Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πύρινη κόλαση στο Δάσος της Δαδιάς

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα στον Έβρο. Απειλείται ο εθνικός δρυμός, μεγάλη η καταστροφή. Τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών σε μια δύσβατη περιοχή, με ανυπολόγιστο φυσικό πλούτο.

Πύρινη κόλαση στο Δάσος της Δαδιάς

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει από το μεσημέρι της Πέμπτης στην ευρύτερη περιοχή της Λύρας Σουφλίου και στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Κατά τη διάρκεια της μέρας, συνεχείς ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο στρατιωτικά, ενώ ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ.

Πληροφορίες του ThessToday.gr αναφέρουν ότι έχει τυλιχτεί στις φλόγες το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους, ενώ εκτιμάται ότι 7.000-8.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει ήδη στάχτη από την πυρκαγιά που κατακαίει τον οικολογικό πλούτο του δάσους.

Το νοτιοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου παρουσίασε μεγάλη αναζωπύρωση το απόγευμα της Παρασκευής, απειλώντας παρθένες δασικές εκτάσεις, ενώ την επιχείρηση κατάσβεσης δυσχεραίνει ο μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης, οι εναλλαγές του ανέμου και το δυσπρόσιτο της περιοχής, καθώς είναι φτωχό το οδικό δίκτυο δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη.

«Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Οι κάτοικοι του χωριού στη Δαδιά, γράφει το Real.gr, αναφέρουν πως δεν έχουν ξαναδεί τόση μεγάλη πυρκαγιά να κατακαίει το δάσος.

«Μας στενοχωρεί πάρα πολύ εδώ και δύο ημέρες. Κάποτε εργαζόμασταν εκεί πάνω 150 άτομα και βγάζαμε το ψωμί μας. Δυστυχώς πλέον το έχουν εγκαταλείψει και δεν ασχολούνται» αναφέρει στο ThessToday.gr ο κ. Γιώργος Αλεξίου.

Η πυρκαγιά αποτελεί γροθιά στο στομάχι για τους κατοίκους της περιοχής. «Μεγαλώσαμε εδώ, δουλέψαμε για να ταΐζουμε τις οικογένειές μας, είναι τρομερό. Μόνο ο Θεός μπορεί να σώσει το δάσος πλέον».

Το Δάσος της Δαδιάς είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με εξαιρετική σημασία για την οικολογία ολόκληρης της Ευρώπης. Εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, σε δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, περίπου στο μέσο του νομού Έβρου. Ξεκινάει από τις ανατολικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης και φτάνει ανατολικά μέχρι το χωριό της Δαδιάς. Η περιοχή είναι προστατευόμενη από το 1980.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v