Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τέσσερα μέτωπα

Κάηκαν σπίτια στον οικισμό Βατερά στη Μυτιλήνη. Προληπτική εκκένωση στο χωριό της Δαδιάς. Πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι, στη Μεσσηνία. Έφτασε τη Βάλια Κάλντα η φωτιά στα Γρεβενά. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τέσσερα μέτωπα

Μάχη με τις φλόγες σε τέσσερα μεγάλα μέτωπα (Λέσβο, Εβρο, Μεσσηνία, Πρέβεζα) δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς πέφτει το φως της ημέρας, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να επιχειρούν εναέρια μέσα στο σκοτάδι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Τα κύρια πύρινα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, στα Βατερά Λέσβου, στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας και στα Γρεβενά. Αργά το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα Πρέβεζας που βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΕΣΚΕΔΙΚ), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων του για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.

Ενας επιπλέον λογος για τη σημερινή του επίσκεψη στο ΕΣΚΕΔΙΚ είναι και για να ενημερωθεί από τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη ενόψει της μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου το πρωί της Κυριακής στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς που καίγεται στον Εβρο, ένας πνεύμονας για ολόκληρη την Ευρώπη.

Έγινε Συντονιστικό στη Δαδιά και αποφασίστηκε να σταλεί προληπτικό 112 για εκκένωση στο χωριό της Δαδιάς. Έξω από το χωριό υπάρχουν ήδη αντιπυρικές ζώνες από το Προγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί και επισης έχουν παρατεταγμένα πυροσβεστικά στα όρια του χωριού. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και η εκκένωση είναι προληπτική.

Λέσβος: Κάηκαν σπίτια στον οικισμό Βατερά

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα, ενώ η φωτιά κινείται απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια στον προαναφερόμενο οικισμό.

Στα Βατερά Λέσβου δόθηκε εκκένωση στις 11:20. Ο κίνδυνος έχει διαφύγει από τα Βατερά, ενημερώνει η Πολιτική Προστασία, όπου νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε απ' την νοτιοανατολική πλευρά και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες και ένα επιπλέον σπίτι έχει ζημιες.

Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά βορειοδυτικά προς χωριό Βρίσα. Επιχειρούν 25 υδροφόρα οχήματα, 3 Tractores, 2 CL 415 και 2 PZL. Το ΕΠ Mi8 ανεφοδιάζεται και επιστρέφει στο πεδίο.

Στην περιοχή των Βατερών, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις, μεταδίδει το ΑΠΕ--ΜΠΕ.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Υπενθυμίζονται ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2253350219, -220 και -221.

Με περισσότερους από 60 αστυνομικούς, 23 οχήματα και πτητικό μέσο συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, ως αποτέλεσμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα το πρωί.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν προβεί σε προληπτικές εκκενώσεις - απομακρύνσεις περισσότερων των 450 πολιτών από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια. Επίσης, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας και προληπτική εκκένωση περιοχών. Επίσης, διασφαλίζεται η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο συντονισμός και η καθοδήγηση των αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιείται από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, τον βοηθό του και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης.

Μεγάλη η μάχη των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων για να σωθούν τα σπίτια που απειλούνται, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο, ενώ αυτή την ώρα δίνονται οι πρώτες βοήθειες σε έναν ακόμα πυροσβέστη που αντιμετώπισε προβλήματα στην αναπνοή.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 10 εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, με σημαντική την συνδρομή αστυνομίας και στρατού. Ο Δήμος κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια για τους ανθρώπους που κάηκε το σπίτι τους και θα πρέπει να φιλοξενηθούν.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου με 4 αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητές γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.

Επίσης, η κανονιοφόρος «Κάσος» πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος Βρίσας Βατερών, Αποστόλης Αποστολής η εστία της φωτιάς είναι μεταξύ Βατερών και Σταυρού και καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή.

Στο χωριό των Βατερών η φωτιά απειλεί σπίτια λόγω αναζωπυρώσεων, ενώ πολλά έχουν υποστεί ζημιές. Στις φλόγες παραδόθηκε ένα αυτοκίνητο. Οι ριπές ανέμου είναι συνεχείς, έχουν αντιμετωπιστεί πολλές εστίες μέσα στον οικισμό, που έχει εκκενωθεί. Ένα άλλο μέτωπο υπάρχει στο βουνό που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό, στην περιοχή Σταυρός. Το μέτωπο αυτό βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή. Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση, αναφέροντας πως υπάρχουν καμένα σπίτια στο χωριό Βατερά.

Το συντονιστικό της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ζήτησαν για προληπτικούς λόγους την εκκένωση του οικισμού.

Είναι τόσο πυκνός ο καπνός που ακόμα και ο ήλιος έχει κρυφτεί.

Συγκεκριμένα, με Απόφαση Δημάρχου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός των Βατερών λόγω της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα Πολιχνίτου. 

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα. Επιχειρούν 81 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, επτά αεροπλανοφόρα και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής. Σημαντική είναι και η συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η κατάσταση κρίνεται από τις πυροσβεστικές αρχές ιδιαίτερα σοβαρή για αυτό και έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.

Παράλληλα γίνεται έκκληση για βοήθεια από τους κατοίκους των κοντινών χωριών που έχουν τρακτερ, να βοηθήσουν ανοίγοντας ζώνες.  

 

«Η φωτιά αυτή τη στιγμή μαίνεται σε δάσος πάνω από την παραλία των Βατερών και κατεβαίνει προς την παραλία, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη φωτιά» ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου Ανδρέας Αξής. 

Όπως είπε, τέσσερα με πέντε λεωφορεία βρίσκονται στο σημείο για να μεταφέρουν τον κόσμο από τα Βατερά προς Πολυχνίτο στο πλαίσιο της εντολής εκκένωσης.  

 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά- στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Στο σημείο της φωτιάς μετέβησαν τόσο ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, όσο και οι Δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης, Ταξιάρχης Βέρρος και Στρατής Κύτελης.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη, ενώ όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, η εκκένωση συνεχίζεται και δίνεται μάχη για να σωθούν τα σπίτια.

Επιχειρούν 50 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα, με 17 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο. Συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές.

Οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα επιχειρούν τέσσερα (4) CL-415, δυο (2) PZL, τέσσερα (4) Πυροσβεστικά οχήματα, δύο(2) υδροφόρες, τρία (3) λεωφορεία, ένας(1) Προωθητής Γαιών και ένα (1) Βυτιοφόρο Καυσίμου. Η Κ/Φ ΚΑΣΟΣ πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς

Για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου με το πρώτο φως δεκάδες εναέρια μέσα συνδράμουν τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Έγινε Συντονιστικό στη Δαδιά και αποφασίστηκε να σταλεί προληπτικό 112 για εκκένωση στο χωριό της Δαδιάς. Έξω από το χωριό υπάρχουν ήδη αντιπυρικές ζώνες από το Προγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί και επισης έχουν παρατεταγμένα πυροσβεστικά στα όρια του χωριού. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και η εκκένωση είναι προληπτική.

Όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Έχουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση να διαχειριστούμε, οι δυνάμεις ανασυντάσσονται», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. Τα 20 εναέρια μέσα που επιχειρούν, δυσκολεύονται από τους πυκνούς καπνούς, αλλά και από το γεγονός ότι η βλάστηση είναι πολύ πυκνή, ενώ πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής.

Το πύρινο μέτωπο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων και των εναλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου, οδηγείται προς το κεντρικό τμήμα του σπάνιου Εθνικού Πάρκου, και ταυτόχρονα νότια προς τη Λευκίμη και βόρεια προς τη Δαδιά. To πρωί του Σαββάτου υπήρχε άπνοια και κοντά στο χωριό υπήρχε ένα μεγάλο νέφος από τον καπνό. Aργότερα άρχισε να πνέει ένας μικρός άνεμος που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις, στρέφοντας το μέτωπο τη φωτιάς σε περιοχές που έχουν ήδη καεί.

Η επιχείρηση κατάσβεσης δυσχεραίνεται εξαιτίας του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης.

Συνεχώς εργάζονται ξυλοκόποι και υλοτόμοι για να μεγαλώσουν τις αντιπυρικές ζώνες και να ανοίξουν δρόμους μέσα στο δάσος, αφού είναι τόσο πυκνή η βλάστηση που το νερό που ρίχνουν τα εναέρια μέσα δεν φτάνει όλο στο έδαφος, καθώς δεν διαπερνάει στο σύνολό του τη βλάστηση.

Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα στις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι αρχές μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες – τη ζέστη, την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους.

Μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας δασικό οικοσύστημα

Αναφορικά με την δύσκολη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, το οποίο αποτελεί ένα πολύτιμο και μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας δασικό οικοσύστημα, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Δασών, Ευάγγελος Γκουντούφας, σε ενημέρωση που πραγματοποίησε η Πυροσβεστική.

«Αξιοποιώντας τα 72 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμέιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που μας διατέθηκαν φέτος για πρώτη φορά, βάλαμε την υλοποίηση έργων πρόληψης σε πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα», υποστήριξε ο κ. Γκουντούφας. Επιπροσθέτως, τα έργα για την πρόληψη πυρκαγιάς έχουν υπολοιηθεί κατά 70% και σε κρίσιμες περιοχές του Πάρκου στο 100%. Τόνισε ακόμη ότι «είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται τέτοια έργα, σε τόσο μεγάλη έκταση και με τέτοια ταχύτητα».

Ο κ. Γκουντούφας συμπλήρωσε ότι από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς τα μηχανήματα έργου των εργολάβων τέθηκαν στη διάθεση των δυνάμεων καταστολής. Παρούσες στο πεδίο της μάχης με τις φλόγες είναι οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, το Δασαρχείο Σουφλίου αλλά και η Διεύθυνση Δασών Έβρου. Σημαντική είναι και η συνδρομή πολλών υλοτόμων, οι οποίοι προσπαθούν ασταμάτητα να ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Καλαμάτα: Φωτιά στην περιοχή Ακριτοχώρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή, Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει σε αγροτοδασική έκταση.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 84 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωριού. Έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέτωπο προς την Χρυσοκελλαριά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν να την διασπάσουν πριν φτάσει στον οικισμό και όσο κινείται σε ορεινή περιοχή. Εντολή για εκκένωση του χωριού Χρυσοκελλαριά, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στην προσπάθεια να μην φτάσει στο χωριό, αλλά οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Κορώνης – Φοινικούντας και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μην παρεμποδίζεται η κίνηση των οχημάτων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Ήδη στο χωριό βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, όλοι οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή, ενώ έχει ανοίξει το Δημοτικό Σχολείο, προκειμένου, εάν απαιτηθεί, να μεταφερθούν εκεί οι ηλικιωμένοι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση λόγω του αέρα, σημειώνοντας ότι υπήρξε πρόταση για εκκένωση στις 6 το απόγευμα, αλλά ο δήμος και οι τοπικοί φορείς δεν συμφώνησαν και έτσι τότε αποσύρθηκε.

Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα Πλανέικα, από όπου η φωτιά πέρασε πολύ κοντά στις οικίες. Στο σημείο σπεύδουν οχήματα της πυροσβεστικής από την Καλαμάτα αλλά κι γειτονικές περιοχές.

Στην περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι 3-4 μποφόρ και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αισιοδοξούν πως με αυτές τις συνθήκες θα καταφέρουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά. Επιχειρούν αεροσκάφη Καναντέρ, 2 pzl, 60 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Οι δυνάμεις ενισχύονται από όλη την δυτική Πελοπόννησο. 

Η φωτιά στα Γρεβενά έφτασε στη Βάλια Κάλντα

Από το απόγευμα της Τετάρτης, καίει σε δύσβατη περιοχή φωτιά σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών. Η πυρκαγιά κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης. Η Π.Υ. Κοζάνης ανέλαβε πλέον την επιχειρησιακή διαχείριση.

Στο σημείο βρίσκονται 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, καθώς και 10 άτομα μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) από τα Ιωάννινα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Ε/Π.

Η πυρκαγιά εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχει κάψει τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς. Το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει πια τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Φωτιά και στη Σπιάντζα Ηλείας

Νέο πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη αργά το μεσημέρι στη Σπιάντζα Ηλείας, κοντά στη Σαρακίνα. Η φωτιά καίει καλαμιές, ενώ στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα σπίτια με τις φλόγες να φτάνουν αρκετά κοντά στις αυλές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση έχουν σπεύσει 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η φωτιά είναι κοντά στο Ενωσιακό Γήπεδο της Ηλείας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται κοντά και δασύλλιο αναψυχής.

Πρέβεζα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Βρυσούλα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας, η οποία εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα σε ελαιώνα της περιοχής.

Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες απείλησαν τον οικισμό. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά και ο Δήμος Πρέβεζας με βυτία και μηχανήματα.

Στο πέρασμα της, η φωτιά προξένησε ζημιές σε δύο σπίτια, ενώ λόγω της άμεσης κινητοποίησης δεν κινδύνεψαν οι κάτοικοι.

Οι πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και οι κάτοικοι έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία ανθρώπινων ζωών, βγάζοντας από τα σπίτια τους ηλικιωμένους που τους οδηγούν σε ασφαλές μέρος.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v