευκρινίζοντας πως αυτό θα φανεί στη συνέχεια, με βάση τις μελέτες. «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το να κάνεις συνεχώς δόσεις επί δόσεων, ίσως δεν είναι και τόσο χρήσιμο για την ενίσχυση της ανοσίας. Πρέπει να γίνουν πολλές μελέτες», σημειώνει, καταλήγοντας πως ελλείψει στοιχείων για τον ελληνικό πληθυσμό, είναι χρήσιμο να παίρνουμε γνώση από το Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v